screenshot youtube
SUCI POD POVEĆALOM

VIDEO: OVO SU TRI KLJUČNA DETALJA O KOJIMA SE PRIČA NAKON DERBIJA NA MAKSIMIRU Gol Rijeke bio je regularan, a jedna situacija svima je promaknula

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 29. listopad 2017. 09:08

Igor Pajač u derbi je ušao s “hipotekom” prebivališta (Zelina, mjesto u blizini Zagreba) i općenito sudačkih grešaka u posljednjim kolima, što je automatski bilo otežavajuć faktor. Generalno, 31-godišnji djelitelj pravde skupa s pomoćnicima (Borut Križarić i Zobenica) maksimirski je derbi odsudio korektno, Kek je nakon utakmice kazao da je suđenje bilo dobro, no ipak će naknadna tumačenja dati konačno rješenje što je trebalo napraviti kod Soudanijeva pogrešnog izvođenja auta prije izjednačujućeg pogotka.

Sve je moglo rano otići u krivom smjeru za suce da su zabrljali kod Acostyjeva pogotka. Riječko vodstvo bilo je regularno, ali Pajač je tek nakon dvije minute “pregovora” pokazao na centar te načinio ispravnu odluku nakon što je Križarić nešto signalizirao zastavicom. I svaka mu čast za iskazanu hrabrost da na sebe preuzme odgovornost, jer većina bi se sudaca pokrila s odlukom pomoćnika.

Kod izjednačenja Modrih Ivan Mance isključen je uslijed protesta zbog domaćeg izvođenja auta. Soudani je prvo ubacivanje izveo iza gol-linije, a ne iza aut-linije te je sudac naložio da se prekid izvede rukom s odgovarajućeg mjesta. Konzultirali smo se s nekoliko stručnjaka, mišljenja su bila oprečna, no ključan je - kažu eksperti - bio jedan detalj. Prije nego što je Soudani ubacivanje izveo iza gol-linije, Pajač je upotrijebio fućkaljku s ciljem da ga upozori na nepravilnost. Kako ga Soudani ga nije ‘poslušao’, pravila nalažu da se ubacivanje izvede ponovno, s mjesta na koji je pokazao Pajač. U ovoj je situaciji sudac Soudaniju mogao dati žuti karton, ako bi procijenio da ga je ovaj namjerno ignorirao, ali lopta bi i dalje ostala u posjedu Dinama.

1. Regularan pogodak Acostyja

Možda je Borut Križarić mislio da je završnu loptu Gancu dodao igrač u bijelom dresu, no ponovno ne bi bilo zaleđe jer je Benković vidljivo bio bliži gol-liniji. Nakon bezrazložnog kompliciranja ipak je donesena ispravna odluka jer Acosty ni u jednom trenutku nije bio u nedozvoljenoj poziciji.

2. Aut s krive strane korner-zastavice?

Soudani je aut izveo s krivog mjesta (iza gol-linije, a ne iza bočne), a Pajač je naložio da se prekid izvede na ispravan način i s ispravnog mjesta. Ako je doista zviždukom prije ubacivanja lopte iza gol-linije upozorio Soudanija, onda je njegova odluka o ponavljanju ubačaja bila ispravna.

3. Nema zaleđa kod Soudanijevih pogodaka

Nema tu ničega spornog, ali bili su to ključni trenuci na utakmici, pa valja notirati da je kod drugog pogotka Dinama Soudani bio u ispravnoj poziciji nakon glave Rrahmanija, kao i nakon dubinske lopte Danija Olma za 3:1.

Linker
22. travanj 2024 12:11