NOVI ZAGREBAČKI HOLDING

Ovi ljudi spašavaju tvrtku dužnu više od osam milijardi kuna

Milan Bandić , doznaje Jutarnji list, već je odredio tim koji će voditi Zagrebački holding!

U borbu s nešto više od osam milijardi kuna zaduženja i godišnjih gubitaka na razini od pola milijarde kuna poslat će stručnjake s iskustvom u velikim poduzećima i sveučilišne profesore s respektabilnim karijerama.

Mjesta u Upravi rezervirana su za stručnjake, u Nadzornom odboru bit će profesori i analitičari, a Skupštinu društva, uz svoje najbliže suradnike, vodit će Bandić osobno.

Povratak na funkciju

Pouzdani izvor Jutarnjeg tvrdi da će uz Bandića u Skupštini biti i njegove zamjenice Sandra Švaljek i Vesna Kusin te njegovi najvjerniji suradnici iz Gradskog poglavarstva - pročelnik za financije Slavko Kojić i pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić.

- Bandić će se sasvim sigurno vratiti na funkciju na kojoj je bio sve do 2010., kada ga je Gradska skupština predvođena SDP-om izbacila. Posve je logično da gradonačelnik kao najodgovorniji i kao predstavnik vlasnika, što je Grad Zagreb, bude ujedno i predsjednik Skupštine Holdinga - pojasnio je naš sugovornik.

Predsjedniku Slobodanu Ljubičiću u Upravi bi se također trebala pridružiti četiri člana.

To su dva dobra poznanika, Ante Samodol i Željko Kopčić, koji su zajedno radili u Hanfi i tvrtki za savjetovanje Centar poslovne analize, Ante Dodig, osamnaesti s Bandićeve liste za Gradsku skupštinu, s radnim iskustvom iz Janafa i Ministarstva prometa, te Zdenko Milas, koji je godinama radio na rukovodećim funkcijama u Dalekovodu.

Angažman stručnjaka

- Svi su oni vrhunski profesionalci i time će se Bandićeva mantra koju stalno ponavlja, a to je angažman stručnjaka, još jednom potvrditi. Pred Upravom Holdinga velik je izazov, tvrtku treba izvući iz krize - rekao je naš izvor.

Što se Nadzornog odbora tiče, tu stvari još nisu sasvim definirane. U igri je nekoliko imena, a naš sugovornik tvrdi da su najizgledniji kandidati profesor s Pravnog fakulteta Slaven Ravlić, profesor s Ekonomskog fakulteta Vlado Leko te ekonomski analitičar Damir Novotny.

Razgovor s Ferdeljijem

- Uz njih, mogu se očekivati još neki kandidati. Postoji mogućnost da se neki kadrovi i zadrže.

Naprimjer, sadašnji predsjednik Nadzornog odbora Mate Crkvenac vrhunski je stručnjak i ne vidim prepreku zašto ne bi ostao raditi svoj posao. Tu je i bivši predsjednik Ivo Družić koji bi se također mogao pojaviti u kombinacijama. Također, sve glasnije se spominje i angažman Žarka Primorca, još jednog ekonomskog stručnjaka - otkrio je naš izvor.

U Nadzorni odbor mogao bi ući i Vladimir Ferdelji koji je na ovim izborima za gradonačelnika Zagreba, uz podršku HSLS-a i HSS-a, ostvario solidan rezultat te osigurao tim strankama čak sedam mjesta u Skupštini. To će ponajprije ovisiti o pregovorima s Bandićem.

Naime, da bi osigurao većinu u Skupštini, mora pregovarati i s Ferdeljijem i sa šefom HSLS-a Darinkom Kosorom.

- U sljedeća dva dana trebalo bi sve biti poznato, no i struktura kadrova u Holdingu ovisit će i o stvaranju većine u Skupštini - zaključio je naš izvor.

Golemo iskustvo

Dodao je kako je Milan Bandić samim time što u Holding dovodi Ljubičića, koji je Holding stvorio i najbolje od svih poznaje taj sustav, Kojića, koji je neupitni mozak gradskih financija, S. Švaljek, koja je osam godina bila ravnateljica Ekonomskog instituta, i članove Uprave koji imaju golemo iskustvo u vođenju velikih sustava, jasno dao do znanja da Holding želi izvući iz krize.

Uprava

Slobodan Ljubičić

Tvorac Zagrebačkog holdinga i jedan od najbližih Bandićevih suradnika. S mjesta predsjednika Uprave morao je otići 2008., nakon što je objavljeno anonimno pismo protiv netom pretučenog Igora Rađenovića

Ante Samodol

Financijski stručnjak koji je pet godina bio na čelu Hanfe, a radio je i kao pomoćnik ministra financija od 1996. do 2005.

Ante Dodig

Magistar tehničkih znanosti. Radio kao član Uprave Janafa i savjetnik uprave H1 telekoma. Bio pomoćnik ministra prometa 2000.

Zdenko Milas

Ekonomski stručnjak koji je velik dio karijere proveo na rukovodećim pozicijama u Dalekovodu. Radio i kao savjetnik predsjednika Uprave

Željko Kopčić

Magistar prava, tri godine bio je čan Uprave Hanfe, a radio je i kao pravni savjetnik i načelnik Odjela za strance u Ministarstvu unutarnjih poslova

Nadzorni odbor

Slaven Ravlić

Ugledni sveučilišni profesor koji radi na Katedri za sociologiju na zagrebačkom Pravnom fakultetu. Objavio cijeli niz znanstvenih radova

Vlado Leko

Profesor na Ekonomskom fakultetu, gdje predaje kolegije Upravljanje bankama, Bankovni menadžment, Bankarstvo i financijska tržišta...

Damir Novotny

Hrvatski ekonomski analitičar. Objavio više od 20 znanstvenih radova i stotine stručnih tekstova

Skupština

Milan Bandić

Na čelo Skupštine Holdinga vraća se nakon više od tri godine. SDP ga je početkom 2010. razvlastio. Ovo su novi članovi Skupštine

Vesna Kusin

Zamjenica gradonačelnika za kulturu

Sandra Švaljek

Zamjenica gradonačelnika za gospodarstvo

Slavko Kojić

Dugogodišnji pročelnik gradskog Ureda za financije

Ivica Lovrić

Pročelnik Ureda za obrazovanje,vodio izbornu kampanju





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 15:46