'LAJKOVI' VRIJEDE 104 MILIJARDE $

Facebook izlazi na burzu: Oko 1000 zaposlenika postat će milijunaši!

Facebook će postati prva američka kompanija koja će u svom debiju vrijediti više od 100 milijardi dolara
 AP

NEW YORK - Facebook će danas saznati koliko ustvari vrijede statusi, fotografije ljubimaca i milijarde 'lajkova' - na Wall Streetu. Naime, dionicama ove kompanije počet će se trgovati na njujorškoj burzi Nasdaq , dan nakon što se doznalo kako će najveća svjetska društvena mreža za 25 posto povećati broj svojih dionica u početnoj javnoj ponudi (IPO) čime bi mogala prikupiti oko 18 milijardi dolara. Na tržištu će se naći oko 422 milijuna dionica.

Vrijednost kompanije narast će tako na 104 milijarde dolara i postaviti rekord - naime, mreža koja ima 900 milijuna korisnika postat će prva američka kompanija koja će u svom debiju vrijediti više od 100 milijardi dolara, javlja Huffington Post .

Cijena dionice bit će 38 dolara, a Facebookov IPO je treći po jačini IPO u povijesti (nakon Vise i General Motorsa).

Kako smo već ranije pisali , s obzirom na te prognoze, Mark Zuckerberg, 27-godišnji osnivač Facebooka i njegov glavni direktor , mogao bi prodajom 30,2 milijuna dionica zaraditi preko milijardu dolara, dok bi se vrijednost njegovog udjela u kompaniji mogla popeti na 19,1 milijardi dolara.

On će, tvrdi se, i dalje zadržati više od 500 milijuna dionica Facebooka i većinu glasačkih prava - 57 posto - što će mu dati mogućnost da kasnije osigura strogu kontrolu te nadglasa buduće dioničare ako će to biti potrebno.

Zuckerberg, naravno, neće biti jedini kojem će Facebookov izlazak na burzu napuniti džepove. Facebookova inicijalna ponuda dionica izrodit će, osim njega, najmanje pet milijardera, a oko 1000 Facebookovih sadašnjih i bivših zaposlenika postat će milijunaši.

Među skorim milijarderima su Dustin Moskovitz (5,1 milijardi), suosnivač Facebooka i Zuckerbergov bivši cimer na fakultetu, te Peter Theil (1,06), koji je 2004. investirao u Facebook pola milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:30