KAMPANJA

Udruga za školovanje pasa vodiča prikuplja 100 tisuća kuna za edukaciju psa svoje predsjednice

 Vibrant Pictures/Alamy/Alamy/Profimedia

Pokrenuta je crowdfunding kampanja #obojimo mrak, u sklopu koje se prikupljaju sredstva za školovanje psa vodiča predsjednici Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, Miri Katalenić. Ovo bi bio Mirin peti pas, još jedna njena nada, njene oči i njen svijet. Potrebno je 100 tisuća, a kampanja traje do 24. prosinca 2020. godine.

Njen dosadašnji pas vodič Max, stoji tako na stranici Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, ima dijabetes i ne može više raditi. Zato je potrebno školovati novog psa vodiča, a to je jako skupo. Put od šteneta do psa vodiča, i na kraju obuke slijepe osobe za korištenje besplatno dodijeljenog joj vodiča, dvogodišnji je proces koji ima nekoliko faza. Za početak, treba testirati genetske karakteristike i odabrati odgovarajuće štene.

image
Mira Katalenić. foto: Martina Keretić/CROPIX

- Potom slijedi uključivanje šteneta u program socijalizacije koju provode volonterske obitelji uz stručnu podršku tima udruge, pa završno testiranje razvijenih osobina tijekom socijalizacije, zdravstveni pregled kao ključne pretpostavke za uključivanje psa u školovanje.školovanje psa vodiča u prosječnom trajanju 6 do 7 mjeseci, a u završnoj fazi rad pod povezom na očima kako bi se izbjegla komunikacija sa psom oči u oči i postigla vjerodostojna simulacija kretanja slijepe osobe… - pojašnjavaju iz udruge.

Taj dvogodišnji proces, uz hranu, igračke i zdravstvenu brigu, košta vrtoglavih 100 tisuća kuna. No, kad se sve to obavi, vrijedi svake lipe.

- Za korisnika i njegovog psa vodiča tada slijedi sretno razdoblje suživota, odanosti i povjerenja, a sigurnost i brzina kretanja postaju logična svakodnevica‎. Mobilnost, kvaliteta života i neovisnost slijepih i drugih osoba s invaliditetom, kao i smanjenje razvojnih teškoća djece, podjednako su misija kako stručnog tima Udruge, tako i naših pasa pomagača. Psi vodiči su kroz 30 godina prva perjanica humane pomagačke uloge pasa u životima ovih osoba - ističu iz udruge. Više informacija može se dobiti na njihovoj web stranici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 22:01