Joe Šimunić
 Ante Cizmic / Hanza Media / CROPIX
EKSKLUZIVNO ZA SN

ODLASKOM ANTE ČAČIĆA VATRENE JE NAPUSTIO I ON Bivši 'ministar obrane' otkriva gdje je zapelo, kako vidi Hrvatsku u Rusiji i što misli o Zlatku Daliću

JOSIP ŠIMUNIĆ ZA SN Bivši hrvatski reprezentativac i član stožera smijenjenog izbornika Ante Čačića
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 28. studeni 2017. 14:05

Josip Šimunić nije se oglašavao u medijima nakon što je skupa s Antom Čačićem napustio klupu nacionalne vrste. Jučer je pristao porazgovarati za SN. Pitali smo ga čime se bavi sad kad više nije trener Vatrenih?

- Studiram na Akademiji HNS-a i čuvam djecu!

Još malo pa će stići do UEFA PRO licence...

- Godinu, ili možda godinu i pol pa ću diplomirati. Sve pomalo... Akademija, obitelj, malo putujem, sve je dobro.

Jasno da nas je zanimalo kako je on vidio rasplet priče s Vatrenima, plasman u Rusiju pod novim izbornikom Zlatkom Dalićem.

- Hvala Bogu da smo prošli. To je najbitnije. S obzirom na momčad kakvu imamo, normalno je da smo se plasirali na Svjetsko prvenstvo. Imamo kvalitetu, Hrvatskoj je mjesto na skupu najboljih na Globusu. Zasluženo smo se plasirali, tu uopće nema nikakve dvojbe, tamo smo gdje pripadamo.

PIRAEUS, GREECE - NOVEMBER 12:  Ante Cacic, manager of Croatia looks on during the FIFA 2018 World Cup Qualifier Play-Off: Second Leg between Greece and Croatia at Karaiskakis Stadium on November 12, 2017 in Piraeus, .  (Photo by Catherine Ivill/Getty Images)
Catherine Ivill/Getty Images / Getty Images
Zlatko Dalić

Naravno da je gledao odlučujuće utakmice Hrvatske protiv Ukrajine i Grčke.

- Bilo je jako, jako dobro. Točnije, u sve tri utakmice bilo je - odlično! Sve je bilo fantastično posloženo, igrači su napravili ono što se tražilo od njih, barem se meni tako činilo. Svidjela mi se ideja igre u te tri krucijalne utakmice. Jako sam sretan što je sve tako ispalo, što je Hrvatska uspjela. Vjerujem da možemo nešto napraviti u Rusiji. Ne mogu se sad upuštati u neke velike prognoze, znate i sami kako je na turnirskim natjecanjima, odlučuju razni detalji, ponekad i sreća. Uglavnom, kvalitetu Hrvatska ima, shodno toj činjenici, može biti dobra u Rusiji, može mnogo, ali ponavljam, teško se baviti bilo kakvim prognozama.

Josip Šimunić
Damir Krajac / Hanza Media / Hanza Media
Josip Šimunić

Odlučuju detalji

Šimunić je za reprezentaciju Hrvatske odigrao 105 utakmica. Igrao je na dva svjetska prvenstva, 2002. u Japanu i Južnoj Koreji te 2006. u Njemačkoj, uz to na tri europska prvenstva, 2004. godine u Portugalu, 2008. godine u Austriji i Švicarskoj te 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini...

- Na svim tim natjecanjima mogli smo i bolje, uvijek smo imali kvalitetu. No to je ono o čemu govorim, odlučuju detalji, sjetite se samo Europskog prvenstva u Austriji... Ili, ako hoćete, ovog posljednjeg prvenstva u Francuskoj... Često odluči neki potez, neka greška. Ono što jest krucijalno u svemu jest da smo opet na velikom natjecanju, da stalno pokazujemo svoju snagu i moć, možda baš u Rusiji budemo najbolji, možda se dogodi onaj rezultat iz Francuske 1998... Sve je moguće, za sve smo sposobni, ali velim, najvažnije jest da smo se plasirali. A kad je tako, sve je moguće.

Kazali ste nam da je u ove tri odlučne utakmice, s Ukrajinom, te dvije s Grčkom, sve bilo dobro posloženo. Što je nedostajalo vašem stručnom stožeru na čelu s Antom Čačićem? Zašto ste vi morali otići?

Rijeka, 061017.
Rujevica.
Kvalifikacijska utakmica za Svjetsko prvenstvo 2018. izmedju reprezentacija Hrvatske i Finske.
Na fotografiji: Ante Cacic.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

- Ne znam... To morate pitati ove stručnjake na televiziji, te ove ljude koji stalno komentiraju... No, moramo biti posve iskreni. Posljednji rezultati reprezentacije nisu bili na razini koja se od nas očekivala. To je istina, tu se nema što dodati. A sada, sve te analize, tko je, kako i zašto doveo do toga, to ostavljam drugima. Nisam ja taj koji će o tome govoriti. Konačno, nemam ja ni pravo o tome govoriti, bio sam samo jedan dio stručnog stožera. Imamo mi dovoljno stručnjaka da komentiraju i analiziraju. Bilo je, prošlo je. Nećemo sad više o prošlosti. Nismo kokoši da sad gledamo iza sebe i tražimo jesmo li koje zrno ostavili, jesmo li sve pokljucali. Konačno, što je sad to uopće bitno? Jesmo li se plasirali u Rusiju? Jesmo! To je bio cilj, to je najvažnije.

