Vladimir Dugandzic / CROPIX CROPIX
VATERPOLO TRILERI

VELIKE SENZACIJE NA EUROPSKOM PRVENSTVU Crna Gora izbacila svjetske prvake, Srbija ispala nakon ruleta peteraca, ništa od derbija protiv Hrvatske!

Piše: Dean BauerObjavljeno: 22. siječanj 2020. 19:43

Srbija je ispala u četvrtfinalu, na peterce tek odnosno nešto malo teže od predviđenog. U biti, izgubili su onako kako su posljednji put dobili baš Španjolsku, i to u Barceloni 2018. u finalu EP - petercima.

Srbija je pak bila najjednostavnije bi bilo napisati - slaba. Odnosno, u okviru svojih sadašnjih mogućnosti, te je u biti Furija propustila riješiti pitanje pobjednika puno ranije. Početkom druge četvrtine je Srbija povela 3:1, ali tada na scenu stupa ona prava Furija, ona koje se ovdje opravdano boje. Fernandez s desne strane, pa Perrone iz peterca i dva sjajna gola velike španjolske nade Bernata Sanahuje. Dečka kojeg uspoređuju s Estiarteom. U tren je bilo 5:3 za Španjolsku. Sve što je Srbija uspijevala učiniti je smanjivanje vodstva, a onda malo manje od šest minuta do kraja poravnati golom njihovog daleko najboljeg igrača, ljevorukog Dušana Mandića.

Budimpesta, 220120.
Duna Arena. 
34 LEN Europsko prvenstvo u vaterpolu, 
Srbija- Spanjolska.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX CROPIX

U ruletu peteraca, vratar Lopez koji je i inače imao sjajnu večer uspio je obraniti šut baš tom Mandiću. Isto je napravio i Branislav Mitrović Munarrizu, ali Prlainović je pogodio u gredu i to je taj jedan ključni gol razlike koji je Španjolsku odveo u polufinale, Srbiju u pordak od 5. do 8. mjesta.

SRBIJA - ŠPANJOLSKA 9:10 (5 m)

(2:1, 1:4, 2:1, 1:0 - 3:4 peterci)

BUDIMPEŠTA - Duna Arena. Gledatelja 4.500. Suci: Alexandrescu (Rumunjska) i Colombo (Italija). Opunomoćenik: Racine (Švicarska).

SRBIJA: G. Pijetlović, Mandić 3, Dedović, Ranđelović 1, Ćuk 1, D. Pijetlović, Vico, Aleksić, Jakšić 1, Filipović, Prlainović, S. Mitrović, B. Mitrović (6 obrana). IZBORNIK: Dejan Savić.

ŠPANJOLSKA: Lopez (12 obrana), Munarriz, Granados 1, Sanahuja 2, De Toro, Larumbe, Delgado, Fernandez 1, Tahull, Perrone 2(1), Mallarach, Bustos, Lorrio. IZBORNIK: David Martin.

PETERCI: Srbija -, Španjolska 1-1.

OSOBNE POGREŠKE: Srbija 16, Španjolska 12. TREČA OSOBNA POGREŠKA: Ranđelović (20), Jakšić (28), Bustos (29).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Srbija 3-11 (27%), Španjolska 3-13 (23%).

Prva utakmica četvrtfinala i odmah iznenađenje. Ne kada se sagledaju zbivanja u bazenu u 32 minute, ali uoči utakmice malo bi i Crnogoraca stavilo novac na svoju vrstu. No, momčad izbornika Gojkovića je odigrala i fanatično i fantastično s junacima u likovima vratara Dejana Lazovića sa 14 obrana i neriješive zagonetke za Talijane, mladog Marka Petkovića na lijevoj strani. Mladac je postigao 4 gola, sva četiri s igračem više i sve na isti način. Prebačaj s desne na lijevu stranu.

Uz sve, Talijani su imali strašnih problema s igračem više, s probijanjem crnogorskog bloka u prvoj i drugoj lini i tu se očitovala ta agresivnost, fanatičnost Crne Gore. Kada uz sve ne realizirate ni peterac, kao što se dogodilo Italiji (Luongo u gredu). Unatoč izrazitom sudačkom “navlačenju” za Italiju, spasa im nije bilo.

Budimpesta,220120
Duna Arena,34 LEN Europsko prvenstvo u vaterpolu, utakmica: Italija - Crna Gora.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX CROPIX

U izjednačenom susretu, Crna Gora je povela prvi put osjetnije 9:7 krajem treće, a na početku zadnje je pogotkom Ivovića iz peterca za 10:7 naviješteno slavlje južnih susjeda.

Ova pobjeda Crne Gore sada znači da će na ovom EP za plasman na OI u Tokio nužno valjati osvojiti - zlato.

ITALIJA 8

CRNA GORA 10

(3:3, 3:4, 1:2, 2:1)

ITALIJA: Del Lungo (10 obrana), Di Fulvio, Luongo 1 (0), Figlioli 1, Fondelli, Velotto, Renzuto 1, Echenique 1, Figari 2, Bodegas 1, Aicardi, Dolce 1, Nicosia. IZBORNIK: Alessandro Campagna.

CRNA GORA: Lazović (14 obrana), Brguljan 1, Radović 1, Petković 4, Čučković, Obradović, Vidović, Đurđić, Ivović 1 (1), Spaić 1, Drašković 2, Pješivac, Tešanović. IZBORNIK: Vladimir Gojković.

PETERCI: Italija 0-1, Crna Gora 1-1.

OSOBNE POGREŠKE: Italija 11, Crna Gora 18. ŽUTI KARTON: izbornik Gojković (22). ISKLJUČENJE S PRAVOM ZAMJENE: Vidović (25). TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Čučković (30), Radović (32).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Italija 3-16 (18%), Crna Gora 5-9 (55%).

Drame nije bilo, a nije ju baš niti bilo za očekivati. U biti, Rusi su se čak i sjajno držali. Sredinom druge četvrtine uspjeli su i poravnati na 4:4, da bi u poluvremenu bilo samo 6:5 za domaćina. Rusija solidno dobra u obrani, a mađarski napad... pa, navest ćemo samo da pamtimo i puno bolja izdanja Mađara. Doduše, ne na ovom prvenstvu. Mađarska će u polufinalu u petak igrati protiv Crne Gore.

MAĐARSKA - RUSIJA 14:10

(3:2, 3:3, 4:3, 4:2)

BUDIMPEŠTA - Duna Arena. Gledatelja 5.300. Suci: Koryzna (Poljska) i Schwartz (Izrael). Opunomoćenik: Brguljan (Crna Gora).

MAĐARSKA: Nagy (8 obrana), Angyal 2, Manhercz 3, Zalanki 2, Vamos 2, Hosnyanszky, Pohl, Jansik, Erdelyi 1, De. Varga 3 (1+0), Mezei, Harai 1, Vogel. IZBORNIK: Tamas Märcz.

RUSIJA: Fedotov, Sučkov, Vasiljev, Derevjankin 1, Ašaev 1, Harkov 1, Merkulov 3, Nagaev 1, Bičkov, Kiseljev 3, Lisunov, Šepeljev, Stacenko (+1 obrana). IZBORNIK: Sergej Jevstignejev.

PETERCI: Mađarska 1-2, Rusija -.

OSOBNE POGREŠKE: Mađarska, Rusija. ŽUTI KARTON: izbornik Jevstignjejev (25). TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Sučkov (25), Pohl (30).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Mađarska 6-12 (50%), Rusija 5-9 (55%).

Linker
22. travanj 2024 03:56