Sara Kolak
 REUTERS/Kai Pfaffenbach
OSEBUJNI TRENER

SLOVENAC KOJI JE SARU ODVEO NA VRH 'Niti zbog jedne žene u životu nisam toliko plakao'

Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 20. kolovoz 2016. 10:44

Andrej Hajnšek trebao bi biti najpoznatiji Slovenac u Hrvatskoj. Posljednje dvije godine trener je nove olimpijske pobjednice u bacanju koplja Sare Kolak. Suze su iz lica krenule još za vrijeme natjecanja.

Novinar Slovenskog radija ga je zatekao prije nas i prenio nam da je pred njegovim mikrofonom samo zanijemio. Koliko je god bio smio u prognozi, čak niti on sam nije mogao vjerovati da je pogodio. Sara Kolak, olimpijska pobjednica. Sreli smo se nakon što je završila antidopinška kontrola, više od sat vremena poslije finala. U ruci je držao četiri prazne čaše piva.

- Imao sam ih još tri. Ne brinite još uvijek sam trijezan. Možda nešto nije u redu s ovim pivom, u njemu nema alkohola - veselo nam je prišao dok smo čekali da nova prvakinja odradi ostale medijske obaveze.

Sjajan lik je taj Andrej Hajnšek, osebujan. Godinama trenira slovensku rekorderku Martinu Rataj, a dvije godine s njima je i naša Sara Kolak. Sjetio se susreta na tribini atletskog stadiona Mladosti u Zagrebu, tjedan dana uoči početka Olimpijskih igara. U našeg razgovoru prognozirao je medalju.

- Rekao sam vam 65 metara i medalju, a ispalo je 66 i zlato - samo se nasmijao.- Ma znao sam da će Sara baciti 66 metara, ali me zeznula. Bacila je 66,18 metara, a ja sam joj rekao 66,13. Pet ‘canti’ je bila bolja od moje prognoze. Sad se moramo dogovoriti kako ćemo je ‘kazniti’ zbog toga

Svjetski rekord

Sara je definitivno cura za velike stvari. I to je sad dokazala svima. Najviše bih volio da se to nastavi. Trebamo raditi još dvije godine kako bi došla na tjelesnu razinu na kojoj je Martina Rataj. Onda će biti… bomba. I ovako je.

Čehinja koju je Sara Kolak svrgnula s trona, svjetska rekorderka i dvostruka olimpijska pobjednica Barbora Špotáková, nam je pola sata ranije rekla da je Sarin limit 67-68 metara. Andreju Hajnšeku se lice malo namrgodilo.

- U dvije godine zajedničkog rada došli smo do 66 metara i olimpijskog zlata. Sara ima 40 posto manje snage nego prije dvije godine, prije nego što je zbog ozljede morala operirati rame. Jedanaest kilograma je smršavila od tada. Još nismo niti na tome gdje je nekada fizički bila, a tada je bacala 57 metara. Imamo puno stvari za poboljšati. Može skinuti svjetski rekord jednog dana.

Sarin rekord je 66,18. U njihovoj karijeri bit će još dosta suza.vrhunska suradnja

- Uvijek mi navru zbog nje. Treći put me ove godine rasplakala. Ne, četvrti. Prvo u Ptuju jer smo napravili normu za Europsko prvenstvo. Poslije u Splitu kad smo bacili normu za Rio. Onda u Amsterdamu kad je osvojila europsku broncu i sad na Olimpijskim igrama. Niti zbog jedne žene u životu nisam plakao kao zbog Sare, hahaha. Ali, to su suze sreće, to je dobro.

Sara Kolak i Andrej Hajnšek su idealan primjer hrvatsko-slovenske suradnje. Trener je u Rio de Janeiru u slovenskoj opremi, a Kolak u hrvatskoj. -

Sad nas je troje. Pušnik u Hajduku, Kek i ja u Rijeci.

No, oni nemaju niti naslov hrvatskog prvaka, a Hajnšek je olimpijski pobjednik.

- Sad sam ih malo preskočio.

I u trenu od najnepoznatijeg Slovenca u Hrvatskoj došao do možda i najpopularnijeg.

- Dobro bi bilo kad bi bilo tako. Odmah po povratku idem se malo odmoriti u Sukošan. Obitelj mi je dolje, bit će fešte. Uvijek smo u tom kraju. Pakoštane, Sukošan, Murter… Treniramo često u Splitu, Rijeci, Medulinu.

Hajnšek nema prigovora na suradnju sa svojom štićenicom.

- Vrhunska. Dosad je zamijenila nekoliko trenera, a sa mnom se dvije godine nije posvađala.

Athletics, Celje, (National championship), Andrej Hajnsek, 03-Aug-2014, (Photo by: Grega Wernig / Ekipa)
Grega Wernig/Ekipa / Ekipa

Krš od auta

Skauti američkih sveučilišta je godinama salijeću, a ona ih odbija riječima da nemaju tako dobrog trenera. Za Hajnšeka kaže da joj je drugi otac. Prvi koji je razumio njezine potrebe, koji se ne dere na nju, koji živi za nju.

- Vrhunski ljudi su drugačiji. I trebate im dopustiti da budu drugačiji. Tko to ne razumije ne može raditi s vrhunskim ljudima. Sara je po svemu drugačija. Kao prvo, dvije godine je radila sve što sam tražio, do posljednje točke. Grizla je, borila se. I na treninzima je svaki trening iza Martine. Sve daje u sport, potpuno je fokusirana. Kupio sam Martini jednu knjigu za psihičku pripremu, a kad je vidjela što sam napravio, ona ih je odmah kupila pet. I već je tri pročitala u tri tjedna. Svaka joj čast, ne znam što bih rekao. Imate biser, imate takav dijamant, samo joj trebati ‘zrihtati’ uvjete.

Poznata priča kad su u pitanju pojedinačni sportovi u Hrvatskoj.

- Sve joj fali. Ima auto od 1000 eura, raspada se. Nikad nije sigurna hoće li je dovesti na trening.

Linker
16. svibanj 2024 08:01