UBOJICI SAMO 18 MJESECI!

Otac Engleza ubijenog kamenom '96. u Kaštelima: Od ubojice moga sina sudski tražim i financijsku odštetu

Osjećaji zadovoljstva i gorčine miješaju se ovih dana u duši Terrencea Jeansa (66), umirovljenika iz Engleska, oca čiji je sin Simon, kao pripadnik postrojbe IFOR-a, 1996. teško ozlijeđen u Hrvatskoj. Imao je 22 godine kada mu je u Kaštelima ispred diskoteke u glavu doletio kamen kojim ga je pogodio tada 17-godišnji Dejan Škaro. Preminuo je desetak dana kasnije u Engleskoj.

Loše vođen proces

Vrhovni sud je prije nekoliko dana donio pravomoćnu presudu po kojoj će Škaro godinu i pol provesti u zatvoru zbog kaznenog djela nanošenja teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom. Od tragedije je prošlo skoro 16 godina. Toliko je trajao i sudski proces.

- Ovo je bilo suđenje iz pakla. Hrvatski pravni sustav od samog je početka jako loše vodio proces. Smrt sina uništila mi je život. Drago mi je da je napokon donesena ovakva presuda, iako mislim da bi čovjek koji je kriv za smrt moga sina zbog težine počinjenog zločina trebao duže provesti u zatvoru. Ne mislim da je taj dečko te večeri izašao van s namjerom da ubije moga sina, ali to je učinio - kaže otac Jeans koji je od 1996. do danas u potrazi za pravdom najmanje 30 puta bio u Hrvatskoj. Posljednji put prije dva tjedna. U Zagrebu je razgovarao sa sucima Vrhovnoga suda od kojeg je u utorak dobio e-mail u kojem ga se obavještava o presudi po kojoj se Dejan Škaro više nema pravo žaliti na zatvorsku kaznu od 18 mjeseci.

Terrence Jeans ogorčen je i na britansko ministarstvo obrane koje mu je pružalo pomoć prvih par godina, a potom mu, kaže, okrenulo leđa. Britansko pravosuđe je, pak, postupak odmah prepustilo hrvatskom.

Propusti sudova

Uz Škaru, na optuženičkoj su se klupi našla još četvorica mladića, no postupak protiv njih je obustavljen. Škaro je dvaput bio pravomoćno oslobađan, a u ponovljenom postupku lani u lipnju dobio je uvjetnu kaznu. DORH se žalio na tu presudu i Vrhovni sud prihvatio je da počinitelj mora bezuvjetno u zatvor.

Otac Jeans podsjeća kako se zbog odugovlačenja procesa obratio i Sudu za ljudska prava u Strasbourgu koji je zaključio da ima propusta u postupcima hrvatskih sudova.

- Na kraju je ipak prevladao glas razuma. Bojao sam se da će ubojica moga sina opet biti oslobođen. Za loše vođenje postupaka krivi su hrvatski sudovi, a ja sam uništen emocionalno i financijski. Tek kada je lani slučaj preuzela nova sutkinja u Splitu, započelo je pošteno suđenje. Moj hrvatski odvjetnik Toni Vukičević lani je engleskim novinarima koji su pratili slučaj otvoreno kazao da ubojica nikada ne bi bio osuđen da nisam bio toliko uporan. Jedini tko je dobro odradio posao bio je DORH. Oni su početka tražili da se Škaru proglasi krivim - otkriva Jeans koji ne želi vidjeti čovjeka koji je skrivio Simonovu smrt.

- Nakon tragedije bio sam kod njega. Htio sam čuti istinu. Saznati što se točno dogodilo te večeri. Kazao mi je da je bio tamo, ali da nije ništa vidio. Na sudu je rekao da uopće nije bio tamo. Dakle, oba puta je lagao. To me je jako iznerviralo, kao i to što su na optuženičkoj klupi bila još četvorica mladića koji su ubrzo pušteni. To je bio veliki propust. Prilikom obrazlaganja presude sutkinja je rekla da je Škaro sudjelovao u ubojstvu s drugim ljudima. Iz toga mogu samo zaključiti da ima još krivaca za Simonovu smrt - objašnjava Jeans. Svoju pravnu bitku u Hrvatskoj još nije završio.

Koliko vrijedi sva patnja

Čvrsto je odlučio da će sada, kada je napokon krivac osuđen, protiv njega podignuti privatnu tužbu i tražiti financijsku odštetu. Svjestan je da mu novac neće vratiti sina i umanjiti bol, a nema povjerenja ni u hrvatske sudove.

- Ne znam ni koliki ću iznos odštete tražiti. Koliko vrijedi sva ta patnja? Osim sina, izgubio sam i zdravlje, što mogu dokazati medicinskom dokumentacijom. Sam sam plaćao većinu svojih putovanja u Hrvatsku i sve me je to jako puno koštalo. Ne znam ni kakvo je imovinsko stanje Dejana Škare i njegove obitelji, ali netko mi mora platiti odštetu za svu moju bol - ističe Jeans koji smatra da RH s takvim pravosuđem nije zaslužila ući u EU. Podsjeća kako je jedan engleski parlamentarac prije nekoliko godina u Europskom parlamentu dobro rekao da Hrvatska nije spremna za EU zbog propusta na suđenju za ubojstvo Simona Jeansa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:59