CROPIX
DALMATINSKI PRIJEPORI

FUNCUTI KONTRA TORCIDE, ŠIBENIK BEZ HAJDUKA Policija žestoko demantirala da je zabranila bilo što: Zašto Bijeli onda nisu mogli u Krešimirov grad?

Piše: Davor TrutinObjavljeno: 14. studeni 2016. 09:35

Da su u Hajduku znali kako će njihova namjera snimanja kalendara u Šibeniku, na glasovitoj gradskoj plaži Banj izazvati toliko žestokih reakcija u Krešimirovu gradu, vjerojatno bi u startu odustali od toga.

Iako, s obzirom na povijest međusobnih navijačkih odnosa, to se možda moglo i pretpostaviti. Činjenica je da će umjesto pogleda od milijun dolara s prekrasne šibenske plaže (službeno proglašene najljepše na Jadranu na nedavnim Danima hrvatskog turizma) Hajdukov kalendar za 2017. godinu, krasiti pejzaži isto tako lijepog Primoštena.

Spontano okupljanje Funcuta

- Prisiljeni smo otkazati snimanje kalendara koje je ovu nedjelju trebalo biti održano u Šibeniku. Nažalost, zbog sigurnosne procjene policije nisu dobivene potrebne dozvole Policijske uprave Šibensko-kninske i Grada Šibenika - priopćili su s Poljuda, te pozivaju navijače iz Šibensko-kninske županije na snimanje koje će se u isto vrijeme odvijati na zamjenskoj lokaciji u Primoštenu, na Novoj rivi.

Šibenska policija je, međutim, demantirala neke glasine da su oni izdali zabranu.

- Nema govora da je policija ikome išta zabranila. Sukladno svojim ovlastima i Zakonu o javnom okupljanju, od organizatora smo tražili da za prijavljeni skup osiguraju određeni broj zaštitara i zaštitnu ogradu. Kako se tamo očekivao veći broj građana, a po društvenim mrežama su se pojavile najave o mogućim sukobima, izvijestili smo organizatore da zbog procijenjenog rizika trebaju osigurati dodatne mjere sigurnosti. Svatko može organizirati javni skup, a na policiji je da osigura uvjete sigurnosti. U svakom slučaju, mi ništa nismo zabranili - prenijeli su, doduše neslužben izvor iz šibenske policije, kolege s portala ŠibenikIN.

S obzirom na to da je riječ o uvijek osjetljivoj temi, navijačkim odnosima i mogućim neželjenim konotacijama, teško je doći do službenih stavova. No, doznajemo kako su se Funcuti, navijači iz Šibenika, čuvši za ideju Hajduka, spontano okupili i najavili da će spriječiti snimanje kalendara Bilih na Banju. Iz Hajduka su tražili dodatno osiguranje, redarsku službu i ostalo, ali na koncu su Bijeli odustali, očito u dogovoru s predstavnicima Grada i službi za održavanje reda.

- Malo ste me uhvatili na brzinu, zaista o tome nisam čuo ništa. Mene kao velikog i istinskog navijača Šibenika i svih šibenskih klubova zanima samo Šibenik. I ništa drugo. Drugo više ništa ne mogu reći jer nemam podrobnijih informacija - kazao nam je kratko Boris Pelaić - Pele, jedan od najstarijih Funcuta, i negdašnji čelnik navijača ŠF.

Obična provokacija

Za razliku od Pelea, neki mlađi naraštaji Funcuta su puno rigorozniji, govore da je to “obična provokacija” i da Hajduk nema što snimati na šibenskoj plaži, u srcu starog grada...

Navijačka scena u Krešimirovu gradu je vrlo raznolika, ima dosta navijača Hajduka, posebice u okolnim mjestima, dok je formiranjem HNL-a i jačanjem Šibenika, klub sa Šubićevca dobio veliku navijačku podršku Funcuta. Povijest međusobnih odnosa vrlo je burna, bilo je čestih izgreda i sukoba, na stadionu, na ulicama grada, ali i na drugim lokacijama. Posebno su žestoki odnosi između lokalne Torcide i ŠF-a u samom Šibeniku i okolici. Tenzije, sukobi i incidenti su kulminirali odlaskom Ante Rukavine iz Šibenika u Hajduk što su domaći ultrasi doživjeli kao novo otimanje talenata sa Šubićevca. Ispadanjem Šibenika u Drugu ligu tenzije su opale, ali izgleda da je navijačka omraženost najžešćih fanova i dalje prisutna. Dokazuje to i ova najnovija priča s kalendarom.

Linker
09. svibanj 2024 22:11