VELIKA SREĆA

Konačno gotovo! Nakon godinu dana udruga završila uređenje prostora na kojem žive njihovi štićenici

Priznaju kako to nije bilo lako, ali da su uspjeli sve srediti sami i, što im je vrlo važno, ekološki
Uređeni prostor
 Bračke šape

Udruga Bračke šape u vrijeme svojeg osnutka pomagala je samo psima i mačkama. No prošle se godine dogodila velika promjena: odlučili su pomoći magarcima kojima je to trebalo. Na zemljištu čija je vlasnica predsjednica udruge odlučili su im stvoriti novi dom. Potom je došla koza, pa svinja, pa konj... Imaju danas tamo pravo životinjsko carstvo.

- Došli smo na zapuštenih pet tisuća kvadrata, zaraslih, neprohodnih. Na brzinu se izgradila kuća od paleta koja i danas prkosi svim zakonima fizike, očistilo se samo oko nje kako bi mogli barem na to malom dijelu normalno hodati. Za ostatak nismo imali baš neko rješenje. Nudili su nam čišćenje za nekih desetak tisuća kuna, par ljudi, motorke. Nismo imali novaca za takvo nešto niti nam se svidjelo. Stare česmine i smriči, visoki jaseni, rašeljke, brnistre, nisu oni baš svi zaslužili pilu. Krenuli smo sami, pomalo s malom pilom na bateriju. Imali smo prohodan samo mali puteljak koji su utabali tovari i uvlačili se metar po metar u grmlje - objavljeno je danas na njihovoj Facebook stranici.

Jučer je, ponosno kažu, pala "zadnja utvrda buška". Ima tu još posla, naravno, ali to su sitnice poput uređenja stabala i obrezivanja.

- Sačuvali smo hlad, uredili stara stabla, makli draču, a ekipa će redovito pasti i brstiti mladice koje budu rasle. Imamo mirise cvijeća, ptičice, leptire, mrave i sve one kukce koji žive na zemlji i u zemlji. Imamo mali prirodni raj. Jako smo ponosni na sve što smo učinili, posebno zato što oko sebe vidimo ogromnu devastaciju prirode, krčenje šuma, beton, polijevanje otrovima. Želimo biti dio prirode. Želimo je sačuvati. Želimo živjeti s njom i u njoj - stoji u objavi koja je oduševila mnoge pratitelje njihovog rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 08:59