SN
ZVUČI GOTOVO NESTVARNO

VIDEO: JE LI NA POMOLU NAJVEĆI TRANSFER U POVIJESTI DINAMA!? NAKON BARCE, SADA GA PRATI I REAL Evo što nam je rekla Dinamova igračina od 25 milijuna!

DINAMO Mladi reprezentativac Španjolske Dani Olmo blista i na ovim pripremama, a na meti je dvaju svjetskih giganata iz domovine
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. siječanj 2019. 14:33

Nakon što su ga kapetani hrvatskih prvoligaških klubova u anketi T-portala izabrali za najboljeg igrača HNL-a, Dani Olmo sjeo je s tatom i bratom u novi Infiniti i krenuo put Terrasse, grada od 215.000 stanovnika, 20 kilometara udaljenog od Barcelone. To je dom obitelji Olmo. Ondje ga je čekala majka Dora, kojoj je Dani pripremio posebno iznenađenje za Božić.

- Kupio sam majci novi automobil, tata, brat i ja vozili smo ga iz Zagreba do Terrasse, usput smo stali u Veneciji i Monaku. Put je bio dug, ali na njegovu je kraju bilo prekrasno. Majka nije znala da joj donosim poklon iz Zagreba. Bila je presretna, to lice nikad neću zaboraviti - kaže nam Olmo.

Automobil za majku

Nakon toga su majka Dora i Dani otišli skupa izraditi i tetovaže, na desnoj su ruci oboje istetovirali znak koji znači “bezuvjetna ljubav”, a mladi ga nam je dinamovac s ponosom pokazao.

- Htio sam za Božić majci pokloniti automobil, a naš zajednički poklon bila je ova tetovaža. Inače, mama uopće nije znala da mi dolazimo automobilom, koji je bio poklon za nju. Bila je jako iznenađena, ponosna i sretna. Kad nas je sve skupa vidjela, nije mogla zadržati suze.

Olmo je pravi obiteljski momak, zimsku stanku proveo je kod kuće u Terrassi, družeći se s obitelji i prijateljima.

VIDEO: DAVORIN OLIVARI

- Nekoliko sam puta otišao do Barcelone, ali to je bilo sve. Praznike najviše volim provoditi kod kuće u krugu obitelji, koja mi znači sve. Zaista mi je bilo dobro doma, uživao sam, vrijeme je bilo izvrsno.

Za razliku od ovog u Beleku...

- Da, baš na ovim pripremama nismo imali sreće s vremenom. Nismo to očekivali, ali ipak smo sve odradili, trenirali, igrali utakmice. To je ipak najvažnije.

Olmo je na ovim pripremama bio jedan od najboljih dinamovaca. Zapravo, to je već, nekako, postala konstanta. O njemu i njegovim kvalitetama već su ispisane tone papira, Dani je od onih krucijalnih igrača modre svlačionice.

- Mislim da ste ovdje mogli vidjeti da idemo dobrim putem. Imamo kvalitetnu momčad, prepunu kvalitetnih nogometaša, svi se maksimalno trudimo, dajemo sve od sebe da bismo nastavili ovu sjajnu priču koju smo započeli jesenas.

Dani Olmo stigao je iz Barcelone u Dinamo kao 16-godišnjak. Četiri godine kasnije Olmo je jedan od krucijalnih igrača zagrebačkog kluba koji je ispisao povijest izborivši dugo čekano europsko proljeće, a našao se i u prestižnom izboru za najboljeg mladog igrača Europe Golden Boy.

Jasno je da je upravo mladi Katalonac sljedeći veliki Dinamov transfer koji će napuniti modru blagajnu. Zainteresiranih je puno, a Olmo bi se čak mogao i vratiti u klub iz kojeg je stigao u Dinamo, Barcelonu! Najveći katalonski sportski listovi, Mundo Deportivo i Sport, donosili su slične priče prije početka zimskog prijelaznog roka; “Barcelona je zainteresirana za Danija Olma i krenula je u akciju”.

To je bila točna informacija; Barcelona već dugo prati Olma i šalje svoje emisare u Maksimir te je zaista poduzela konkretne korake. Vodstvo kluba, uključujući i sportskog direktora Erica Abidala, sastalo se s Olmovim zastupnicima ne bi li ispitalo teren za odlazak u klupske prostorije Dinama u Maksimirskoj 128.

