NOVI PRAVILNIK

Klub iz Prve HNL odmaknuo u pripremama za privatizaciju, uskoro nude dionice, dio ide i vjerovnicima?

Zasad nema reakcija klubova na Pravilnik o preoblikovanju sportskog kluba-udruge za natjecanje u sportsko dioničko društvo

Stadion NK Varaždina

 Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Nakon što je još prije 15 godina sportskim klubovima omogućena privatizacija ili preoblikovanje iz udruga u dionička društva uz dosta skroman učinak, Vlada će taj proces pokušati pojednostaviti i ubrzati novim pravilnikom o preoblikovanju koji, među ostalim, gradovima nudi prvenstvo otkupa dionica klubova. Uz to, klubovima će biti ponuđeno da u vrijednost svoje imovine unesu pravo igranja na gradskom stadionu ili u dvorani, što također jača vlasničku poziciju gradova i općina u klubovima.

"U elaboratu o preoblikovanju klubova može se odrediti da pravo prvenstva upisa dionica, odnosno upisa u ranijim upisnim krugovima pripada jedinici lokalne samouprave u kojoj sportski klub ili udruga za natjecanje ima sjedište ili članovima sportskog kluba ili udruge za natjecanje", navodi se u prijedlogu Pravilnika o preoblikovanju sportskog kluba-udruge za natjecanje u sportsko dioničko društvo, koji je resorno Ministarstvo ovih dana stavilo u javnu raspravu.

Uvodi se i rok od 60 dana u kojem će Povjerenstvo o preoblikovanju pri Ministarstvu turizma i sporta morati donijeti odluku prihvaća li ili ne elaborat klubova o preoblikovanju, a pobliže se utvrđuju i prava vjerovnika u stečaju ako ga klub prolazi s opcijom pretvaranja dugova u dionice. Elaborat, predlaže Ministarstvo u dijelu pravilnika koji se odnosi na preoblikovanje u stečaju, treba sadržavati popis i procijenjenu vrijednost imovine te popis svih tražbina prema sportskom klubu-udruzi za natjecanje, navedenih prema vrstama vjerovnika i njihovoj visini.

Odluka o ulagačima

Zasad nema reakcija klubova na taj dokument, kao što su rijetki i klubovi koji trenutačno razmišljaju o privatizaciji. Dok je jedan dio domaćih sportskih perjanica, poput nogometnih klubova Hajduk, Rijeka i Osijek te košarkaških Zadar i Split, već napravio privatizaciju, drugi dio giganata, poput Dinama, PPD Zagreba i Cibone, zasad o tome ne razmišlja ni u tragovima, svatko iz svojih razloga.

Jedan od klubova koji planira privatizaciju je HNK Zadar koji je hrvatskom nogometu dao veličine kao što su Luka Modrić, Danijel Subašić, Dominik Livaković i Šime Vrsaljko.

- Zadar planira ići u preoblikovanje, ali ne prije nego što dogovorimo investitore i Skupština o tome donese odluku - napominje Krešo Jaklin iz HNK Zadar.

image

Ministrica Nikolina Brnjac

Damjan Tadić/CROPIX

U zadarskom klubu, kaže naš sugovornik, procjenjuju da nema smisla pretvarati klub iz udruge u dioničko društvo ako nema tko kupiti klupske dionice.

- Pregovaramo s dva investitora, jednim iz Kanade i drugim iz Australije, a oba su vezana uz Zadar. U ovom trenutku ne mogu vam reći kada bismo mogli imati odluku o ulagačima jer sve ovisi o odluci Skupštine i garancijama o ozbiljnosti ponude investitora - poručio je Jaklin.

Nogometni prvoligaš Varaždin, prema riječima njegova predsjednika Dražena Viteza, već je poprilično odmaknuo u pripremama za preoblikovanje.

- Predali smo elaborat o preoblikovanju u Hrvatski nogometni savez gdje smo dobili odobrenje i u Središnji državni ured za sport odakle smo dobili upute za promjene elaborata na čemu sada radimo, no riječ je tehnikalijama, pa očekujemo da bismo za dva, najdalje tri mjeseca dobili potrebno odobrenje i Ureda - kaže Vitez.

Ulazak novog kapitala

Cilj je privatizacije Varaždina, dodaje, stvoriti preduvjete za ulazak novog kapitala i mogućih ulagača.

- Smatramo da je sadašnje funkcioniranje kluba kao udruge teže i mukotrpnije nego što bi bilo da smo već sada dioničko društvo. Osim toga, iskazana je volja i ljudi koji su danas u klubu i oko kluba te navijača da se ide u preoblikovanje, da se napravi dioničko društvo te da svatko tko je zainteresiran kupi dionice - pojašnjava Vitez.

Na pitanje hoće li Grad Varaždin biti dioničar kluba, naš sugovornik odgovara potvrdno.

- Grad bi trebao uplatiti milijun kuna za dionice. Koliki bi bio ukupni temeljni kapital, odnosno vrijednost kluba, u ovome trenutku ne možemo znati jer ćemo dionice morati nuditi u više krugova, kako Zakon o sportu i nalaže. Dio dionica bit će ponuđen i vjerovnicima kluba - navodi Dražen Vitez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 15:10