Livaja protiv PAOK-a

 JAKOV PRKIC Cropix
BIVŠI TRENER HAJDUKA

‘Gdje su nestala ta dva igrača? Hajduk bez Livaje ne može dobiti Belupo, što bi bez njega, završili šesti?‘

Kaže da se u Splitu trebaju ostaviti fraza o ponosu, zatvoriti u svlačionicu i ozbiljno se zapitati
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. kolovoz 2023. 21:05

Luka Bonačić s velikom pozornošću ispratio je Bijele u uzvratu s PAOK-om. Ivan Leko nekoć je bio igrač u Bonačićevu Hajduku krajem 90-ih, zato iskusni trener nije krio razočaranje konačnim ishodom. Kao i mnogi analitičari, nije PAOK doživio nepremostivom preprekom.

- Žao mi je, jer Hajduk je ispao od slabije momčadi. PAOK se nudio, posebno u Splitu. U prvoj utakmici je izgubljen prolaz, držim da je Hajduk trebao preuzeti više rizika na Poljudu - kazao je Bonačić i promptno dodao:

- Hajduk je eliminiran i nema razloga slaviti poraz. Treba se zatvoriti u svlačionicu, izvući pouke, vidjeti kako je došlo do toga da budeš poražen s visokih 0:3 od momčadi koja nije bolja od tebe. Ostavimo se pritom fraza o ponosu. Bez obzira na igru, nikada nisam bio ponosan u porazima, posebno ne u visokim. Izgubio sam dva finala Azijske lige prvaka i tko me se danas sjeća? Nitko, samo pobjednike pamte.

Jasno i glasno

Bonačić ne okoliša, razmišlja glasno i jasno. Ne drži da je PAOK odigrao nezaboravnu utakmicu, ali je znao uzeti ponuđeno.

- PAOK je u Splitu pružio toliko prigoda Hajduku, ali isključivo svojim pogreškama. Nisu ništa bolji od Hajduka i zato se ozbiljno treba zapitati otkud je došao ovakav neugodan poraz. PAOK je po mom sudu pokazao više srca, bez obzira što je Hajduk imao karakter i u Solunu. Međutim, PAOK je imao i više raspoloženih igrača. Staro je pravilo da ne možeš dobiti utakmicu ako nemaš šest igrača na najvišoj razini. Onda se pokriju preostala četvorica, ali kada imaš dva-tri raspoložena, premalo je za jaku utakmicu.

image

Jan Mlakar

JAKOV PRKIC Cropix

Istaknuo je iskusni trener Andriju Živkovića, igrača koji je Bijelima u Solunu zabio dva pogotka.

- Živković je prolazio lakoćom, ali moram pitati gdje je nestao Sahiti. Gdje je nestao Mlakar? Njih dvojica su trebali biti podrška Livaji. Ljudi moji od Livaje stalno očekujemo čuda, stalno mislimo da bi sam trebao rješavati utakmice, ali to ne ide tako. Livaju treba ponekad i odmoriti, međutim problem je kada ne možeš dobiti Belupo bez Livaje pa ga trošiš na svim utakmicama. Fali realizacije drugih igrača, što bi Hajduk bio šesti da nema Livaje? Moraju se i ostali podići, ne može Livaja sam zabijati.

Nakon PAOK-a ostaje okretanje HNL-u. Jasno je da svijet nije stao, da se nogomet i dalje igra, a sezona se tek otvara.

Prvenstvo je imperativ

- Najvažnije je dobiti Rudeš, jer Hajduk ima kvalitetu za HNL. Za utakmice u Europi problem je tjelesne spreme. Ne samo kod Hajduka, nego i kod ostalih hrvatskih prvoligaša. U tom segmentu nastaje razlika. Hajduk ima igrače znalce, ali tjelesnom spremom ne mogu pratiti Europu. Takav je moj dojam, jer ne može me nitko uvjeriti da je PAOK igračkom klasom jači od Hajduka. Nije, ali je prošao dalje i treba Grcima čestitati. Hajduk se mora fokusirati na prvenstvo i to bez skrivanja. Osvajanje prvenstva je imperativ - naglasio je Bonačić.

image

Luka Bonačić godinu dana (2019. - 2020.)proveo je kao trener Varaždina

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Hajduk ima momčad, ima i raspored koji mu pruža mogućnost kvalitetnog rezultata u hrvatskom prvenstvu. Mogućnost osvajanja titule.

- Rudeš, pa Varaždin, onda Istra doma, neću dalje ni nabrajati. Hajduk ima priliku dočekati Dinamo u Splitu krajem rujna sa svim pobjedama. S osam pobjeda u nizu. Uz to, očekujem da se Hajduk u svakoj utakmici nametne kao gazda na terenu. Ima momčad za takav gard.

Ispričao je pritom Bonačić kako je u njegovo doba "ratovao" s Tomislavom Ivićem oko postavki igre.

- Čekali smo, bili strpljivi i gubili na Poljudu 0:2 od Malmöa. Uzeo sam rizik, otvorio se, napao Šveđane i preokrenuli smo na 3:2 U Švedskoj sam odmah krenuo napadački, postavio se pobjednički i dobio utakmicu. Takav Hajduk očekujem u HNL-u, premda sam vjerovao da se može i PAOK-u nametnuti, posebno u prvoj utakmici. Hajduk u HNL-u ima nikad veću šansu postati prvak, a time bi se i europski posrtaji sljedeće sezone napokon mogli zaustaviti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. svibanj 2024 10:36