Hari Vukas uspješno je startao na klupi Zrinjskog
 CROPIX
SLIJEDE TRI KLJUČNE UTAKMICE

TRENER HAJDUKA KOJI JE USPIO IZBORITI EUROPU: 'Čim je s druge strane malo kvalitetnija ekipa, Hajduk ima problema! No mislim da ih sad neće biti...'

HARI VUKAS Trener koji je vodio Bijele u posljednjih sedam kola u prvenstvenoj sezoni 2014./15. i pritom izborio europsku poziciju
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 12. travanj 2019. 14:02

Pred Hajdukom je do kraja sezone bitka za europske pozicije, glavni je to cilj momčadi Siniše Oreščanina, a slijede tri vrlo važne utakmice - Lokomotiva, Rijeka i Gorica.

Ako netko zna kako je to biti na klupi Hajduka u utrci za Europu, onda je to Hari Vukas koji je vodio Bijele u posljednjih sedam kola u sezoni 2014./15. Preuzeo je samostalno klupu Hajduka Vukas prije gostovanja u Koprivnici gdje je pobijedio, a onda je na Poljudu svladao Lokomotivu prestigavši je samo u četiri dana. Konačnu potvrdu plasmana u Europu pečatirao je domaćim trijumfom za treće mjesto nad Zagrebom koji je te sezone bio u gornjem domu.

Velike su šanse

Nismo s Vukasom puno pretresali prošla vremena, nego smo razgovarali o aktualnom trenutku, odnosno raspletu bitke za europske pozicije…

- Hajduk pred sobom ima tri vrlo važne utakmice, a moje mišljenje je da su Bijeli dobri na proljeće. Trener Oreščanin napravio je dobre stvari, konsolidirao je momčad, došao do dobre igre i napravio dobre rezultate. Govorim to u kontekstu činjenice da je nakon prvoga dijela izlazak u Europu izgledao dosta daleko. Kažem, napravile su se dobre stvari i Hajduk je tu, u igri je. Sljedeće tri utakmice će odlučiti, jer Hajduk očigledno nema problema na manjim utakmicama i rješava ih, dok drugi izravni konkurenti imaju problem s ostatkom lige. Odluka će pasti u ova tri susreta, može se dogoditi jedan ili drugi scenarij, ali ja sam optimist. Velike su šanse da Hajduk uđe u Europu, što je dobra stvar. Nije bitno hoće li biti treći ili četvrti, svi se nadamo da će se to dogoditi.

Tom Dubravec / CROPIX
CROPIX

Vukas je malo objasnio svoj optimizam…

- Ove igre do sada, rezultati u drugom dijelu i sve skupa, daju Hajduku za pravo da bude veliki optimist s obzirom na sva događanje ove sezone. Tri su važne utakmice i ukoliko ih Hajduk prođe kvalitetno, mislim da poslije neće biti problema.

Isti hendikep

Protiv Lokomotive neće biti Mije Caktaša koji ima još jedan susret suspenzije, a praktički do kraja sezone je i bez kapetana Josipa Juranovića?

- Izostanak Caktaša je za Hajduk veliki hendikep, jer je on u igri Bijeli taj koji rješava utakmice, stalno je u rubrici “strijelci”. Ima takvu kvalitetu, a Hajduk gradi igru da je on taj koji sa svojom kvalitetom dolazi u završnicu i teško ga je nadomjestiti. U zadnjih 25 metara terena presuđuje kvaliteta, a Caktaš to ima. On ima dolazak iz drugoga plana, tajming, situacije rješava svojom kvalitetom i zato je najbolji strijelac.

Što očekujete protiv Lokomotive?

- Utakmice s Lokomotivom uvijek su nekako specifične, ali smatram da Hajduk ima puno bolju formu u nastavku od Lokomotive koja je izgubila dosta bodova od manjih klubova i isto kao Osijek te nije bila u pozitivnom ritmu kao Hajduk. Ipak, sve je otvoreno, jer Lokomotiva je isto kvalitetna ekipa, nezgodni su, a igraju kod kuće. Očekujem jako zanimljivu utakmicu, te se nadam da će Hajduk tu izvući pozitivan rezultat.

Kako tumačite činjenicu da je Hajduk s momčadima iz gornjega doma imao problema?

- Očito je kada je s druge strane malo kvalitetnija ekipa, Hajduk ima problema. Ipak, čini mi se da je Hajduk u tim utakmicama pokazao gard. Sad protiv Osijeka, doduše, nije stvarao gotovo pa ništa prilika, ali u onome što trener želi, a to je dominacija u posjedu, tu je ostvaren pomak. Imali su to i na Rujevici protiv Rijeke kada je završilo 0:0, ali je u prvom poluvremenu dominirao. Hajduk generalno dominira s loptom, odnosno posjedom, ali kada se naiđe na čvršću i kvalitetniju obranu, ne štima. Ali vjerujem da to neće biti uvijek. Problema s ekipama iz gornjega doma ima, ali mi se čini da Oreščanin s njima igra jako dobro, jer kontrolira igru. Dobra stvar je što te utakmice nisu izgubljene, čak nije ni primio gol, pa tako treba gledati i s te strane. Dobio je Lokomotivu u Splitu sasvim zasluženo, odigrao je tri remija, protiv Gorice, Rijeke i Osijeka, ali nije bio loš u polju. S Dinamom je bilo na knap...

Ljetni planovi

Je li dobivanjem novoga ugovora do 2022. godine trener Oreščanin dobio mir uoči važnih dvoboja?

- Produžetak ugovora velika je stvar za trenera, to znači da ima povjerenje glavnih ljudi u klubu. Sigurno je da svojim radom, odnosom prema poslu i unapređenjem igre, nešto tako i zaslužio. Ali imam toliko iskustva u sportu, da to ništa ne mora značiti, jer je, nažalost, uvijek rezultat mjerilo, s tim da je Oreščanin došao u jako teškoj situaciji. Hajduk je bio šesti, bodovno daleko od Europe i kako sam već spomenuo ranije, napravio je dobar rezultatski pomak, a isto tako u fazi igre što je još važnije. Hajduk izgleda dosta ozbiljno.

Kakav je vaš pogled na Hajdukov igrački kadar?

- S obzirom na to da oni već dugo igraju skupa, to je velika stavka u nogometu. Po meni je standardizacija momčadi najvažnija stvar, da se zna prvih 11, 13 ili 14 i da je to - to. Pa da oni u kontinuitetu nastupaju svaki vikend. To je nekad bolje od nekoga pojačanja, premda je uvijek dobro da netko dođe. Za nešto više trebaju dva-tri imena, no Hajduk se odlučio za guranje nekoliko mladih i to je dobra stvar. Nadam se da će do kraja sezone izboriti Europu, a onda će na ljeto uprava imati svoje planove kako sastaviti ekipu da se u kvalifikacijama za Europsku ligu ode što dalje.

Rezultati by SofaScore

Linker
26. travanj 2024 20:21