Zeljko Hajdinjak / CROPIX
SPREMAN ZA NAJVEĆE IZAZOVE

JE LI ON DALIĆEVO ORUŽJE U JEDNOJ OD NAJVAŽNIJIH UTAKMICA? 'Godi mi što je izbornik spreman staviti odgovornost na moja ramena'

BRUNO PETKOVIĆ ZA SN Dinamov napadač pod lupom je izbornika Dalića silno važan igrač za rušenje idućih suparnika u kvalifikacijama za Euro 2020.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. rujan 2019. 01:06

Izbornik Dalić daje velike pluseve Bruni Petkoviću, označio ga je bitnim čovjekom za slamanje Slovačke i Azerbajdžana, iako nije potvrdio tko će činiti početni sastav u Trnavi. U dosadašnja tri nastupa zabio je jedan gol, radilo se o prijateljskom ogledu s Tunisom u Varaždinu. Na reprezentativno okupljanje stigao je s derbija, je li zaboravio poraz?

- Nisam ga zaboravio, ostao je malko gorak okus, ali gledamo naprijed i sigurno da će nam uzvrat u Maksimiru dobro doći da dokažemo svima da smo bolji. No trenutačno sam fokusiran na reprezentaciju - kazao nam je Petković. Za njega će i puno važnijih utakmica biti dotad, ali peče...

- To je iza nas. Kroz cijelo prvenstvo moramo dokazati da smo najbolja momčad u HNL-u, jedan susret to ne može promijeniti.

Što vam se zbilo u drugom poluvremenu, tko je ugasio svjetlo?

- Pad koncentracije nešto je sasvim normalno, može se dogoditi svakoj momčadi. Napravit ćemo detaljnu analizu što se, kako i zašto dogodilo, ali može biti milijun faktora koji utječu ovako ili onako. Ne znam koji je točno razlog, da smo ga znali u tom trenutku, odmah bismo to popravili i problem eliminirali. Sigurno je da smo mogli i morali bolje.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Nema puno vremena

U Trnavi je već bio, lani. Dinamo je dobio Spartak s 2:1 golovima Gavranovića i Oršića. Dobio je priliku u završnici. Čega se sjeća?

- Sjećam se da sam taman trebao ući i - zabili smo gol. Pa sam se malo odmorio i pao je drugi. Bio je dobar osjećaj zato što je to bila utakmica koja nam je praktički, neću reći otvorila put u Europu, ali definitivno smo potvrdili dominaciju u skupini.

Među Vatrenima biste mogli dobiti i značajniju ulogu. Uskoro vam je rođendan, 16. rujna, možda si čestitate pogotkom?

- Bilo bi lijepo. Naravno, primaran cilj ostaje da pobijedimo i napravimo značajan iskorak prema plasmanu na Europsko prvenstvo.

Ako ne, ima još šansi u Bakuu, s Atalantom... Slovaci su poprilični optimisti, vjeruju da mogu dobiti.

- Sumnjam da će ijedan protivnik ući u utakmici s idejom “izgubit ćemo”. I oni su motivirani, pokušavaju se napuniti samopouzdanjem na svoj način. Mi smo fokusirani na sebe, da se u što kraćem roku, s obzirom na to da nemamo previše vremena, posložimo i dočekamo taj dvoboj u najboljem svjetlu.

Dolazak u Dinamo mi je najbolji potez u karijeri

Mladi ste otišli van i bili u čak sedam talijanskih klubova. Kako to? Bilo je nezadovoljstva, nesnalaženja?

- Nekad sam možda bio nestrpljiv i impulzivno reagirao. Uvijek sam bio osoba bez dlake na jeziku, nekad bih vruće glave nešto komentirao i reagirao. Ne bih na pravi način znao odgovoriti na određene situacije. Možda sam prebrzo tražio put da uspijem pa sam u svemu tome promijenio dosta klubova. Ali sve je to iza mene, nema razloga uopće da pričam o prošlosti.

Svatko ima svoje cikluse u karijeri. Vaše vrijeme, izgleda, tek dolazi.

- Pa dobro, polako, polako...

Dinamo? Je li dolazak u Maksimir najbolji potez?

- Zasad mi je to najbolji potez u karijeri. Nadam se da ću nastaviti raditi i napredovati.

Bez alibija

Nema Rakitića, Kramarića, Kovačića, otprije Vrsaljka... Još će se jednom pokazati koliku Hrvatska ima širinu, snagu igrača koji nisu bili na Svjetskom prvenstvu ili su ondje bili u drugom planu da preuzmu odgovornost i odvedu nacionalnu vrstu na Euro. Koliki će biti hendikep što morate igrati bez spomenutih?

- Ne treba tražiti alibi u izostancima nekih pojedinaca. Vjerojatno bi oni pomogli, ali ovdje, u kadru, imamo tako dobre igrače da uopće nemamo razloga razmišljati o onima koji nisu s nama. Vjerujem u dečke, svi su vrhunski igrači, iz vrhunskih klubova, igraju vrhunske lige, nemamo zašto žaliti za nekim ili nečim.

Očekuje se pun stadion, volite vruće atmosfere, kad je naboj?

- Svi vole igrati pred punim tribinama. Bit će naših navijača, čut ćemo njihovu podršku među Slovacima.

Najavljeno je oko 1800 Hrvata.

