POBUNJENICI GA DRŽALI

OSLOBODILI LIBIJSKOG PREMIJERA Zeidan poziva na mir i mudrost

 afp

Libijski pobunjenici oslobodili su premijera Alija Zeidana nakon što su ga držali kao taoca nekoliko sati. U prenosu sjednice vlade na libijskoj državnoj televiziji, Zeidan je poručio da ne želi eskalaciju ionako teške situacije i zatražio je od Libijaca da “pokažu mudrost.” Zeidan je otet u četvrtak u zoru iz luksuznog hotela Corinthia u Tripoliju.

Otmičari su zgrabili Zeidana i ubacili ga u jedan od automobila koji su čekali u koloni, rekao je novinarima recepcioner hotela. Premijer Ali Zeidan živi u hotelu Corinthia koji je vrlo popularan među libijskim političarima. Još nekoliko ministara uselilo je u apartmane toga hotela, među njima i ministar pravosuđa.

Zeidan je nakon što je oslobođen pokušao cijelu stvar prikazati ako manje važnu od onoga kako su je prikazali libijski i svjetski mediji, ali činjenica je da libijske vlasti ne mogu smiriti kaos koji traje od izbijanja pobune i svrgavanja i ubojstva diktatora Moamara Gadafija prije dvije godine i libijske naoružane milijcije zadaju sve više brige svjetskim obavještajnim agencijama, posebno otkad imaju inforamcije o novim kombinacijama lokalnih organizacija s al-Qaidom.

Početkom tjedna u Tripoliju je CIA uhvatila jednog od glavnih operativaca al-Qaide Abu Anasa Al-Libyja kojega traži već gotovo 15 godina i sumnjiči da je planirao napade na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji i nakon toga sudjelovao u napadu na Ameriku 11. rujna. Da nekako demantira lošu sliku svoje vlasti prema zapadnim zemljama, libijski premijer svoju otmicu pokušava prikazati kao unutarnjopolitički problem.

“Želim uvjeriti strance u ibiji da se ovo dogodilo u kontekstu libijskih političkih čarki i da stranci nisu meta.” rekao je. Odmah nakon što je Zeidan oslobođen, predsjednik Libijskog općenarodnog kongresa Nouri Abusahmain izjavio je da je premijer “u dobru stanju”, “zdrava duha” i da kreće na posao u vladu.

Otmica je izazvala niz proturječnih izvještaja, cijelo jutro nije se znalo je li Zeidan otet, nestao ili je sam otputovao. Svjedoci njegove otmice kažu da su se naoružani otmičari prema premijeru odnosili s poštovanjem i da “nisu radili probleme”. Premijerov ured otmicu je isprva nazvao “glasinom” ali su kasnije rekli da su ih otmičari “natjerali na lažni izvještaj.”

Komandna soba Libijskih revolucionara, milicije koja ga je otela, kaže da su ga uhitili zbog optužbi za korupciju i zloporabu ovlasti ali ministarstvo pravosuđa kaže da nema nikakvog naloga za Zeidanovo uhićenje, dok predsjednik narodne skupštine tvrdi da vlada nije znala za optužbe i da je premijer spreman odgovoriti na sva pitanja.

Milicija koja je odvela Zeidanija inače je u službi Ministarstva unutarnjih poslova, što je uobičajena praksa u Libiji kako bi se brojne naoružane skupine stavile pod kontrolu države. Ali neka ministarstva udružila su se s milicijama radi vlasitih interesa. Američki državni tajnik John Kerry s puta u Maleziju izjavio je da otmica premijera skreće pažnju na “nešto na što se posljednjih mjeseci posebno fokusiramo, a to je pitanje kapaciteta libijske države i izgradnja njezina državnog aparata.”

Amerikancima je Libija jedna od najzanimljivjih zemalja zbog strašnih problema s terorizmom i antiameričkog raspoloženja koje izvire otamo, prije samo godinu dana u napadu na američki konzulat tamo je u gradu Bengaziju ubijen američki veleposlanik Christopher Stevens.

U istočnim dijelovima Libije naoružane milicije traže veću autonomiju od centralne vlasti i ozbiljno ometaju proizvodnju nafte, glavnog izvora novca te zemlje. Zeidan je u rujnu odbacio sve češća mišljenja da je LIbija, poput Somalije, propala država i najavio je da će je nastaviti graditi.

“Pokušavamo stvoriti državu i ne sramimo se toga” rekao je i u intervjuu CNN-ovoj zvijezdi Christiane Amanpour “Svijet misli da Libija propada, ali Libiju je Gadafi uništavao 42 godine, a građanski rat ju je dokrajčio. Zato je sada moramo graditi od početka.”

Dio te izgradnje predviđa pomirenje sukobljenih grupacija u zemlji i odgovornost, rekao je Zaidan. Libija ima privremenog predsjednika ali izvršnu vlast ima premijer, dok na terenu zemljom zapravo vladaju brutalne naoružane milicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 20:11