PAKLENIH 25 MINUTA

EVO ŠTO HAJDUK TREBA UČINITI KAKO BI PROŠAO NEUGODNE DANCE Čovjek koji je u godinu dana igrao pet puta protiv Danaca i izgubio samo jednom ima recept

KARLO BARTOLEC Desni bek koji je s Nordsjaellandom u nedjelju svladao Bröndby, idućeg eurosuparnika Bijelih
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 26. srpanj 2017. 15:32

Karlo Bartolec, 22-godišnji desni bek danskog prvoligaša Nordsjaellanda, dobro zna recept za uspjeh protiv Bröndbyja. Otkako je krajem kolovoza prošle godine stigao u Dansku, već je pet puta igrao protiv desetorustrukog prvaka države. Tri pobjede, jedan remi i jedan poraz mu je učinak, a protiv Bröndbyja je triput asistirao.

Posljednji put u nedjelju, kad je njegova momčad slavila sa 3:2. Primio je loptu na rubu šesnaesterca, prošetao se kroz obranu gostiju i odigrao povratnu loptu za strijelca Godswaya Donyoha. Prema Bartolčevom učinku, čini se da je upravo ta lijeva strana obrane Bröndbyja njihova rak-rana.

- Istina, upravo tako. Najveći problem imaju na bočnim pozicijama, bekovi i krila im nisu na visokoj razini i tu Hajduk sigurno ima šansu ako će brzo okretati strane. Na lijevoj strani obrane stalno traže nova rješenja i nikako da nađu pravo. Neka tako bude još godinu dana koliko ću vjerojatno ostati, redovito koristim taj njihov problem... Protiv nas nisu odmarali puno igrača, tek možda nekolicinu.

Nisu bokovi jedina slabija strana Hajdukova sljedeća suparnika?

- Obrana im je slabiji dio momčadi. Bröndby ima dvojicu visokih i snažnih stopera, čiji je problem manjak brzine. Zato mislim da bi za Hajduk bilo bolje da krene Franck Ohandza, a ne Marko Futacs. Ali dobro, o tome će odlučiti Carrillo...

Kako uopće igra Bröndby?

- Formacijski su u rasporedu 4-1-3-2, klasičnom rombu, a na svom travnjaku uvijek igraju isto i u početnih 25 minuta snažno pritisnu suparnika. Nije se tome lako oduprijeti, Hajduk će na to morati posebno pripaziti.

Hajduk mora i napasti

Koji je recept za uspjeh Hajduka?

- Moraju izdržati tih 25 minuta, othrvati se tom strašnom presingu i uzvratiti istom mjerom. Bröndby ne komplicira, igraju vrlo okomito, sve akcije idu kroz sredinu najbržim putem do vrata i tu mogu biti vrlo opasni ako ih se ne zatvori. No ako se Hajduk bude dobro branio i brzo izlazio u kontru, sigurno može doći do pogotka. Hajduk mora odgovoriti napadačkom igrom - kaže Bartolec i nastavlja:

- Imaju vatrene navijače, oni su im stvarno 12. igrač, sigurno će u četvrtak stadion biti jako dobro ispunjen, a ozračje fantastično. Ne smiju hajdukovci podleći toj atmosferi, moraju biti koncentrirani. Nakon tog početnog razdoblja sve bi trebalo biti lakše. Desetka Hany Mukhtar, 22-godišnji Nijemac, njihov je najopasniji igrač, mlad je, ali stvarno dobar. U nedjelju sam prvi put igrao protiv Besara Halimija, 22-godišnjeg ljevaka koji im je došao iz Mainza. Jako dobar je veznjak, zna podvaliti loptu. U napadu je najopasniji Finac Teemu Pukki.

Uspije li Bartolec popratiti Prvu HNL sa sjevera Europe, je li upoznat sa snagom Hajduka?

- Pratim, naravno. Imam hrvatske programe, sve je sređeno, ne brinite. Gledao sam utakmicu Lokomotiva - Hajduk i Splićani stvarno igraju dobro pod novim trenerom Joanom Carrillom. Gledao sam i prvo poluvrijeme dvoboja Inter - Hajduk, opet su bili odlični, ne znam što im se dogodilo u nastavku. Smatram da Hajduk nije bez šansi, šŠanse su otprilike podjednake.

Bröndby zvuči gordo, no je li to ime i dalje perjanica danskog nogometa?

- Baš nam je u klub došao lijevi bek koji je igrao tamo i priča nam da u Bröndbyju više nije kao nekad. Prije je to bio najjači danski klub, daleko iznad svih, ali to se promijenilo. Nisu više financijski tako moćni pa shodno tome nema ni rezultata. No to ne smije uljuljkati Splićane, daleko od toga da Bröndby nije dobra momčad - zaključio je Bartolec.

Linker
25. travanj 2024 12:57