Clive Mason/Getty Images
'OVO JE DOBAR SMJER'

MARIN ČILIĆ NAKON UVJERLJIVE POBJEDE NA STARTU ROLAND GARROSA 'Ovdje je za mene sve počelo još kad sam kao junior postao Grand Slam pobjednik'

LAGANO NA STARTU Uvjerljiv početak Marina Čilića, dvostrukog četvrtfinalista u Parizu, u 2. kolu čeka ga Bugarin Grigor Dimitrov
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 27. svibanj 2019. 13:53

Da je Marin Čilić bio apsolutni favorit u meču protiv Thomasa Fabbiana (ATP 98) na startu Roland Garrosa uopće nije bilo sporno, ali neke činjenice nikako nisu išle u korist dvostrukom četvrtfinalistu drugog Grand Slam turnira sezone. Prije svega loša forma s kojom je došao u Pariz, sa samo osam pobjeda u 2019. godini (omjer 8-7) i ispadanjem iz Top 10 nakon 122 tjedna u nizu, što se dogodilo ovoga proljeća.

Ipak, jedan od samo šest Grand Slam pobjednika u ždrijebu (Federer, Nadal, Đoković, Wawrinka i Del Potro su ostali) prilično je elegantno izbjegao zamku susreta s prosječnim Talijanom. Fabbiano, naime, nikada nije pobijedio tenisača iz Top 20 i bez obzira na to što je servirao za drugi set kod 5:4, Čilić nije bio ugrožen i nije mu prijetila opasnost gubitka u 1. kolu Roland Garrosa, što mu se dogodilo u tri navrata: u debiju 2007. protiv Thierryja Ascionea, 2011. protiv Rubena Ramireza Hidalga i 2016. protiv Marca Trungellitija.

Povremene prijetnje

- Lijepo je igrati u nedjelju, ali samo ako pobijediš - rekao je Marin nakon što je sa 6:3, 7:5, 6:1 slavio na terenu Suzanne Lenglen.

- Prije tri godine sam također igrao u nedjelju, neočekivano izgubio i već navečer sam bio kod kuće.

Tada je zbog ozljede ramena propustio sve turnire na zemlji do Ženeve, tamo dospio do finala (Wawrinka) i dan poslije se dogodio - Trungelliti. Argentinac se, inače, proslavio prošle godine kad je saznao da je “lucky loser”, pa je iz Barcelone vozio automobil više od deset sati, stigao u ponedjeljak ujutro i iz automobila izravno izašao na teren te pobijedio Bernarda Tomica.

Fabbiano je Čiliću na putu do 25. pobjede u Roland Garrosu i 115. na Grand Slam turnirima samo povremeno prijetio, kao u spomenutom drugom setu. Nakon samo dva izgubljena poena u prva četiri servis gema, Čiliću se dogodio jedan loš gem i pružila se prilika za Talijana. Kratkog daha, s tri gema u nizu Čilić je poveo 2-0 u setovima, a nakon što je 29-godišnji suparnik otvorio s breakom u trećem setu, uslijedila je egzekucija našeg tenisača. Najprije je nanizao 16 poena za potpunu kontrolu, te 22 od 23.

Ovdje je sve počelo

- Ovdje je za mene sve počelo još kad sam kao junior postao Grand Slam pobjednik - podsjetio je Čilić na 2005. godinu kad je u finalu svladao Antala van der Duima.

- I sada mi to izgleda nestvarno. Bilo bi lijepo i kao profesionalac doći do finala Roland Garrosa.

Kad bi u tome uspio, Čilić bi bio tek 11. tenisač u Open eri s finalom na sva četiri Grand Slam turnira (pobjednik US Opena 2014., finalist Wimbledona 2017. i finalist Australian Opena 2018. godine).

Čilić je prvi od tenisača prošao u 2. kolo, trebao je dva sata i 10 minuta u kojima je zabio 13 asova i 32 winnera te realizirao osam od 20 break-lopti. U 2. kolu očekuje ga susret s Grigorom Dimitrovom. Bugarin je bio prisiljen igrati pet setova s veteranom Jankom Tipsarevićem, njegova je kriza još dublja od Čilićeve. Dimitrov je tek 47. na rang-listi, početkom 2018. nakon osvajanja ATP Finalsa u Londonu bio je treći. Čilić je dobio četiri od pet međusobnih susreta te posljednja tri. Ovo će im biti prvi meč na zemlji.

Linker
27. travanj 2024 05:37