K1 i Boks

Boksačka legenda frustrirana: ‘Gdje su oni dani kad je bilo bitno boriti se protiv najboljih!?‘

Floyd Mayweather Jr. i Logan Paul
 CHANDAN KHANNA/AFP
Uslijed raznih reakcija na meč Logana Paula i Floyda Mayweathera Jr., jedna se posebno istaknula

Unatoč svim kritikama od strane borilačke javnosti i onih pravih fanova, nema tko ekshibicijski meč Floyda Mayweathera Jr. i Logana Paula nije popratio barem putem medija. Isto tako, istaknute osobe spomenute borilačke javnosti osjetile su potrebu ostaviti svoj komentar svega što se dogodilo.

Jedan duži i svakako značajniji ostavio je Ricky Hatton. 42-godišnji bivši svjetski prvak i boksač kojem je upravo Floyd Mayweather Jr. nanio prvi poraz u karijeri (u taj je meč ušao s 43-0). Jedan od najpopularnijih britanskih boksača u povijesti povukao se vrlo mlad, još 2009. godine sa samo 30 godina, odradivši nakon toga tek jedan kratki povratak. Od tada se većinom bavi svojom dvoranom i sinovom karijerom, no komentar spomenutog meča nije mogao ne ostaviti. A u njemu se nalazi ono što mnogi njegovi istomišljenici nisu odlučili otvoreno izjaviti.

"Što je ovo zapravo bilo? Gdje su nestali dani kad su borci stavljali svoje živote na crtu da bi bili najbolji ili barem se borili protiv najboljih. Danas imamo borce koji prozivaju YouTubere jer se čini kako se tamo nalazi novac, to je sve zbog ovog svijeta društvenih mreža u kojem živimo. Mogu živjeti uz ekshibicije poput Mikea Tysona i Roya Jonesa, to su dvije legende ovog sporta. Ali, najveći borac svih vremena, koji se tek nedavno umirovio, protiv nekoga tko je tamo samo zbog velikog broja ljudi koji ga prate, a ne zbog toga koga je sve ranije pobijedio? Novac je bitan, zbog toga smo svi napustili amatere i postali profesionalci. No, čini se kako je on postao važniji od ostavštine. Floyd i Logan, svaki čovjek je za sebe i želim vam sreću. Ali moje osobno mišljenje je da ste se posrali po boksu", napisao je Hatton na Instagramu.

Nažalost, čini se da nas u tom smjeru čeka sve više sličnih ekshibicija i da to neće biti moguće zaustaviti sve dok postoje oni koji će za tako što platiti puno prije nego za mečeve najboljih boksača svijeta. Možda bi najbolje bilo to što se događa nekako odvojiti od onog pravog boksa, kakav će uvijek imati svoje vjerne fanove.

Ricky je romantičar, kao i mnogi od nas, ali jednostavno moramo prihvatiti ono što je današnje vrijeme donijelo i ono što se onima koji tek dolaze može prodati. A čini se da je jedan od recepata pronađen. Sad je na boksačkim promotorima zadatak da publiku koja prati mečeve braće Paul okrene pravom boksu. Zadatak nije lagan, ali ispunjavanje njega bi donijelo nevjerojatan prosperitet samom sportu.

Linker
08. svibanj 2024 03:03