REUTERS
HRVATSKA KANDIDAT ZA FINALE

NEMA TU ČUĐENJA Euro s 24 reprezentacije je promašaj

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 15. lipanj 2016. 20:39

Italija i Belgija, to je bila utakmica razine završnih rundi Lige prvaka, najbolje što smo vidjeli u prvom krugu Eura. Ali ni Azzurri u pobjedi 2:0, u kojoj su već na startu vjerojatno dosegnuli plafon svojih mogućnosti, nisu bili kao Hrvatska. Na jednoj od francuskih televizija u nedjelju navečer ponudili su dvojbu - tko vas je više impresionirao Hrvatska ili Poljska? Četvorica eksperata u studiju, među kojima i negdašnji veznjak Werdera Johan Micoud jednoglasno su kazali: Croatie.

I da je pitanje bilo za cijeli turnir, odgovor bi vjerojatno bio isti. Drugo poluvrijeme s Turcima na Parku prinčeva najmoćnija je i igrački najkompletnija izvedba u premijernih desetak utakmica. Kao što je pogodak Luke Modrića ravan Payetovu velemajstorstvu s Rumunjima.

Ako želite napete susrete, Euro s 24 reprezentacije je promašaj. Nema čuđenja jer na to smo računali. U prvom kolima borbe još ima, ali igračke vrijednosti... Reprezentativni nogomet davno je poražen od klupskog, ni jedna nacija nije u stanju složiti ekipe poput Barcelone, Reala ili Bayerna, a u Francuskoj nerijetko su na terenu postave s igračima iz druge lige ili posve marginalnih klubova iz prvenstava zemalja drugog ili trećeg ranga.

U toj “ruži prvenstva” sjajem odskaču Francuska, Njemačka, Španjolska i Hrvatska. Prvenstveno klasom koju posjeduju i Belgijci te dijelom Englezi i Talijani, a zbog Ronalda i Portugalci. Ako bilo tko izvan ove osmorice uzme titulu, bit će to veća senzacija nego Grčka 2004. godine. A takva se čudesa zbivaju jednom u pola stoljeća.

Hrvatska u takvoj konkurenciji više nije “dark horse”. Modrić, Rakitić i kompanija punopravni su kandidat za finale. Veznjaci koji odskaču, kvalitetna rješenja na brojnim pozicijama, klubovi u zagradi iza imena igrača, ali i energija, motiv, zauzetost i konačno prezentacija s Turskom pokazuju da ova ekipa Vatrenih nije razvikana nego vrsna. Zato nije neobično što već pomalo gledamo na koga ćemo naletjeti u osmini finala. Mi promatrači i navijači na to imamo pravo, stožer i momčad ne. Oni taj domet prvo trebaju osigurati.

Linker
08. svibanj 2024 22:52