ŠOKANTNA PRIČA

‘Ovako umiru crnci‘: Doktorica koja je preklinjala kolege da joj pomognu na kraju preminula od covida

Moore je rekla da je morala moliti da joj se da lijek Remdesivir te da joj se skeniraju pluća
Susan Moore
 Gofundme

Afroamerička liječnica Susan Moore (52) preminula je od posljedica covida-19 nekoliko tjedana nakon što je kolegu liječnika optužila da joj je uskratio adekvatnu medicinsku skrb jer je crnkinja, piše BBC.

Moore je u videu koji je snimila iz svog kreveta u Kliničkoj bolnici Sveučilišta Indiana - Sjever ustvrdila da je morala "preklinjati" da je se pregleda i liječi.

Bolnica je izrazila sućut Mooreinoj obitelji te rekla da ozbiljno shvaća optužbe o diskriminaciji, ali da ne može komentirati pojedine slučajeve. - Kao organizacija koja radi na smanjenju rasne diskriminacije u zdravstvenom sustavu, ovakve optužbe shvaćamo ozbiljno te svaku istražimo. Stojimo iza svojih liječnika i drugog osoblja te brige koju pružamo, rekli su iz bolnice.

BBC piše da su studije pokazale da je covid-19 veća zdravstvena prijetnja za crnce nego za bijelce u Americi.

Moore je u tekstu koji je 4. prosinca objavila na Facebooku navela da je liječnik, za kojeg je rekla da je bio bijelac, umanjivao bol koju je osjećala unatoč tome što je plakala i teško disala.

- Pluća mi uopće nije poslušao, nije me ni dotaknuo. Nije me pregledao. Rekla sam mu da mi ne može govoriti kako se osjećam, napisala je.

Moore iza sebe ostavlja 19-godišnjeg sina i roditelje koji boluju od demencije. U sklopu kampanje na platformi za grupno financiranje GoFundMe koja za cilj ima prikupljanje novaca za pokrivanje troškova obitelji Moore, prikupljeno je više od 102 tisuće dolara (632 tisuće kuna).

Moore je covid-19 dijagnosticiran 29. studenog, a u bolnicu je primljena s visokom temperaturom, krvavim kašljem i poteškoćama prilikom disanja. Rekla je da se namučila prije nego što je dobila liječničku pomoć unatoč tome što je i sama liječnica.

Moore je rekla da je morala moliti da joj se da lijek Remdesivir te da joj se skeniraju pluća. Spomenuti liječnik joj je u jednom trenutku navodno rekao da ne ispunjava uvjete za primanje Remdesivira te da bi trebala ići kući.

- Zbog njega sam se osjećala kao kakva ovisnica, rekla je Moore u videu koji je objavila na Facebooku. - Znao je da sam liječnica. Ne uzimam narkotike. Bila sam u bolovima, ustvrdila je.

Moore je na Facebooku napisala da je tražila da joj se dodijeli zdravstveni zastupnik te da je se prebaci u drugu bolnicu. Moore je naposljetku puštena iz bolnice, ali se ubrzo morala vratiti jer joj je pao krvni tlak te jer je dobila vrućicu.

- Ovako crnci umiru, rekla je Moore. - Kada ih pošaljete kući, a oni se ne znaju izboriti za sebe, dodala je.

Moore je na Facebooku kasnije napisala da je ravnatelj bolnice rekao da će osoblje proći program edukacije o rasnoj osjetljivosti. Obećana isprika liječnika kojeg je Moore optužila za diskriminaciju nikada nije stigla. - Odgovorno tvrdim da se ovo ne bi dogodilo da sam bjelkinja, rekla je Moore, koja je nekoliko tjedana kasnije preminula.

Iskustvo liječnice Susan Moore aktualiziralo je pitanje diskriminacije crnaca od strane američkog zdravstvenog sustava.

Šanse da će crnac u Americi umrijeti od covida-19 tri puta su veće od onih da će bijelac umrijeti od istog oboljenja. Američki časopis za javno zdravstvo 2015. je objavio da "većina djelatnika u zdravstvu naočigled pozitivnije gleda na bijelce nego na crnce".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 20:57