Jeste li vi malo sarkastični kad govorite o stručnjacima koji komentiraju na televiziji?

- Ne, ne, ne... Ne daj Bože da me netko pogrešno shvati. Kao vi sada. Svi komentatori i stručnjaci imaju moje poštovanje. Upravo je onako kako sam kazao. Nije na meni da ja sad to komentiram. Mogu samo kazati da je šteta da plasman u Rusiju nismo prije riješili. No opet ponavljam, možda sam već dosadan. Je li cilj bio Svjetsko prvenstvo u Rusiji? Jesmo li tamo? Svaka čast svima koji su doprinijeli da je Hrvatska tamo gdje pripada.

Nije bilo suđeno

Jasno da je to najbitnije. Ali, je li vam ipak žao što nećete biti u stručnom stožeru koji će biti u Rusiji?

- Bože moj... Pa svakako da bi to bilo jedno jako lijepo iskustvo. Međutim, očito nam nije bilo suđeno. Kao što je bilo suđeno da se Hrvatska na kraju plasirala. Uvijek sam to govorio, i kao igrač, a sad i kao trener u bivšem stožeru. Pojedinci nisu bitni, bitna je - Hrvatska. Bitno je da smo razveselili hrvatski narod, da ćemo igrati na skupu najboljih.

Na tu temu dodao je još nešto...

- Mnogim momcima iz ove generacije to je vjerojatno zadnje veliko natjecanje. I velika prilika da naprave nešto veliko u Rusiji. Svi su oni to zaslužili. Definitivno bilo bi prekrasno da u Rusiji naprave jedan pravi, dobar rezultat. Bila bi to kruna reprezentativne karijere ove generacije.

Osim što ste kazali da vam se svidjela ideja igre Vatrenih u ove tri posljednje utakmice Vatrenih, kako ste doživjeli izbornika Zlatka Dalića?

- Kratko i jasno - super! Odlično je sve vodio, svaka mu čast. Meni je jako drago zbog njega i činjenice da je uspio. Iznimno je pozitivan čovjek, to se vidi iz njegovih izjava, ima pozitivan govor tijela, Dalić zaslužuje sve pohvale. Način na koji je on sve to vodio u krucijalnim i presudnim ogledima reprezentacije zaista je samo za komplimente. Za najveće komplimente.

REUTERS/Costas Baltas
REUTERS

Uvijek podrška

Imate li i vi osjećaj da je reprezentacija dobila veću podršku javnosti i medija otkako je Dalić postao izbornik?

- Ne znam kako bih to protumačio... Hrvatsku uvijek treba podržavati, bez obzira tko bio izbornik. I da vam još nešto kažem. Ljudi su to i radili, naši navijači su uvijek bili uz Hrvatsku. Da, dopuštam zaključak kako je podrška reprezentaciji postala veća kad je on postao izbornik, ali to se odnosi samo na medije... Jer Hrvatska je uvijek podržavana, samo što se to ponekad iz raznih razloga znalo drukčije prezentirati. Nacionalna vrsta se uvijek mora podržavati, i u dobru i zlu. Ovo drugo, sve te priče i igre koje se vode ne želim komentirati. Meni je bilo zaista frustrirajuće da se stvarala takva negativna atmosfera, to nam zaista ne treba. Jer svuda ima problema, ne samo kod nas. Ali u svemu treba tražiti ono pozitivno, a ne uvijek tragati za negativnostima.

U petak je ždrijeb skupina za Svjetsko prvenstvo, Vatreni su u drugoj jakosnoj skupini. Imate li kakvu posebnu želju kad se radi o ždrijebu?

Prva je krucijalna

- Nema veze koga dobijemo u ždrijebu. Znate li što je najvažnije? Dobiti prvu utakmicu! Onda sam sto posto siguran da ulazimo u drugi krug Mundiala. Prva je krucijalna, bez obzira protiv koga igrali.

Znate i sami o čemu se obično najviše priča kad se radi o ždrijebu. Bi li bilo dobro da u ždrijebu dobijemo Srbiju koja je u četvrtoj jakosnoj skupini?

- Nema veze koga dobijemo iz treće ili četvrte skupine, kvalitetniji smo od svih! Ponavljam, najbitnije je dobiti prvu utakmicu.

Ma, Srbiju smo spomenuli iz razloga što svi znamo da to nikad nije obična utakmica, da se tu onda ne priča samo o nogometnoj kvaliteti?

- Nama svatko, pa i Srbija odgovara kad smo kako treba! Nema veze koga dobijemo, ako smo pravi, onda neće biti problema.

Kad smo već kod tih skupina na ždrijebu, mnogi će kazati da ne bi bilo loše da iz prve skupine, recimo, izvučemo Rusiju? Oni nekako izgledaju najbolji ‘pick’ s obzirom na kvalitetu ostalih iz te prve jakosne?

- Ne slažem se s tom konstatacijom. Rusi su domaćini prvenstva, to je njihova prednost!

Linker
02. svibanj 2024 16:11