Getty Images
VELIKA ŠTETA

NEVJEROJATAN MEČ HRVATSKE TENISAČICE NA AUSTRALIAN OPENU Bombama s reketa izluđivala nekad bivšu tenisačicu svijeta, imala 5:1 i 40:15, pa - nestala

PROPUŠTENA VELIKA PRILIKA Vrbovčanka sa zagrebačkom adresom prokockala je dvije meč-lopte i ogromnu prednost u trećem setu protiv nekad svjetske tenisačice broj 1 i oprostila se od Melbournea u 2. kolu
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 18. siječanj 2018. 14:39

Jana Fett bila je korak, poen do apsolutno najveće senzacije u prva tri dana Australian Opena, no, 21-godišnja Vrbovčanka dopustila je da joj se negdašnja svjetska tenisačica broj 1 i aktualna pobjednica ženskog WTA Finalsa provuče kroz prste i oduzme najveću pobjedu u karijeri.

Caroline Wozniacki bila je na konopcima, druga nositeljica prvog Grand Slam turnira sezone visjela je k’o luster protiv 119. na svijetu u trenutku kad je Fett u odlučujućem, trećem vodila 5:1 i imala 40:15 na svom servisu - prevedeno, dvije vezane meč-lopte.

Teško je suvislo objasniti što se poslije toga dogodilo, međutim uspjela je Wozniacki i na strah mlade Hrvatice i na vlastito iskustvo prvo si produžiti nadu pa se potpuno vratiti u život i onda izvesti potpuni preokret.

- Malo sam zadrhtala, postala sam nesigurna - kratko je i iskreno dala objašnjenje naša tenisačica nakon velike propuštene prilike.

Nanjušila nervozu

Vjerojatno će još dugo Janu mučiti situacija kod spomenutih 40:15 i prvi servis. Loptica je prohujala pored Wozniacki koja se nije ni pomaknula, iz publike su neki već počeli pljeskati pobjedi Hrvatice, ali linijski sudac je viknuo “aut”. Jana nije tražila provjeru, a možda je trebala, možda bi Oko sokolovo dovršilo posao umjesto nje, a čak i da nije, dobila bi vremena za još se malo smiriti, koncentrirati i mirnije odigrati poen.

Ovako je odmah ušla u drugi servis, Wozniacki je nakon duge izmjene iznudila Janinu grešku (bekhend aut po širini), a na sljedećoj meč-lopti opet se Janin bekhend “upecao” u mrežu. I poslije toga je sve krenulo nizbrdo, kao da je počeo novi meč, meč u kojem je od sljedećih 29 poena Fett dobila tek sedam.

Wozniacki je “nanjušila” nervozu kod mlade Hrvatice.

- Osjetila sam da se “stisnula” na udarcima i onda sam pomislila, “neka ona zaradi poene, ne daj joj nikakve poklone” - komentirala je Dankinja.

I počela je ono što je njezin forte, pasivna igra i tjeranje suparnice na napad. A to, pak, vrlo često vodi u greške. Upravo se to i dogodilo, Fett je počela griješiti (do kraja meča skupila je 58 neforsiranih grešaka, Wozniacki je ostala ne 35), kopnila je njezina sigurnost i polako je nestajala fenomenalna igra koju je pokazivala u dotadašnja dva sata meča.

Dapače, na trenutke je Fett izgledala briljantno, a osim sjajnog kretanja, glavno oružje bile su bombe koje su sijevale s njezina reketa u svaki kut, na linije i koje su Wozniacki ostavljale bez odgovora. I tjerale je na razbijanje reketa. Po izravnim poenima, Vrbovčanka je debelo nadmašila Dankinju, 39-22.

Temperatura je u Melbourneu srijedu u zraku bila preko 30 Celzijusa, na suncu vjerojatno i 40, ali Jana Fett bila je još vatrenija. Doduše, očito nije bila impresionirana ambijentom, uostalom i zato što je već igrala na najvećem australskom teniskom stadionu - Rod Laver Areni - kao finalistica juniorskog Australian Opena 2014. Paše joj igrati Down Under.

I njezin trener, naš veliki tenisač Goran Prpić, s užitkom je, kao i svi ostali, gledao kako Fett polako uništava drugu nositeljicu.

- Bila sam doista agresivna i dobivala sve poene koja sam trebala dobiti - dodala je Vrbovčanka, koja upravo zbog tenisa posljednjih nekoliko godina ima zagrebačku adresu.

- Stalno mi je vraćala loptice na moju polovicu i bila sam već jednom nogom izvan turnira, ali u posljednji čas sam se spasila - odahnula je kasnije Wozniacki.

Dankinja je prošla sito i rešeto u takvim mečevima, znala je što treba raditi, kako se vratiti. To je element koji Vrbovčanki još nedostaje, koji do sada na ovako velikoj, najvećoj sceni još nije osjetila.

Ni prva ni posljednja

Međutim, osim žaljenja za propuštenom prilikom, ono svakako treba gledati kao školu te kao pozitivno izvući da je Jana Fett pokazala kako posjeduje igru kojom može parirati najboljima na svijetu.

Uostalom, Jana nije ni prva ni posljednja koja se našla na krivoj strani velikog preokreta, i ne samo u ženskom tenisu (makar su tu ipak češći), već i kada se pogleda samo srijeda u Melbourneu. Primjerice, Denis Shapovalov, jednako tako mladi i još uvijek “zeleni” Kanađanin kada su u pitanju najveći turniri, imao je 5:2 u petom setu protiv Jo-Wilfrieda Tsonge i izgubio.

Imala je i Daria Gavrilova 5:0 u prvom setu protiv Elise Mertens i prosula devet set-lopti prije nego je Belgijanka dobila sedam gemova za redom i uzela set. A poslije toga i pobjedu...

Linker
26. travanj 2024 06:21