Luiz Henrique 

 DAX IMAGES/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Dax Images/nurphoto/shutterstock Editorial/profimedia
ZIMSKI PRIJELAZNI ROK

Ludilo posljednjeg dana: Dinamu propao velik transfer, Brazilci srušili rekord, novi reprezentativac u Bayernu

Večeras je završio prijelazni rok u svim ligama ‘petice‘
Piše: SNObjavljeno: 02. veljača 2024. 00:00

Prošla je ponoć, prijelazni rok u ligama petice je i službeno završen!

Napadač Tottenhama Alejo Veliz pridružio se Sevilli na posudbi do kraja sezone.

Bournemouth je potvrdio potpis Enesa Ünalua , koji je stigao iz Getafea na posudbu do kraja sezone.

Aston Villa je potvrdila potpis Joea Gaucija iz Adelaide Uniteda.

23-godišnji vratar trenutno je s australskom reprezentacijom na Azijskom kupu, a po povratku će se pridružiti momčadi Unaija Emeryja.

Mladi 17-godišnji švedski talent Lucas Bergvall izabrao je Tottenham kao svoju sljedeću destinaciju, javlja the Athletic. Bergvall je mogao birati između Tottenhama i Barcelone, te se na kraju odlučio za londonski klub. Spomenuta cifra za transfer iznosi oko 10 milijuna eura.

Villarreal je doveo 28-godišnjeg krilnog napadača Bertranda Traoréa iz Aston Ville. Kapetan Burkine Faso je raskinuo ugovor s engleskim klubom i kao slobodan igrač došao u 'Žutu podmornicu'.

Jesse Lingard je bez kluba od ljeta, a bivši igrač Manchester Uniteda, West Hama i Nottingham Foresta karijeru bi mogao nastaviti u Južnoj Koreji. Tako barem tvrdi Sky Sports koji donosi da je Lingard dogovorio uvjete s FC Seoulom gdje bi trebao provesti sljedeće dvije godine. Lingard ima 32 nastupa i 6 golova za reprezentaciju Engleske.

Orel Mangala je novi veznjak Lyona. Ovaj belgijski reprezentativac stiže na posudbu do kraja sezone iz Nottingham Foresta, a Francuzi imaju opciju da ga kupe za 11,7 milijuna eura.

Posljednjih sati prijelaznog roka uglavnom se sklapaju posudbe, a jedan od rijetkih 'pravih' transfera je prelazak srpskog napadača Andreja Ilića iz Valerenge u Lille. Francuzi su ga platili 3,75 milijuna eura.

Salzburg nastavlja sa dovođenjem mladih igrača. Austrijski klub je danas potpisao 19-godišnjeg njemačkog stopera Hendryja Arona Blanka. On je član U20 selekcije Elfa, a u Salzburg je došao iz Borussije Dortmund za 4 milijuna eura. Ove sezone je igrao za drugu momčad Borussije, a prije desetak dana upisao je i svoj prvi bundesligaški nastup za prvu momčad.

Argentinski napadač Alejo Véliz prošao je liječnički pregled i priključit će se momčadi Seville u kojoj će ostati do kraja sezone. On u Andaluziju stiže iz Tottenhama koji ga je kupio u kolovozu prošle godine za 15 milijuna eura, ali se nije naigrao u Spursima. Upisao je ukupno 42 minute i jedan gol u osam utakmica, a dio utakmica je propustio zbog ozljede koljena.

Velški reprezentativni napadač Kieffer Moore je prešao iz Bournemoutha u Ipswich. Moore će u klubu iz Championshipa igrati kao posuđeni igrač do kraja ove sezone.

Još jedna vijest vezana za Dinamo. Protivnik Modrih u Konferencijskoj ligi, španjolski Betis, mogao bi u posljednjim satima prijelaznog roka službeno predstaviti tri nova igrača. U Sevillu stižu Chimy Avila, Pablo Fornals i Cedric Bakumbu.

Transfer Ryana Kenta u Lazio je propao. Ranije smo pisali kako je Englez dogovorio prelazak u talijansku momčad, ali najnovije informacije iz Italije sugeriraju da su se pojavili potencijalni problemi s tim poslom. To otvara novu šansu Dinamu da ostvari ovaj transfer. Opširnije pročitajte OVDJE.

Enes Ünal je bio velika turska nada koja je sa samo 18 godina otišla u Manchester City. No, tamo se nije naigrao pa je nakon posudbi u Genku, Bredi i Twenteu, Ünal karijeru nastavio u La Ligi u kojoj je igrao za Villarreal, Levante, Real Valladolid i Getafe iz kojeg se sada vraća u Premier League i to u Bournemouth. Sky Sports javlja kako je dogovorena posudba s obaveznim otkupom ugovora na kraju sezone za 16,5 milijuna eura.

Saïd Benrahma bi trebao karijeru nastaviti u Marseilleu. Tako barem tvrdi talijanski novinar Fabrizio Romano i dodaje da će Marseille njegovu posudbu West Hamu platiti 5 milijuna eura te ga otkupiti na kraju sezone za još 12 milijuna.

Još jedan Brekalo je promijenio klub. Riječ je o 25-godišnjem slovenskom reprezentativcu Josipu Brekalu koji je iz norveškog Vikinga prešao u američku MLS ligu, točnije u Orlando City. The Athletic donosi kako je Viking dobio oko 2,5 milijuna dolara za ovog stopera.

