CROPIX
TRENER I PROFESOR

ZORAN GRGANTOV Trener odbojkašica Kaštela i nositelj katedre odbojke na splitskom KIF-u

Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 21. kolovoz 2019. 12:43

Zoran Grgantov dugo je u hrvatskoj odbojci, kao igrač i trener, kao profesor na KIF-u, smjer odbojka. Stručnjak koji nikad ne ide argumentom ‘galame’, već stručnosti. S mladom ekipom odbojkašica Kaštela najprije je srušio gradskog rivala Marinu Kaštela, a onda se lani u finalu sučelio i sa zagrebačkom Mladosti u play-offu domaće Superlige, izgubivši u seriji 1-3.

Iz njegove ekipe u reprezentaciji Hrvatske nalazi se kapetanica Kaštelanki Nika Stanović, djevojka koja je završila KIF i koja polako ulazi i u trenerske vode.

Nedostaje sustavnost

Nego, kako profesor Grgantov gleda na hrvatsku reprezentaciju nekoliko dana prije početka Europskog prvenstva. Ima li euforije nakon dobrih partija naših djevojaka na Gloria cupu ili....?

- Svaki rezultat nakon prolaska skupine po meni bi bio super uspjeh. Jer mi nemamo jaku ligu, nemamo trenutno jakih igračica koje vrhunski kotiraju na međunarodnom planu kao nositelji kvalitete, iako gotovo sve igraju vani. Mi nažalost nismo na toj nekoj vrhunskoj razini što se igračica tiče, ali s dobrim trenerom to se može podići na višu razinu. Iako, potrebno je sustavno ulaganje, i to od mlađih kategorija nadalje. A pogotovo treba ulagati u trenere i njihovu edukaciju. Da sad to počnemo raditi trebalo bi nam od 4 do 8 godina jer mi zadnjih godina niti u kadetskoj niti u juniorskoj konkurenciji nismo kompetitivni, pa tako ne možemo to očekivati niti od ove mlade seniorske reprezentacije. Nama je jako važno razdoblje od 14-19 godine, gdje bi trebalo puno više raditi na brušenju nekih tehničko-taktičkih detalja, i gdje bi trebalo treninge više individualizirati. No, za to nažalost nemamo uvjeta, a rekao bih niti trenera. Nekako uvijek padamo na financijama.

Kakvo je vaše mišljenje o strancu kao izborniku?

- Ako se dovode treneri sa strane, od kojih se definitivno ima što naučiti, onda treba odraditi i sve potrebne logističke korake da što više domaćih trenera ima od toga koristi. Ja nisam ‘a priori’ niti za niti protiv stranca kao izbornika, ali kad se toga prihvaćamo onda od toga i svi moramo imati neku korist, svi mi treneri moramo raditi na tome da budemo educiraniji i što kvalitetniji. No, sustavnosti nam nedostaje, i strategija razvoja na duže staze.

Centar izvrsnosti

Koliko vi kao profesor na katedri odbojke na KIF-u u Splitu možete pridonijeti tome da treneri budu što bolje educirani?

- Mi smo se nedavno s HOS-om i Zagrebačkom školom menadžmenta uključili u Erasmus projekt, da se na primjerima dobre prakse, u ovom slučaju sa savezima Italije i Poljske, razradi određena strategija rada i akcijski plan za idućih pet godina. A tu se onda može poraditi i na edukaciji trenera, jer ona je ključ svega. U svim zemljama gdje se ulagalo u edukaciju trenera podigla se ubrzo i igračka kvaliteta. Znate, vrhunski trener u lošim uvjetima napravit će puno više nego loš trener u idealnim uvjetima.

Kakva je situacija kod vas u klubu uoči nove sezone?

- Mi u klubu već pokušavamo napraviti centar izvrsnosti za mlađe kategorije. Što se seniorske ekipe tiče, kostur od lani je ostao, tu su nam igračice iz prve postave, predvođene reprezentativkom Stanović. Priključili smo i neke mlađe igračice, počeli s pripremama, standardno...

Novost je da ste se uključili u MEVZA ligu te da nećete participirati u prvom dijelu domaće Superlige.

- S obzirom na to da imamo nekoliko igračica koje rade, a ostatak su školarke, mi i ne bismo mogli igrati obje lige u isto vrijeme, jer nemamo profesionalki u klubu pa su nama problem utakmice preko tjedna. No, ja tu imam dvojake osjećaje, iskreno. S jedne strane je odlično za igračice da igraju što više jakih utakmica, kakve će biti u MEVZA ligi jer su to sve kvalitetne suparnice i tu će igračice moći više napredovati. No, ono što ja vidim kao potencijalni problem je neigranje najboljih klubova u prvom dijelu lige, jer tu može trpjeti domaća liga, može pasti atraktivnost, mogu se osjetiti zakinute neke manje sredine što ne mogu ugostiti najbolje hrvatske klubove. Zapravo po meni nije se važno koncentrirati na sustav natjecanja, već na razvoj igračica. Da imamo što više mladih i kvalitetnih igračica, a onda će nam posredno i liga biti jača. Nisam siguran da će regionalizacija automatski značiti i poboljšanje kvalitete odbojke u Hrvatskoj

Linker
27. travanj 2024 00:58