- Lijepo je igrati kad je pun stadion. Nadam se da ćemo se pokazati u pravom svjetlu. Ide i nekoliko mojih prijatelja, ništa pretjerano.

Kako vam je sjela igra reprezentacije?

- Jako dobro. To je tehnički odličan nogomet, što mi se stvarno sviđa. Kad igraš s toliko tehnički moćnih igrača, to je odličan osjećaj. Užitak je trenirati i igrati u hrvatskoj reprezentaciji, s tim dečkima.

Jeste li nekim od kolega posebno kliknuli?

- Ne mogu nikoga izdvojiti, družim se sa svima. Jako su me dobro primili otpočetka, svi do jednog, pomogli su mi u prilagodbi. Nisam ograničio društvo na jednu-dvije osobe, svi su dečki odlični.

Izbornik kaže da ste igrač koji bi puno mogao donijeti u ove dvije utakmice.

- Vjerujem da izbornik ima očekivanja od svakoga koga pozove. Godi što je spreman staviti odgovornost na moja ramena. Svaki je igrač bitan za momčad, treba odraditi svoju ulogu. Ako bude tako i ako napravimo što se od nas zahtijeva, siguran sam da će kvaliteta presuditi, da ćemo u ove dvije utakmice uzeti šest bodova.

SN

U svakoj po pobjedu

Biste li potpisali i četiri? Danas.

- Nikad ne možete gledati previše unaprijed, bitno nam je da riješimo Slovačku. Kasnije ćemo razmišljati o drugom susretu. Pred nas se stavlja imperativ, s obzirom na prijašnje rezultate i vrijednost momčadi. U svakoj ćemo utakmici ići na pobjedu.

Cijenite li posebno koga od Slovaka? Marek Hamšik, koji igra u Kini, i dalje je najzvučnije ime.

- Imaju jako dobru ekipu koja voli igrati nogomet. Imaju kvalitetne igrače, a s druge strane naša je reprezentacija jedna od najkvalitetnijih na svijetu. Nemamo nikakvog razloga da ih se bojimo. Imamo maksimalni respekt, ali ulazimo u utakmicu bez imalo straha.

U 25. ste godini došli do reprezentacije. Zašto vam je toliko trebalo? Majstor ste, to svi vide, imate vjere u sebe... Što vas je kočilo?

- Svatko ima svoj put, netko njime ide lakše, netko teže. Možda mi je trebalo malo duže da sazrem kao nogometaš. Ne vjerujem da sam sad tehnički i po talentu bolji igrač nego što sam bio prije dvije godine. Vjerojatno sam isti, samo s nekim taktičkim detaljima koje sam popravio i malo zrelije gledam neke situacije. Ponekad se određene činjenice trebaju poklopiti. Mora se puno raditi i tražiti tu sreću, da ti sve sjedne na svoje mjesto i da kreneš. Naravno da je bitno samopouzdanje. Meni su povratak u Hrvatsku i promjena sredine donijeli puno toga na psihičkoj razini. Puno sam opušteniji, imam daleko više samopouzdanja, osjećam se mnogo bolje. Nekad je izrazito bitan, možda i najvažniji taj mentalni faktor. Da ste mirni, da ste samopouzdani.

Pozitivan utjecaj okoline.

- Naravno. Treba biti snažan karakter da se bude na maksimalnom nivou i kad okruženje nije najbolje. Ja trebam raditi na tome i u tom pogledu svakodnevno učim nešto novo. Vjerujem da ću s vremenom biti sve bolji i bolji.

Česta je opaska stručnjaka da biste kao centarfor trebali zabijati još više. Je li ovo sezona u kojoj biste trebali napraviti iskorak da završite na većim brojkama? Prve su najave obećavajuće, ali uz sve vaše vrline, asistencije i igru, traže se i pogoci.

- Dakako, radim na tome da zabijam što više, da sam što konkretniji i tako još više pomažem ekipi, golovima i asistencijama.

Biti koristan

U reprezentaciji imate šansu postati nasljednik Marija Mandžukića. Ne po stilu igre, nego po doprinosu.

- Ne pokušavam biti zamjena ni za koga, nego na najbolji mogući način pridonijeti momčad, biti koristan - konstatirao je Petković.

Ne gledamo pretjerano suparnike koji nam dolaze u Ligi prvaka

Dotaknuli smo se i Lige prvaka. Protivnici Dinama su se pojačali, Šahtar je doveo Konopljanku, a Atalanta Danca Kjaera. Mijenja li to što u odnosu snaga?

- Mi ćemo se zacijelo u nekim sitnim detaljima i prilagođavati protivniku, ali imamo svoju igru. Nisam previše ni pratio koga su doveli, koga nisu. Koncentrirani smo samo na sebe i ne gledamo pretjerano suparnike - zaključio je Petković.

Ne gledamo pretjerano suparnike koji nam dolaze u Ligi prvaka

Dotaknuli smo se i Lige prvaka. Protivnici Dinama su se pojačali, Šahtar je doveo Konopljanku, a Atalanta Danca Kjaera. Mijenja li to što u odnosu snaga?

- Mi ćemo se zacijelo u nekim sitnim detaljima i prilagođavati protivniku, ali imamo svoju igru. Nisam previše ni pratio koga su doveli, koga nisu. Koncentrirani smo samo na sebe i ne gledamo pretjerano suparnike - zaključio je Petković.

Linker
27. travanj 2024 00:14