Srdjan Vrancic / CROPIX
JE LI SADA SVE JASNO?

ZA SPORTSKE SE EKSKLUZIVNO JAVIO VOĐA HRVATSKE! Marin Čilić: Izbornik? Zna se kome to mjesto pripada, bio bih najsretniji kada bi on to preuzeo...

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 23. studeni 2019. 11:22

Hrvatski teniski savez, prema riječima predsjednice Nikoline Babić, planira već sljedećeg tjedna razgovarati s Goranom Ivaniševićem i Ivanom Ljubičićem o preuzimanju izborničke funkcije u Davis Cup reprezentaciji. Vjerojatno bi razgovarali i s Mariom Ančićem kad on ne bi bio zauzet na Wall Streetu. Ili će razgovarati i s njim, tko zna? Ništa nije isključeno.

Reprezentacija treba najbolje ljude, od ove trojice hrvatski tenis većih nema. Sva su trojica bili i u sastavu koji je 2005. godine u finalu u Bratislavi pobijedio Slovačku za naš prvi Davis Cup trofej. Jasno, nisu sva trojica bili u istim ulogama. Goranovo pozivanje tada može se protumačiti kao čin zahvale za sve što je odigrao za Hrvatsku i za sve što je značio Ljubičiću i Ančiću u njihovu teniskom odrastanju. Naime, Ivanišević te 2005. godine više nije profesionalno igrao tenis.

Pozitivno za sve nas

Ne želeći pretpostavljati u kojem će se smjeru razgovori razvijati, hoće li trajati pet ili deset minuta, jedan sat, bitno je znati da su oba kandidata, odnosno obje želje HTS-a, trenutno zauzeta trenerskim poslom. I to ne s bilo kim, već s nekim od najvećih tenisača svih vremena. Ivanišević je od prošlog ljeta, uoči Wimbledona, priključen u stožer Novaka Đokovića uz Marjana Vajdu. Iako Ivanišević zbog obaveza (turnir u Umagu) nije mogao ostati s Đokovićem do kraja Wimbledona i onoga epskog završetka finala sa Federerom, titula mu se svejedno piše. Suradnja između njih dvojice se nastavlja i u 2020. godini.

Ljubičić je, pak, već četiri godine s Rogerom Federerom, a taj još ne pomišlja na mirovinu, makar mu je 38 godina. Što bi razmišljao kad je treći na rang-listi i kad je od titule u Wimbledonu bio udaljen za jedan poen? Federer ide dalje, Ljubičić ide s njim, također u tandemu sa Severinom Lüthijem.

Na prvi pogled, Đokoviću i Federeru treneri ne trebaju u ovom tjednu finala Davis Cupa, ali postoje i kvalifikacije početkom ožujka. U kojem god smjeru razgovori otišli, Ivanišević i Ljubičić o izborničkoj bi funkciji morali pitati “nadređene”. Naši su reprezentativci rekli da se u Madridu nisu dotakli teme nasljednika Željka Krajana i da to neće bez svoga vođe Marina Čilića.

Čilić se, pak, s Ivaniševićem nije razišao u ljubavi ljeta 2016. godine, pa to svakako može biti potencijalni problem ako bi naš najveći tenisač doista bio zainteresiran konačno postati izbornik Hrvatske. Međutim...

- Ja s te strane nemam problema i meni bi bilo najdraže kad bi on to preuzeo, jer to njemu pripada - ekskluzivno nam je rekao Marin Čilić. - Bilo bi lijepo za njega i pozitivno za sve nas.

Povijest se ponavlja

Trebao je Goran izbornikom biti već 2006. godine, predodređen da preuzme štafetu od Nikole Pilića, no stvari su se zakomplicirale i na kraju je par mjeseci kasnije u Grazu protiv Austrije isturen Ljubičić kao igrač/izbornik.

Vidite da se povijest ponavlja? I nakon prvog i nakon drugog trijumfa nismo imali izbornika u sljedećoj akciji, nego privremenog. Kako smo Austriju pobijedili, Ljubičić je mandat produžio za još jedan dvoboj, s Argentinom u Zagrebu, gdje smo bez Ančića (leđa) tijesno poraženi (2:3), a umalo je heroj ispao Saša Tuksar u meču protiv Juana Ignacija Chele.

Linker
26. travanj 2024 06:52