Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
VATRENI U PROBLEMIMA

ISCRPLJENI MODRIĆ I DRUŠTVO TREBALI SU POMOĆ IZBORNIKA, ALI NISU JE DOČEKALI Čačića su tvrdoglavost i prepotencija lansirali, a na Islandu - pokopali!

Iscrpljeni Modrić i suigrači u Reykjaviku su trebali pomoć izbornika, ali nisu je dočekali
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 14. lipanj 2017. 16:20

Dovoljan je bio jedan pravi poraz Ante Čačića - onaj od Portugala na Euru ipak se dogodio u produžetku - da krenu priče o smjeni. Njegov je kredit daleko manji nego kod svih njegovih prethodnika, jer dobar dio javnosti i medija, a slobodno možemo reći i stručnjaka, ne vjeruje u Čačićeve trenerske, ili izborničke kvalitete. Dobre igre na Euru nisu to promijenile, tek su oštrice svojih noževa sklonili na pričuvne položaje, da bi ih odmah nakon loše igre i teškog poraza na Islandu otvoreno potegnuli na Čačića.

Pronaći drugačiji put

Treba li Hrvatska odmah novog izbornika? Recimo da i treba, teško je u ovom trenutku pronaći dobro rješenje. Istina je da nikada nismo imali toliko afirmiranih i među navijačima priznatih trenera, ali oni su vani. Bilić u Engleskoj, Kovač u Njemačkoj, Tudor u Turskoj, Jurić u Italiji, Bjelica u Poljskoj, Prosinečki na korak do Turske... Doma nam na klupama tri najbolja kluba sjede stranci - Kek u Rijeci, Petev u Dinamu i Carrillo u Hajduku - a oni koji su slobodni uglavnom su potrošeni, devastirani ili izblamirani. Kao možda najozbiljniji kandidat mogao bi isplivati izbornik mladih Vatrenih Nenad Gračan, a mnogi su njegovu glavu tražili još prošle jeseni kada je U-21 selekcija kiksala u kvalifikacijama za Euro.


...

Uza sve to, nije realno očekivati da je Čačić izgubio povjerenje čelnika Saveza nakon samo jednog poraza. I to pretrpljenog u lipnju koji nam je već godinama proklet u kvalifikacijskim utakmicama. U 13 utakmica imamo četiri remija i tri poraza.

Lipanj nam, dakle, ne odgovara, ključni su nam igrači tada umorni, jer redom igraju u velikim klubovima čiji je ritam ubitačan pa u reprezentaciju dolaze otvorenog srca, ali praznih pluća. To se vidjelo i na Islandu, vidio je to i Čačić priznavši “da nismo imali energije”. Islanđani su je imali, njihovi igrači imaju u svojim klubovima tri puta manju minutažu, ostvarenu u ligama čiji je ritam daleko ispod onog koji prolaze naše vedete. No, sve smo to znali i puno prije puta na Island, sve je to uredno bilo na papiru i lako zbrojivo. Logički se nameće zaključak da je stoga jedino rješenje bilo pronaći neki drugačiji put za dobar rezultat u Reykjaviku. Ili s novom taktikom ili s novim igračima. Ili jednostavno rečeno, Modrić i suigrači su na Islandu trebali pomoć trenera, a nisu je dobili.

Tvrdoglavi postulati

Čačić je još jednom ostao svoj. Takav je cijeli život, dosta puta tome sam svjedočio iz prvih redova. Uvijek samouvjeren, drzak, tvrdoglav i prepotentan. Kada je postao izbornik, te su mu karakterne osobine bile jaki temelj za dobar rezultat. Nažalost, sada su mu postale temelj za neuspjeh na Islandu. Ne možeš ostati tvrdoglav i prepotentan, vjeran isključivo jednoj ideji, jer nogomet ima neke svoje zakonitosti i promjene koje trener mora slijediti. Ako vidiš da ti momčad nema energije, promijeni nešto, uvedi igrače koji je imaju. Tada bi, međutim, Čačić odstupio od svojih tvrdoglavih postulata, a on to ne radi. I zato će Pivarić igrati kod njega koliko god bilo evidentno da je nakon povratka od teške ozljede jedan od najslabijih igrača nikada slabijeg Dinama.

Povijest Čačićeve klupske karijere otkriva nam jednu veliku zanimljivost. U posljednjih 20 godina nije spojio dvije sezone na istoj klupi, a u međuvremenu je radio u 15 klubova, te u mladoj reprezentaciji Libije. Uvažavajući činjenicu da je Čačić te godine uglavnom proveo u Prvoj HNL, u kojoj su treneri davno prestali biti netko do koga se ozbiljno drži, tolike selidbe opet će vas vratiti na priču o Čačićevu karakteru. Jedno vrijeme donosi željeni rezultat, ali problemi nastaju kada dođe red na promjene. Doduše, neke su se selidbe dogodile zato što je išao na bolje, iz Lokomotive u Dinamo, iz Lokomotive u reprezentaciju, ili iz Belupa u Lokomotivu.

Izbornik će preživjeti

Uglavnom, ni nakon tužnog izleta na Island pogled na tablicu uopće nije loš. Hrvatska je prva i baš sve ima u svojim rukama. Dakako da brine pogled na gostujuće utakmice u Turskoj i Ukrajini, ali pobjeđivali smo mi i mnogo jače reprezentacije i u daleko težim okolnostima. Kvalifikacije će - ne budemo li morali u dodatno razigravanje - biti gotove u listopadu, a tada će Modrić i suigrači biti u punoj snazi, potpuno spremni i svjesni da više nemaju pravo na kiks. A kada je tako, Rusija će nam teško izmaći. Dečki su već toliko puta potvrdili i klasu i karakter pobjednika. Tko god ih vodio s klupe.

A Čačić? Preživjet će Island, stvari mu u Savezu idu na ruku, a i doista nije realno trenera mijenjati nakon jednog poraza. Isprobana taktika od koje očito neće odustati trebala bi biti dovoljna za prvo mjesto u skupini, igrači će to sa svojom kvalitetom iznijeti. Međutim, za iskorak u Rusiji trebat ćemo i nešto novo, nešto trenersko, drugačije od onog što smo vidjeli. Čačić sada ne izgleda kao trener koji je to spreman ponuditi, a proteklih 20 godina sugerira da to nije realno očekivati ni nakon što se preko ljeta dobro odmori.

Sa 64 godine teško se baš toliko promijeniti...

Linker
27. travanj 2024 02:40