NIJE LAKO

U punom jeku je projekt kontrole pasa u romskim naseljima... Evo kako možete pomoći!

Pred njima su još dva mjeseca posla, a bore se sa svim: vlasnici ne dozvoljavaju kastraciju, a životinje su zapuštene i bolesne

Pas iz naselja Pribislavec

 Aleksandra Hampamer

U čakovečkom azilu trenutno je u punom zamahu akcija kontrole pasa u romskim naseljima te županije. To, nažalost, znači i veliki broj pasa koji dolaze u to sklonište. Ipak, ima tamo i dobrih primjera, tako da nije sve crno. No, kako kaže voditeljica azila Aleksandra Hampamer, riječ je o borbi. e bore se samo s priljevom životinja i nastojanjem da poboljšaju uvjete života pasa u tim naseljima, gdje povremeno i policija mora intervenirati,

- Prvi dan smo bili u Pribislavcu. Jako smo bili sretni kad smo vidjeli da psi nisu loše, no potom je uslijedio hladni tuš. Sutradan smo došli do najstarijeg dijela naselja kojeg oni zovu "kineska četvrt". Nemam riječi kojima bih to opisala. Zamislite jadne kujice na kratkim lancima kad pada kiša i kad je noću minus S nama nije bilo ni komunalnog redara ni veterinarske inspekcije. Pokupili smo kujicu i dva štenca, jednu visoko trudnu kujicu i još jednog psa. Za ostale nemamo mjesta, sklonište je puno do zadnjeg mjesta - opisala je taj dan Aleksandra.

image

Pas koji je umro na rukama spasitelja

Aleksandra Hampamer

Dan nakon su iz Paraga doveli bolesne štence. Jedan od njih je povraćao gliste i krv, nije htio jesti. Vlasnici su rekli kako nisu imali novca za njegovo liječenje. Stigli su prekasno. Umro im je na rukama.

- Pitala sam ih zašto si nabavljaju pse koje ne mogu cijepiti ni liječiti ni prevesti kod veterinara - odgovor je uvijek isti - sin ga je donio. Djeca su izgovor za sve. I koliko god da razmišljam još uvijek nisam smislila kako riješiti problem dovlačenja novih pasa u romska naselja. Bez sveobuhvatnog rada na problemima u romskim naseljima i stalno uključenje države i državnih institucija u suradnji s našim gradovima i općinama te potom naše pomoći koja je zaista ogromna nema rješenja. Ali bojim se da tog sveobuhvatnog rada nema. I to je jako frustrirajuće - napisala je.

image

Mama i njeni štenci iz Pribislavca

Aleksandra Hampamer

Pojasnila je kako je pred njima barem još dva mjeseca posla. Odlasci u naselje, kontrola mikročipova, uvjeta u kojima psi žive, oduzimanje zanemarenih i zlostavljanih životinja. Neki vlasnici svoje pse ne žele dati na kastraciju, pa se mora čekati nalog veterinarske inspekcije za privremenim oduzimanjem psa kako bi se operacija provela. Aleksandra kaže da je suradnja dobra i da se sve odvija prilično brzo. Puno je i otvorenih pitanja - recimo, zašto svi stafordi u naseljima imaju ožiljke po glavama. Neki nagađaju kako je to zbog toga što se u naseljima i dalje odvijaju ilegalne borbe pasa.

- Molimo da nam se jave svi koji mogu ikako pomoći. Tražimo privremene udomitelje za pse koje smo izvukli iz naselja, a u azilu više nemamo mjesta - istaknula je Aleksandra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 12:07