USA TODAY Sports
PIŠE NEVEN BERTIČEVIĆ

ŠPANJOLAC JE NEKOLIKO CENTIMETARA OD FEDERERA U UTAKMICI KOJU NI JEDAN NI DRUGI NEĆE GLASNO PRIZNATI 'On je legitimni kandidat za naslov na US Openu'

Medvjedev će igrati za ovu novu generaciju koja dolazi ili je došla, a Nadal za stare momke koji iako ponekad ili sve češće kašljucaju. Ali se još nisu prehladili.
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 08. rujan 2019. 11:53

U posljednjem tjednu US Opena tri velika tenisača su često u društvu četvrtog velikog Matsa Wilandera. John McEnroe stalni je gost, Boris Becker također, dok se tom društvu ove godine priključio Ivan Lendl koji je godinama bio izvan tenisa i pokušavao sve da bi napravio karijeru za svoju kćer u golfu, da bi se velika vrata vratio u to ugledno društvo.

Vratio se kao trener, i to vrlo uspješan, Škota Andyja Murraya, a kasnije je figurirao kao čovjek koji će do velikih stvari odvesti mladog Nijemca Sašu Zvereva. To se na kraju nije dogodilo, nisu se baš rastali u najboljim odnosima, u svakom slučaju Zverev mu je zamjerio da više vodi računa o svom golfu i novom psu nego o tenisu no to je sada prošlost.

Pukom srećom do seta

Istina je da voli golf, istina da je zaljubljen u njemačke ovčare, ali se polako vratio u krug onih koji će svojim pristupom dodati nešto novo tenisu jer je uvijek bio takav, duhovit, sarkastičan, spreman primiti nešto i na svoj račun. Ali kad su ozbiljni razgovori ima uvijek svoje zanimljivo i često različito mišljenje u odnosu na neke druge velikane. Pogotovo u odnosu na Johna McEnroea.

Uoči dvoboja Rafaela Nadala i nove talijanske senzacije 23-godišnjeg Matea Berrettinija jedini je bio uvjeren da taj meč može otići samo na jednu stranu.

- Samo Nadal može pobijediti Nadala.

I bio je u pravu. Dok je govorio o velikom Španjolcu zaključio je da...

- Nadal najbrže prepoznaje novu situaciju i najbrže će na tako nešto reagirati i zato mislim da je teško očekivati da se nešto dramatično promijeni. U ovoj situaciji Nadal je apsolutni favorit i svi mi to moramo htjeli ili ne priznati.

Tako se i dogodilo iako je moglo biti drukčije u prvom setu. Naime dok je Nadal protratio gomilu break-prilika, tek je desetu iskoristio sredinom drugog seta, Berrettini se spašavao i jurišao prema tie-breaku. A to je Nadala posebno smetalo.

- Apsolutno sam bio frustriran propuštenim prilikama jer sam znao koliko u takvim situacijama ako ne iskoristiš svoje Berrettini može biti opasan. I bio sam u pravu. Samo sam pukom srećom dobio tie-break. No kasnije je ipak bilo lakše.

Korak od stotinu milja

Nadal je priznao da je i sreća uplela prste u prvi set jer je Talijan vodio sa 4:0, 5:2 i 6:4 te načinio kobnu pogrešku na set-loptu, a kad se Nadal izvukao iz te teške situacije bilo je izvjesno da Talijan neće moći još tako dugo. Tako se i dogodilo, Nadal je napokon iskoristio desetu break-priliku, poveo sa 4:3 u drugom setu i nakon što ga je dobio načinio break u prvom gemu trećeg seta i realativno lako otišao u finale koje mu mnogi nisu prognozirali dok su u turniru bili Novak Đoković i Roger Federer. Tek kad su se ono oprostili počelo se i to na velika vrata govoriti o Rafaelu Nadalu.

Iako je Španjolac posve blizu 19. Grand Slam naslova koji bi ga doveo samo nekoliko centimetara do Federera u jednoj utakmici koju ni jedan ni drugi neće glasno priznati, ali je istina da se svi bore da jednoga dana kad odu ostanu upamćeni kao najveći svih vremena.
Berrettini je četvrti Talijan iz Open ere koji je stigao do polufinala na Grand Slam turnirima nakon Corada Barazzutija, Adriana Panatte i Marca Cecchinata, a samo je Panatta osvojio naslov, bio je pobjednik Roland Garrosa 1976. godine. Berrettini je načinio korak od stotinu milja, prošle godine je u prvom kolu US Opena izgubio od domaćeg tenisača Dennisa Kudle, no toga se mogu sjetiti samo uporni pratitelji tenisa.

Ove godine je eksplodirao pogotovo na travnatim terenima i sigurno je da u njemu leži mogući Top 10 tenisač i ne samo to. Berrettini se borio koliko je mogao, možda bi nešto bilo drukčije da je dobio prvi set, ali teško je stati na put Nadalu kad veliki Španjolac krene. Za sada su ga ozljede zaobišle i u finalu protiv Danila Medvjedeva je svakako veliki favorit.

Legitiman kandidat

- Lako sam ga pobijedio u finalu Montreala, ali nemojte očekivati opet set koji bi mogao dobiti sa 6:0 jer to je bio trenutak dekoncentracije. Sve ostalo što je Medvjedev odigrao gura ga u legitimnog kandidata za naslov na US Openu.

Usput, Medvjedev je čini se popravio odnose s gledateljima u New Yorku, nije više na njihovoj meti pogotovo nakon što je zaključio da voli Amerikance jer je upravo u SAD-u ostvario najbolje rezultate.

I prvo polufinale je bilo zanimljivo u prvom setu, zapravo Bugarin Grigor Dimitrov je imao set-loptu u prvom, imao je break viška u drugom, ali na kraju izgubio u tri seta od Rusa koji servira sve bolje i tu je načinio najveći pomak u mladoj i vrlo uspješnoj karijeri, zajednički su zaključili Ivan Lendl i Mats Wilander.

Bit će to na neki način sudar generacija koji se već dogodio u Roland Garrosu, ali tamo je Nadal apsolutno nedodirljiv pa ga nije mogao dohvatiti ni Austrijanac Dominic Thiem. Kako su se stvari posložile ove godine reklo bi se da je Medvjedev narastao najviše i nekako je najbliži prvom naslovu na Grand Slam turnirima. No sve dok se to ne dogodi ostat će priča o najvećima i onima koji su nešto manji i zato će nedjeljno finale biti na određeni način borba generacija. Medvjedev će igrati za ovu novu koja dolazi ili je došla, a Nadal za stare momke koji iako ponekad ili sve češće kašljucaju. Ali se još nisu prehladili.

Linker
26. travanj 2024 05:39