IZ PRVE RUKE

Muke po psećem zaraznom kašlju: Nema školice, druženja s ekipom, pa ni ludovanja na prvom snijegu

Osjećala sam se kao zločesta policajka koja Freyi, svojevrsnoj zatočenici, brani igru i sve šteneće radosti, kaže vlasnica mlade kujice
 Bruno Konjevic/CROPIX

Svaki odgovoran vlasnik želi sve najbolje za svog ljubimca i logično je da strepi, pa čak i paničari pri pojavi i najmanjeg zdravstvenog problema, pogotovo ako vam je to prvi životinjski prijatelj/član obitelji.

A vlasnici pasa upravo se u ovom zimskom dijelu godine često susreću sa zaraznim kašljem - noćnom morom kako za psa tako i za gazdu - složit će se mnogi koji su ga "iskusili" - među njima je i naša čitateljica Ivana.

- Freyu sam udomila odmah poslije ljetnog godišnjeg odmora. Došla je k meni čim sam se vratila s mora i moram je pohvaliti - tad je imala svega tri mjeseca i odlično se prilagodila životu u stanu. S obzirom da zbog pandemije koronavirusa uglavnom radim od kuće, polako smo se zajedno privikavale jedna na drugu i učile osnove psećeg ponašanja u njezinu novom domu.

No kako često u šali znam reći da su 'psi najveći emocionalni manipulatori u svemiru' koji nas vrlo vješto 'vrte oko malog prsta', bojala sam se da neću znati kako biti dovoljno dosljedna u njezinu odgoju (jer tko bi mogao odoljeti tom molećivom Bambi pogledu), pa sam nas brže-bolje upisala i na tečaj poslušnosti za štence. Taman smo uspješno dogurale do zadnjeg tjedna kad nas je 'uhvatio' taj nesretni zarazni kašalj. I to baš za vikend...

image
Bruno Konjevic/CROPIX
image
Bruno Konjevic/CROPIX
image
Bruno Konjevic/CROPIX

Srećom, prijatelj veterinar koji mi je uvijek na raspolaganju odmah mi je savjetovao da u dežurnoj humanoj ljekarni kupim dječji sirup protiv kašlja i šetnje smanjim na minimum, naravno, uz obavezno izbjegavanje drugih pasa kako ne bismo dalje širile zarazu.

Slušajući iskustva drugih vlasnika, čiji psi nisu htjeli jesti, neki su čak iskašljavali krv od silnog naprezanja i kašljanja, prvih nekoliko dana zapravo nisam niti spavala - stalno sam osluškivala kako diše, ustajala iz kreveta na svaki njezin hroptaj...

Ogrlicu smo zamijenile oprsnicom (ona ipak znatno smanjuje pritisak na dušnik, pogotovo kod pasa koji su jako zaigrani, aktivni i vuku u šetnji), umjesto suhe (dehidrirane) hrane, koja psima može još više nadražiti grlo, Freya je dobivala mokre, kuhane i mekše obroke, a naša inače vesela komunikacija svela se uglavnom na strogo "ne", "mjesto", "lezi" - iskreno, ne znam kome je to mirovanje teže palo - meni, jer sam se osjećala kao zločesta policajka koja štenetu od pet mjeseci brani i ograničava igru te druženje ili njoj, koja je postala svojevrsna zatočenica.

I to baš u tjednu kad je u Zagrebu pao snijeg! Freyin prvi! Cviljenje, mahnito pokušavanje bježanja s povodca, sumanuto skakanje na mene u šetnjama, nema što sve sirota nije pokušala ne bi li se dočepala toliko željene slobode.

Nakon tjedan dana strogog mirovanja, kontrola kod veterinara pokazala je da je Freyino grlo bolje, temperature nema, pluća su isto okej, ali još neko vrijeme, zlu ne trebalo, ipak bi valjalo izbjegavati pseću ekipu i ne pretjerivati s fizičkim aktivnostima. Mi smo, srećom, ovaj put prošle bez antibiotika, ali dobile smo vitaminsko-mineralnu energetsku pastu za jačanje imuniteta koja nas je već nakon dva dana uzimanja donekle vratila u normalu.

Ispit u školici smo, naravno, pale, ali nema veze, ići ćemo na popravni! Freya je taj dan, nakon skoro dva tjedna izolacije, napokon bila u dugoj šetnji i vidjela je svoju ekipu - bila je to njezina mala, ali slatka pobjeda - tješimo se, ma bit će vremena za vježbanje 'sjedni', 'lezi', 'čekaj', 'pusti' (igračku) i 'cesta', bitno da je mala haharica zdrava - zaključuje Freyina vlasnica Ivana.

image
Bruno Konjevic/CROPIX
image
Bruno Konjevic/CROPIX
image
Bruno Konjevic/CROPIX

Lako se širi, a može trajati i do 14 dana

Zarazni ili pseći kašalj (zarazni laringotraheitis/traheobronhitis) sezonska je zarazna bolest pasa koja se najčešće javlja u proljeće i jesen iako se može javiti i u druga godišnja doba. Uzročnici su virusi (parainfluenza i adenovirus tip 2) te bakterija (Bordatella bronhiseptica).

Inkubacija traje od pet do sedam dana, a sama bolest 10 do 14 dana. Simptomi mogu varirati od povremenog laganog kašlja, najčešće isprovociranog nekim uzbuđenjem, lavežom ili ogrlicom, do učestalog jakog kašlja prilikom kojeg može doći do iskašljavanja sekreta. Prilikom jačih napada kašlja pas može i povraćati. Ostali simptomi koji prate zarazni kašalj su ponekad slabiji apetit i povišena tjelesna temperatura te bezvoljnost. Komplikacije se javljaju kod mladih, starijih i pasa koji iz bilo kojih razloga imaju oslabljen imunitet.

Bolest se jako lako širi među psima čak i u kratkom kontaktu. Mjesta gdje se psi mogu zaraziti su parkovi, školice za pse, čekaonice veterinarskih ambulanti ili grooming salona. Bolestan psić može doći i iz uzgajivačnice ili azila.

Vlasnici pasa koji se prvi put susreću s ovom bolesti često pomisle da se pas "zagrcnuo" ili da mu je nešto zapelo u grlu te da to pokušava bezuspješno izbaciti.

Bolest se dijagnosticira temeljitom anamnezom i kliničkim pregledom, no ako veterinar posumnja na komplikacije ili neku drugu bolest koju karakterizira kašalj, mogu se napraviti i dodatne pretrage, npr. RTG.

Zarazni kašalj većinom se javlja u blažem obliku i životinja se oporavi kroz 14 dana, a nekad je potrebno dati sirup za ublažavanje kašlja da se životinja dodatno na iscrpljuje. Komplikacije zahtijevaju terapiju antibioticima. Psa treba poštedjeti fizičke aktivnosti i izbjegavati stresne situacije koje potiču kašalj.

Uputno je radi sprečavanja daljnjeg širenja bolesti bolesnog psa ne voditi na mjesta gdje je on izvor zaraze za druge pse.

Cijepivo postoji, ali ne sprečava infekciju, nego ublažava simptome bolesti.

Dobra prehrana, njega i zoohigijenski uvijeti doprinose prevenciji ove bolesti, objasnila nam je dr. vet. med. Kristina Klanac iz zagrebačke Specijalističke Veterinarske Prakse VIPet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:19