Srdjan Vrancic / CROPIX
WEISS, ALEXANDER WEISS

Otkriven identitet čovjeka koji za Kamerun špijunira Vatrene u Austriji

Piše: Alen OrlićObjavljeno: 28. svibanj 2014. 19:28

Po stilu bi mogao biti balkanski špijun, ali nije. On je ipak Nijemac, zove se Weiss, Alexander Weiss, i špijun je kamerunskog izbornika Volkera Finkea sa specijalnim zadatkom da prati izbliza hrvatsku nogometnu reprezentaciju na pripremama u Bad Tatzmannsdorfu . Špijuna iz našeg kampa je razotkrio njemački dnevnik Sudkurier . Našima je bio sumnjiv jer se vrtio oko terena, a uhvaćen je kako kroz rupu u zidu gleda što se događa na zatvorenom treningu.

"U mom poslu važno je izbjeći publicitet", rekao je Weis njemačkim novinarima koji su ipak o njemu napravili veliku priču. Ako je Weissu bila namjera da njegov identitet ostane tajna nije u tome uspio. Uostalom tko šljivi špijune za koje nitko ne zna. Kako je jednom rekao Roger Moore za lik Jamesa Bonda kojeg je utjelovio na filmskom platnu: "Agent 007 je najpoznatiji špijun na svijetu jer je toliko dobar da svi znaju da je špijun."

O Weissu se doznalo da je bivši nogometaš i trener, ali da zapravo već dugo radi kao nogometni skaut i da su njegove usluge koristili mnogi klubovi, poput minhenskog Bayerna, Bayer Leverkusena, Borussije Mönchengladbach, Grasshoppersa, Basela i drugih. Radio je s poznatim stručnjacima od Kurta Jare, Ottmara Hitzfelda do Christopha Dauma, a Nijemac Volker Finke, izbornik Kameruna, angažirao ga je prošlog ljeta da mu skautira protivnike.

O tome što je vidio gledajući treninge Hrvatske, Weiss nije želio govoriti za medije. Kaže samo da će sve referirati šefu Finkeu. Izvještaj će upotpuniti nakon utakmice Hrvatske i Malija u Osijeku. Špijun je već izvadio avionsku kartu za let iz Münchena u Zagreb, odakle će automobilom produžiti za Osijek. Ne znam je li se već akreditirao za utakmicu ili će kupiti ulaznicu te maskiran u brkove i naočale, s kapom na glavi i odjeven u dugački mantil pokušati utopiti se negdje među navijačko mnoštvo na tribinama Gradskog vrta...

Sad kad su njegov fotografije obišle svijet možda ga i hrvatski navijači prepoznaju, možda mu netko i pivo plati da ga omete u poslu. "Vjerujte mi, ovo je stresan posao, uključuje puno putovanja i malo sna. Moja kći često pita: kad će tata doći kući?", priznao je Weiss njemačkim novinarima. Za razliku od filmskog junaka Jamesa Bonda, nogometni šijun Weiss je sretno oženjen, supruga mu je iz Burkine Faso i s njom ima kćer...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 23:05