PPD Zagreb
UVJEREN DA JE DOBRO ODLUČIO

SLOVENAC OPET ČUVA VRATA ZAGREBA Hrvatski prvak doveo Stevanovićevog nasljednika: 'Veselim se igranju pred punom Arenom'

Nakon Lapajnea, Škofa i Skoka novi Slovenac na golu hrvatskog prvaka PPD Zagreba, usput nositelj svjetske bronce iz Francuske.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 23. lipanj 2017. 19:05

Nakon odlaska Ivana Stevanovića u Švicarsku u PPD Zagrebu su se dali u potragu za novim vratarom. Makar je činjenica da imaju na popisu Matevža Skoka i Arijana Jovića, u Zagrebu su odlučili potražiti i nešto plus, jer igrati SEHA ligu i Ligu prvaka bez vrhunske pokrivenosti na vratima u svakom trenutku je jako teško.

Ideja je bila iskusan, svakako visok vratar, jer ni Skok, ni Jović nemaju ekstra visinu, a imati slične profile na vratima je “gomilanje gradiva” bez mogućnosti taktičkog napredovanja. Tako su tražili i našli nešto “na pola”. Visok jest dva metra točno, ali iskustvo mu nije jača strana, makar je izniman potencijal, jedan od najvećih europskih u ovom trenutku svakako.

Dolazi iz Krškog i ima samo 21 godinu. Zove se Urh Kastelic.

- Da, znam da je Kastelic poznato rukometne prezime, ali nemam veze s Andrejom koji je nekad bio krilo u slovenskoj reprezentaciji. Nismo u rodu.

No, ono što je zanimljivo...

- Prošao sam sve slovenske selekcije, bio u sam u sastavu seniora na SP u Francuskoj gdje mi je Veselin Vujović dao povjerenje u četiri utakmice. Tražio sam izlaz, želju da se pokažem, da branim, jer bez toga nitko nije postao golman. I evo našao sam je u Zagrebu.

Tu treba dodati da je dogovor postignut, ali da će tek po uplati odštete zagrebaša za Kastelica postati punopravan. To bi se trebalo dogoditi ovih dana, jer uplate diktiraju praznici u Hrvatskoj. A dok se ne dogodi Kastelic ima kratki odmor, a gdje drugdje nego “v Hrvaški”, u Tribunju.

- Bit će kratko, jer uskoro počinju pripreme juniorske reprezentacije Slovenije za SP u Alžiru, a imamo velike ambicije, makar ćemo biti bez Janca koji nam je jako važan. No, mislim da smo i bez njega jaki za visok plasman, jer ova generacija je stvarno dobra.

Zanimljiv je put Urha Kastelica, makar sa 21 godinom nije predug...

- Počeo sam u Krškom. Rukomet je tamo sport broj 1. Tata je bio rukometaš, brat je kapetan u Krškom i danas. U Celju sam nastavio u mladim kategorijama, tu sam napredovao uz Hermana Würtha, pa sam otišao u Slovan i radio s trenerom Anžićem koji je sada u reprezentaciji, pa se vratio u Celje, pa nisam dočekao priliku uz Gajića i Lesjaka, pa sam dvije godine bio u Mariboru. Onda se ukazala prilika za posudbu. Otišao sam u Szeged. Šego je bio ozlijeđen, nisam mogao braniti Ligu prvaka, ali jesam Mađarsku ligu da rasteretim Sierru. Ligu prvaka sam pratio iz prve ruke, jer je Szeged jako dobar, vrhunski i sve mi je to bilo uz treninge tamo s odličnim trenerom Damjanovićem vrhunsko iskustvo.

I onda se očekivao povratak u Sloveniju, Celje je ostalo bez Gajića, s Lesjakom samo...

- Pa to je točno, no nisu pokazali neki poseban interes, meni se ukazala prilika koju je ponudio Zagreb, a Celje će morati pronaći nekog drugog. Vidio sam sebe u svemu tome. Znam da Zagreb daje priliku mladim igračima, znam da su tu jako dobro branili Beno Lapajne s kojim sam jedno vrijeme trenirao, pa susjed iz Brežica Gorazd Škof. I siguran sam da nisam pogriješio. Uostalom, tu je Matevž Skok s kojim branim u reprezentaciji, s kojim se jako dobro nadopunjujem, makar je deset godina razlike između nas. Mislim da će to biti dobro. Ja sam sretan, jer ću braniti jaku SEHA ligu, pa Ligu prvaka. Ne zaboravljam pri tome ni konkurenciju Arijana Jovića kojeg znam iz juniorskih selekcija. I nekako mi se čini da ćemo biti dobri.

U slovenskim očima Zagreb ima odlične preporuke?

- Istina, tu je i Miki Miklavčič koji je super tip, idealan za momčad, a iskreno gledao sam puno Zagreb, znam puno budućih suigrača i mogu reći da imamo dobar potencijal za velike stvari. Nema straha ni od čega, uostalom Slovenija je na SP u Francuskoj pokazala da nema nemogućeg.

A da, ima pravo....

Ali ‘ajmo mi dalje. Kasim Kamenica je trener Zagreba?

- Njega ne poznam, poznam mu sina, ali ne sumnjam da je vrhunski stručnjak što je pokazao puno puta i u Sloveniji.

I kada se priključujete zagrebašima?

- Vjerujem tamo negdje početkom kolovoza na Rogli. Neće biti odmora, nema ga već pet-šest sezona, jer uvijek su ljeti natjecanja mladih, a prošao sam sve, naviknuo sam. Ovo će na neki način biti moja prva seniorska sezona i službeno, makar je to činjenica već odavno. Veselim se prilici, igranju ped punom Arenom, mislim da je to velika stvar za svakog mladog igrača. Ali prije toga treba u Alžiru pokušati na SP osvojiti nešto. Švedska i Francuska su jako dobre... A i Hrvatska je tu.

Trebao bi ostati tri godine u Zagrebu i kad imaš 21 i takav potencijal to je dragocjen podatak. Ostalo tek mora pokazati.

Linker
26. travanj 2024 10:00