ŠERIJATSKI ZAKON

Odluka vlasti: Sve mora biti u skladu s Islamom

Libija je i danas, dvije godine nakon pobune u kojoj je svrgnut dugogodišnji diktator Moamer Gadafi, zemlja koja nema (novi) ustav, privremeni parlament ne radi, jer se vladajuća stranka i opozicija ne mogu dogovoriti oko funkcioniranja
 AFP

Libijska nacionalna skupština jučer je glasanjem odlučila da šerijatski zakon bude temelj cjelokupnog tamošnjeg zakonodavstva, što bi, za pretpostaviti je, moglo utjecati na financijsko, kazneno i obiteljsko zakonodavstvo.

Nije jasno na što bi se sve nova odluka trebala odnositi, ali posebni odbor dobio je zadaću provjeriti jesu li postojeći zakoni u skladu s islamskim zakonom.

"Islamski zakon je temelj zakonodavstva u Libiji i s tim se moraju uskladiti sve državne institucije.", objavljeno je u službenom priopćenju poslije glasovanja.

Libija je i danas, dvije godine nakon pobune u kojoj je svrgnut dugogodišnji diktator Moamer Gadafi, zemlja koja nema (novi) ustav, privremeni parlament ne radi, jer se vladajuća stranka i opozicija ne mogu dogovoriti oko funkcioniranja.

U zemlji se, među političkim snagama, vodi rasprava o ulozi islama u demokratskom društva i jačaju islamističke konzervativne snage koje je Gadafi u doba svog režima držao pod kontrolom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 16:57