NAJZNAČAJNIJI FILMSKI FESTIVAL

POČINJE 67. CANNES Hrvatska kinematografija predstavlja se koprodukcijom

U glavnom programu natjecat će se devetnaest filmova, uglavnom slavnih režisera iz SAD-a, Francuske i V. Britanije

Projekcijom filma “Grace od Monaca” francuskog režisera Oliviera Dahana danas počinje 67. canneski filmski festival, ovogodišnje izdanje ekonomski najutjecajnijeg i najznačajnijeg filmskog festivala na svijetu.

Ziheraški selektor

Ovogodišnji Cannes jedanaesti je po redu koji kao samostalni “generalni delegat” vodi Thierry Frémaux, koji je ovu funkciju - nesumnjivo najutjecajniju stolicu u svjetskom umjetničkom filmu- preuzeo 2004. od Gillesa Jacoba. U deset godine, Frémaux se pokazao kao pouzdano ziheraški selektor koji glavni program uglavnom tapecira slavnim redateljima i naslovima koje se ne može odbiti. Takav je slučaj i ove godine.

U glavnom programu Cannesa 2014. natjecat će se devetnaest filmova, uglavnom slavnih režisera iz velikih kinematografija poput američke, francuske i britanske. Novi film u konkurenciji tako imaju britanski veterani Mike Leigh (“Mr Turner”) i Ken Loach (“Jimmy's Hall”), francuski novovalovski djed Jean Luc Godard (“Zbogom govoru”), turski režiser Nuri Bilge Ceylan (“Zimski san”), kao i Rus Andrej Zvjagincev (“Levijatan”). U konkurenciji su i Belgijanci braća Dardenne koji nastupaju s filmom “Dva dana, jedna noć”.

Zadovoljni Kanađani

Ukoliko bi pobijedili, Dardenneovi bi postali prvi redatelj s osvojene tri Zlatne palme. Osvojili su već dvije, 1998. za film “Rosette” i 2005. za film “L'Enfant”.

Najviše razloga za zadovoljstvo selekcijom imaju Kanađani, kojima su čak tri režisera ušla u glavni program: David Cronenberg s dramom “Mapa zvijezda” u kojoj glumi Robert Pattinson, Atom Egoyan s trilerom “Captive”, te mladi queer redatelj Xavier Dahan s filmom “Mommy”. Amerikanci u glavnom programu imaju pet filmova, među kojima je i vestern “Homesman” u režiji Tommyja Lee Jonesa, te film “Foxcatcher” u režiji Bennetta Millera koji se bavi istinitim slučajem bogataša Johna Du Ponta, rvačkog entuzijasta koji je završio u umobolnici nakon umorstva američke hrvačke zvijezde Davea Schultza.

Filmove iz glavne konkurencije ocjenjivat će deveteročlani žiri kojim će predsjedati novozelandska redateljica Jane Campion, pobjednica Cannesa iz 1993. s filmom “Piano”.

Hrvatskih dugometražnih filmova ni ove godine nema u Cannesu, kao uostalom ni jednom od 1983. naovamo. Stoga će hrvatsku kinematografiju na Azurnoj obali predstavljati opet jedna koprodukcija, i to (ponovo) produkcijske tvrtke Nukleus film Siniše Juričića. Riječ je o kratkom filmu “Kokoška” sarajevsko-njemačke redateljice Une Gunjak. Također, hrvatska kinematografija bit će kao i svake godine zastupljena štandom HAVC-a.

Kidman kao Grace

Film otvaranja “Grace de Monaco” biografska je drama koja se bavi životom Grace Kelly nakon njene udaje za kneza od Monaca, i napuštanja glumačke karijere. Ulogu slavne holivudske glumice igra Nicole Kidman, a režiser filma Dahan poznat je po još jednom biografskom filmu - onom o Edith Piaf (La vie en rose, 2007).

Festival u Cannesu ove je godine za jedan dan kraći zbog europskih izbora, pa se zaključuje proglašenjem pobjednika 24. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 10:47