PRAVILNIK

Važna preventivna mjera: Svi sportaši u Hrvatskoj morat će na sistematski pregled s obaveznim EKG-om

Novi Zakon o sportu stupio je na snagu 1. 1., a dobit ćemo i pravilnik koji bi trebao poboljšati prevenciju kod sportaša

Ilustracija

 Robert Fajt/CROPIX

Mlad, zdrav i pun energije. Tim riječima opisuju 15-godišnjeg igrača Nogometnog kluba Samobor koji je iznenada umro pošto mu je pozlilo u 60. minuti utakmice 13. travnja. Kao i svi drugi sportaši, imao je obavljen sportski liječnički pregled, odnosno potvrdu da se može baviti sportom.

Teško je tvrditi u konkretnom slučaju, ali postavlja se pitanje mogu li se prevenirati sve češće iznenadne smrti sportaša.

No, da su dosad sportski pregledi bili prilično neozbiljni, govori činjenica da Zakon o sportu iz 2006., koji je izmijenjen tek početkom ove godine, propisuje samo utvrđivanje sposobnosti za bavljenje sportom, a u proteklih 15 godina nije donesen ni pravilnik o pregledima, što bi trebao biti minimum.

Nakon što je 1. siječnja 2023. na snagu stupio novi Zakon, Hrvatska će poslije punih 15 godina dobiti pravilnik koji bi trebao iz temelja poboljšati prevenciju kod sportaša. Tako je od 1. svibnja u javnoj raspravi Prijedlog pravilnika o zdravstvenim pregledima sportaša.

Dr. Davor Plavec, predsjednik Hrvatskog društva za sportsku medicinu (HDSM) i jedan od autora tog pravilnika, kaže da je riječ o nužnoj promjeni jer dosad nije bilo pravila koja bi određivala kakve se pretrage moraju obaviti, što je samo po sebi nesigurno za sportaše.

- S obzirom na to, nije se moglo provjeravati niti sankcionirati pružatelja zdravstvene usluge ako nije odradio odgovarajuću pretragu. Zato se pregled ponekad praktički svodio na štambiljanje papira na kojem stoji da ste zdravi za bavljenje sportom - ističe dr. Plavec.

Smjernice

Primjerice, većina djece koja dva puta godišnje odlaze na takve preglede u ordinaciji se zadrži nekoliko minuta, izvažu ih, provjeri im se visina i eventualno napravi EKG. Čak i kada dijete preboli neku težu bolest poput meningitisa, ne šalje ga se iznova na pregled.

Novim pravilnikom to će se promijeniti.

- Prvi put formira se minimalni opseg pregleda, i to prema kategorizaciji sportova. EKG će se raditi kao ključni dio pregleda, ali za razliku od prije, poanta će biti specifično očitanje prema međunarodnim pravilima. Dakle, to očitanje EKG-a bit će ključno da se utvrdi anomalija, što bi uvelike trebalo spriječiti iznenadne smrti - pojašnjava dr. Plavec i dodaje da postoje jasne međunarodne smjernice prema kojima se određuju rizici i anomalije.

Nakon očitanja, ako je nešto suspektno, sportaš se šalje dalje na obradu. Nadalje, krvna slika bit će obavezna kod svih registriranih sportaša koji se bave sportovima izdržljivosti, kao i za sve žene i djevojčice koje su generativne dobi jer u tom periodu gube više krvi.

- Pazit će se i na veterane, koji će ići i na ergometriju. Što se tiče rekreativnih sportaša koji su članovi klubova, neće morati na obavezne sportske preglede, ali će im to biti preporuka - kaže dr. Plavec.

Važno je i da više neće bilo tko moći pregledati i izdati potvrdu, nego isključivo liječnici specijalisti sportske i radne medicine. Osim kada je riječ o školskom sportu, dakle neprofesionalnom klupskom, te će sportaše moći pregledati liječnici sportske medicine.

- Jedna od ključnih novosti su i izvanredni pregledi, koji dosad nisu postojali. Primjerice, ako dijete ili drugi sportaš preboli mononukleozu, teži oblik korone, od kojeg smo vidjeli da je bilo dosta miokarditisa, roditelj, trener ili klub mogu ili bi ga trebali poslati na taj izvanredni pregled - pojašnjava dr. Plavec.

Talijansko iskustvo

Ovakvi pregledi, uz specifično očitanje EKG-a, kaže dr. Plavec, smanjili su za čak 85% iznenadne smrti u Venetu u Italiji.

- Naravno, ne može se ni za što reći da je 100%, ali ovo je dobar put za brojne prevencije. Činjenica je da trenutačni pregledi propuste probleme dijela sportaša - napominje dr. Plavec.

U Hrvatskoj je registrirano ukupno 223.000 sportaša, od kojih je 110.000 dječje dobi. Njihovi pregledi godišnje koštaju oko 50 milijuna kuna, a uz neke organizirane preglede, velik dio predstavlja dobar biznis za privatnike.

Primjerice, Grad Zagreb za sportske preglede izdvaja 3 milijuna kuna godišnje i oni se obavljaju u Poliklinici Zagreb.

- Uspije se pregledati oko 30.000 sportaša, što je oko 100 kuna po osobi. USto sami pregled subvencioniraju s 50 kuna. Tako da je logično da je za ozbiljan pregled to jako malo novca. Sve te sportaše pregledavaju tri liječnika - kaže dr. Plavec.

Problem je i u tome što svi sportaši istodobno odlaze na preglede, pa neće dobiti termin u Poliklinici, zato moraju odlaziti privatnicima, gdje pregled plaćaju između 100 i 200 kuna. Problematika financiranja je, prema mišljenju dr. Plaveca, ključna, prije svega zato što je cijena pregleda podcijenjena.

Nadalje, smatra da je penaliziranje sportaša nedopustivo. U Ustavu RH navodi se da je sport od državnog interesa, a u isto vrijeme prevencija putem pregleda naplaćuje se samim sportašima.

- Riječ je o vrlo malom izdvajanju, između 50 i 60 milijuna kuna godišnje, kad se zna da je ukupno izdvajanje za zdravstvo u Hrvatskoj 30 milijardi kuna - smatra dr. Plavec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 09:35