Roma je objavila dolazak Tommasa Baldanzija iz Empolija. Ovaj 20-godišnji U21 reprezentativac Italije došao je za 10 milijuna eura.

Hugo Ekitiké je prešao u Eintracht. Njemački klub ga je posudio od PSG-a do kraja ove sezone.

Armando Broja će drugi dio sezone igrati u Fulhamu. Ovaj 22-godišnji albanski reprezentativac dijete je Chelseaja, a u prvom dijelu sezone za klub sa Stamford Bridgea je prikupio 19 nastupa uz po dva gola i asistencije s ipak malom minutažom, ukupno 694 minute. U Fulhamu bi trebao dobiti više šansi, a Sky Sports kaže kako bi Chelsea za posudbu mogao dobiti do četiri milijuna funti.

Botafogo je potpisao ugovor s brazilskim krilnim igračem Luizom Henriqueom iz španjolskog Real Betisa za brazilski rekord u nogometnim transferima, objavio je klub u četvrtak. Financijski detalji nisu objavljeni, ali španjolski mediji navode da je klub iz brazilske Serie A platio Betisu naknadu od oko 20 milijuna eura (21,69 milijuna dolara) za 23-godišnjaka. Botafogo je rekao da je ugovor predstavljao najveću naknadu za transfer koju je ikada platio jedan brazilski klub. Igrač je potpisao do kraja 2028. Brazilski mediji izvijestili su da bi napadač mogao napustiti Botafogo na kraju sezone ili 2025. na posudbu u Olympique Lyonnais, a oba kluba su u vlasništvu američkog biznismena Johna Textora. Henrique je upisao 64 nastupa za Betis, postigao četiri gola i dao 10 asistencija, nakon što je došao iz Fluminensea 2022. (Hina)

Andre Duarte i službeno je postao igrač Osijeka. Kako smo i najavili prije nekoliko tjedana, Bijelo-plavi su aktivirali klauzulu o otkupu, isplatili Reggianu i posudbu pretvorili u transfer. Portugalac je s Osijekom potpisao ugovor do ljeta 2026. Duarte je odmah po dolasku zauzeo mjesto u startnoj postavi Osijeka, a do sada je odigrao 16 utakmica za Bijelo-plave. Kojim iznosom je Osijek obeštetio talijanskog drugoligaša zasad je nepoznato. Prema Transfermarktu, tržišna vrijednost portugalskog braniča je okruglih milijun eura. (gđ)

Petar Musa je pred Europsko prvenstvo napustio Europu i postao najskuplji igrač u povijesti američkog kluba. Opširnije pročitajte OVDJE.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Aston Villa je dovela pojačanje iz Arsenala. Klub iz Briminghama je objavio kako je potpisao engleskog U19 reprezentativca Lina Souse. Nije poznato koliko je Aston Villa za njega platila. Sousa igra na lijevoj strani obrane, a odmah je proslijeđen na posudbu u Plymouth.

Hugo Ekitiké bi mogao karijeru nastaviti u Eintrachtu. Njemački mediji pišu kako se 21-godišnji napadač PSG-a uputio u Njemačku na potpis ugovora o posudbi do kraja sezone s klubom iz Frankfurta. Ekitiké je ove sezone upisao samo 8 minuta u dresu Parižana koji su ga doveli iz Reimsa za 28,5 milijuna eura.

Talijanski prvoligaš Salernitana želi pobjeći s posljednje pozicije u Serie A pa je ove zime aktivna na dovođenju pojačanja za nastavak sezone. Ranije je, između ostalih, došao naš Toma Bašić na posudbu iz Lazija, a danas su stigli Iron Gomis iz Kasimpase i Emanuel Vignato iz Pise. Oba su nogometaša došla na posudbu do kraja sezone s time da ih Salernitana nakon toga može otkupiti.

Bayern je predstavio Bryana Zaragozu kao svoje novo pojačanje. Ovaj 22-godišnji krilni napadač, koji je u listopadu debitirao za 'Furiju', došao je iz Granade na posudbu do kraja godine, a zatim će ga bavarski klub trajno otkupiti za 13 milijuna eura.

Nastavlja se egzodus iz Zrinjskog. Bivši igrač Rijeke otišao u pretposljednju momčad grčkog prvenstva. O kome se radi pročitajte OVDJE.

Dinamu je propao najveći transfer ove zime: Igrač od 7 milijuna odbio sve ponude s Maksimira, pročitajte OVDJE koga je izabrao.

image

Ryan Kent

HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Hollandse Hoogte/shutterstock Editorial/profimedia

Prema podacima s Transfermarkta danas je već 825 igrača promijenilo klubove, a ukupno je na njih potrošeno 77,41 milijun eura. Do sada su najskuplji transferi bili prelazak Luiza Henriquea iz Betisa u Botafogo za 16 milijuna eura te kupnja Tommasa Baldanzija kojeg je Roma dovela iz Empolija za 10 milijuna eura.

Posljednji je dan zimskog prijelaznog roka u 'ligama petice', ali i u još nekim jakim europskim ligama poput belgijske, nizozemske ili škotske, pa je prvi dan veljače posljednja prilika klubovima da dovedu pojačanja uoči nastavka sezone. U SuperSport HNL-u prijelazni rok traje do 15. veljače.

Linker
27. travanj 2024 13:53