Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
UŽIVO OD 15

RAĐAJU SE NOVI NOGOMETNI DRAGULJI Spremni za veliku karijeru i poručuju: 'Dinamo je najbolji hrvatski klub, ali napravit ćemo sve da im otežamo posao'

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 11. prosinac 2016. 13:42

Dva dijamanta nalaze se na brušenju u rukama Marija Tokića. Dobro skrivana tajna Kajzerice o Luki Ivanušecu i Lovri Majeru ipak je otkrivena ovog ljeta. Momci rođeni 1998. godine, još uvijek juniori, veliko su osvježenje elitnog hrvatskog nogometnog ranga. U svojoj prvoj pravoj seniorskoj polusezoni iz anonimnosti su ovi veznjaci izašli pod svjetla reflektora. Tinejdžere koji su postali nositelji igre Lokomotive nakon samo nekoliko mjeseci ozbiljnog rada već se povezuje s odlaskom u Dinamo.

- Te priče na mene nimalo ne utječu jer znam da još puno moram raditi kako bih došao na tu višu razinu. Tu je uvijek tata da me smiri ako treba, tu je i trener, koji uvijek stavlja naglasak na to da se ne smijemo dizati u nebesa. Uopće kod sebe ne vidim neku promjenu i mislim da sam sebe nikad neću gledati kao neku zvijezdu - govori Ivanušec.

Čvrsto na zemlji

I Majer je na istom tragu:

- Nisam pomislio da sam nešto posebno, ostao sam čvrsto na zemlji. Nisam se umislio ili nešto slično. Što se glave tiče, isti sam kao prije, ne mislim da sam sada išta važniji nego prije.

Trener Tokić nedavno je izjavio da su neki njegovi igrači malo previše poletjeli nakon priča o velikim transferima. U tim se riječima nisu pronašli ni Ivanušec ni Majer.

- Nisam jer to nije tako. Super mi je u Lokomotivi, treniram, igram i ne razmišljam ni o čemu, kamoli o nekom transferu. Priče mi o Dinamu ne smetaju, dapače, gode mi. Lijepo je čuti da me se povezuje s Dinamom, ali, ponavljam, glavom sam isključivo u Lokomotivi, gdje mi ništa ne nedostaje - naglasio je Majer, a Ivanušec podvukao:

- Ni s kim nisam razgovarao o Dinamu ili o bilo kakvom odlasku, tako da nisam ni poletio.

Prerano za odlazak

Obojici ugovor istječe 2020. godine, ali teško je vjerovati da će ga odraditi do kraja. Majer i Ivanušec kao budućnost Lokomotive? Nemoguća misija ako se nastave razvijati na način na koji su to dosad radili jer moćniji klubovi, prvenstveno Dinamo, neće puno čekati da angažiraju tako kvalitetne igrače.

Direktor Lokomotive Božidar Šikić, apsolutni vladar Kajzerice, upozoravao je ovog ljeta da ne treba žuriti s povratkom Ivana Fiolića u Maksimir. “Za sve bi bolje bilo da Fiolić odradi još jednu sezonu u Lokomotivi”, govorio je tada Šikić. Godinama je blizak sa Zdravkom Mamićem, koji je njegovo mišljenje uvijek uzimao vrlo ozbiljno, no Šikićevi vapaji u Fiolićevu slučaju nisu pali na plodno tlo. Fiolić je otišao u Dinamo, oslabio Lokose, a s obzirom na ono što je proteklih mjeseci pokazivao u modrom dresu, teško je tvrditi da je pojačao Dinamo.

Priča o Dinamu i mogući transfer u Maksimir nije im omiljena tema. Ne žele se opeći izjavama koje bi se mogle protumačiti bahatima. Iako, jasno je, obojici je jedan od ciljeva u karijeri ostaviti dubok trag u modrom dresu.

- Nema tu ničega konkretnog i, iskreno, ja o mogućem odlasku u Dinamo ništa ne znam. Igrač sam Lokomotive i to će tako biti i dalje. Ne razmišljam još o odlasku - naglašava Ivanušec.

No, ako se klubovi dogovore, bi li bio spreman izboriti se za mjesto u momčadi Dinama?

- Ne bih htio o tome...

Tokić je odličan

Ivanušec se ne misli hvaliti preko medija, a i Majerova je intencija potpuno ista:

- Jednog bih dana volio igrati za Dinamo, ali dotad treba još jako puno rada.

Ivanušec je prošlog vikenda u Vinkovcima zabio svoj prvi gol za Lokomotivu. Postigao ga je u 23. nastupu, samo tjedan dana nakon što je proslavio 18. rođendan. Postao je tako drugi najmlađi prvoligaški strijelac Lokomotive nakon Marka Pjace.

- Čekao sam dugo taj gol, jako sam želio zabiti taj prvijenac, tako da je osjećaj bio poseban.

Majer na kontu ima dva pogotka, jedan je zabio protiv Vinogradara u Kupu, drugi protiv Slavena Belupa u prvenstvu. No Majer je i prvi dodavač Lige s čak šest asistencija.

- Prvi mi je cilj ove polusezone bio da što bolje odradim treninge i izborim se za što veću minutažu. Igrao sam puno više nego što sam mislio da ću igrati, stvari su se za mene jako dobro posložile. Jako sam zadovoljan i zahvalan ljudima u Lokomotivi na ukazanom povjerenju.

Obojica ističu sjajan odnos s trenerom Tokićem.

- Odličan je, jako sam zadovoljan njime. Daje mi jako puno savjeta, puno pomaže, podržava nas mlade igrače. Često razgovaram s trenerom i nadam se da će ostati za kormilom - kaže Ivanušec, a Majer dodaje:

- Ukazuje mi na pogreške, bodri me i kad ide i kad ne ide. Tokić definitivno ima kvalitetu.

Zašto je Lokomotiva tako loše pozicionirana na tablici? Obojica imaju praktički isti odgovor:

- Kao i kod trenera Tomislava Ivkovića, tako i sada, mi imamo jako dobru igru. Golove smo uglavnom primali zbog svojih pogrešaka, gubili utakmice u kojima smo bili bolja momčad. Bilo je stvarno dosta nesreće, dekoncentracije... Naš plasman nije realno stanje, ali sve će doći na svoje.

U nedjelju Lokomotiva igra s Dinamom. Nikad nijedna njena generacija nije uspjela dobiti Modre.

- Mislim da imamo šanse, vjerujemo u sebe. Ne bismo se trebali predati prije utakmice, nikad nisam tako razmišljao niti naša momčad tako razmišlja. Imamo pobjednički mentalitet i smatram da možemo svakoga pobijediti. Pa čak i Dinamo - kaže Ivanušec, a Majer se nadovezuje:

- Dinamo je najbolji hrvatski klub, ali napravit ćemo sve kako bismo im otežali posao.

Nema puštanja

Utakmica se približava, ima li u svlačionici na Kajzerici priča koje priča cijela Hrvatska? Lokomotiva mora pustiti Dinamu!

- Ma nema takvih priča, nikad nam nitko nije rekao da ne smijemo pobijediti, nitko nam nikad nije rekao izađite na teren i izgubite. Takve stvari ne postoje - zaključuje Ivanušec.

U nedjelju u dresu Lokomotive protiv Dinama, uskoro u obrnutoj poziciji. Već od proljeća? Sve je moguće, ali obojica kažu da im se nigdje ne žuri. Nema ni potrebe, tek im je 18.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 09:41