25 milijuna eura

Međutim, zanimanje za Olma pokazao je i najveći konkurent Barcelone, Real Madrid. Kraljevski bi klub Olma pridodao svojoj već bogatoj koloniji mladih i perspektivnih, uglavnom španjolskih igrača. Mnogi španjolski kolege Olmovu priču uspoređuju s onom Gerarda Piquea, koji je također kao tinejdžer napustio La Masiju i otišao u Manchester United, da bi se kasnije vratio i postao jedan od stupova momčadi.

Olmov odlazak iz Barce i dolazak u Dinamo posredstvom nogometnog agenta Andyja Barre bio je veliko iznenađenje jer je već u mlađim kategorijama pokazivao “drugačiju” igru od drugih, a pored toga je bio i kapetan svoje generacije. Dinamo je zasad za njega izvjesio cijenu od 25 milijuna eura, što bi definitivno bio najveći transfer u povijesti maksimirskog kluba, dva milijuna veći od onog Marka Pjace kad je otišao u Juventus. Međutim, po pričama ljudi iz kluba, nema žurbe kad je Dani u pitanju, nadaju se maksimirski čelnici da će mu cijena samo rasti, a konačno, ne prodaje se samo tako glavni igrač. Kako se Dani nosio sa svim tim pričama?

- Lako jer uopće nisam razmišljao o tome. Posve sam sretan u Dinamu i to nije tek kurtoazna izjava. Super mi je živjeti u Zagrebu, igrati za ovaj klub, imam ovdje sjajne prijatelje. Meni se stvarno nikamo ne žuri. Karijeru treba graditi pametno, a to ovdje u Dinamu ide jako dobro. Eto, pred nama je nova polusezona u kojoj ćemo i dalje igrati u Europi, vjerujem da ćemo nuditi dobre igre i da će sve biti dobro.

Sudar na Euru

Ipak, neki nam izvori tvrde da bi Olmo u ljetnom prijelaznom roku zaista mogao napraviti taj najveći Dinamov transfer u povijesti, a na njegovo će mjesto tada doći Iyayi Atiemwen, koji je radi toga sada i kupljen, a dotad će ga plaćati, kako sada stvari stoje, Al Ain. Dinamo je uvijek znao voditi mudru sportsku politiku.

- Vidio sam što se piše u medijima, ali ja radim samo ono što mogu raditi, igram nogomet. Sve će doći na svoje, samo treba raditi, truditi se, ne srljati. Trebaš biti fokusiran na ono što radiš i onda ćeš uspjeti, nema straha.

Pitamo ga zanima li ga u budućnosti samo Primera ili i neke druge lige Petice?

- Sviđaju mi se, osim Primere, i Premiership, Bundesliga, Serie A... Ne bih zatvorio vrata nijednoj ligi.

Prošle mu je godine stigao poziv u mladu reprezentaciju Španjolske, s kojom će se Hrvatska boriti na Euru 2019. godine u Italiji i San Marinu.

- Dugo sam čekao taj poziv. Ako se sudarimo na Euru, bit će to zanimljiv okršaj, s druge strane moji kolege iz Dinama Moro, Majer, Šunjić, bivši suigrači Sosa i Benković... Španjolska ima dobru reprezentaciju, ali ima je i Hrvatska. Mislim da se obje mlade nacionalne vrste mogu svrstati među favorite.

Dobre igre na Euru mogle bi vam donijeti i poziv u A selekciju Španjolske?

- Zašto ne? No, realno, teško se probiti do A selekcije jer Španjolska ima ogroman broj sjajnih igrača. Ali san o tom pozivu uvijek živi.

Gjira je sjajan

A kako vidi ove mlade dečke koji su došli u Dinamo, tako je svojevremeno krenuo i on?

- Super su dečki, svi su jako kvalitetni, protiv Marka Gjire sam na Euru U-17 igrao u dresu Španjolske, sjajan je igrač, pred njim je velika karijera, isto kao i pred ostalima. Neka samo rade kao dosad, neka se trude, budu strpljivi. Moraju se stalno potvrđivati, ali i ostati na zemlji.

Dani je pomogao Komnenu Andriću da samo nakon tri minute provedene u igri zabije prvi pogodak za Dinamo. Promiješao je obranu i samo mu servirao loptu pred praznu mrežu. Je li mu Komnen platio piće?

- Nije, ovdje je sve all-inclusive, hahaha... Može pozvati na piće kad se vratimo u Zagreb, hahaha... Zaista sam sretan zbog njega, ušao je i na prvoj utakmici odmah zabio. Drago mi je da sam pomogao. Ali u toj je akciji sudjelovao i Šitum. Andrić je bio gdje je trebao biti.

Linker
20. travanj 2024 17:40