K1 i Boks

Neprikosnoveni prvak! Canelo Alvarez nokautirao je Caleba Planta i time ujedinio pojaseve

Canelo Alvarez

 Patrick T. FALLON/AFP/Profimedia
Meksički boksač jednostavno je nezaustavljiv u ovom trenutku i to je danas potvrdio

57. pobjedu u profesionalnoj karijeru pisao je Saul Canelo Alvarez (57-1-2). Po mnogima ''P4P'' najbolji boksač svijeta, rano jutros savladao je Amerikanca Caleba Planta (21-1-0). Canelo je na taj način uspio ujediniti sve pojaseve u super srednjoj kategoriji, jer Plant je do danas bio IBF-ov prvak.

Punih deset rundi te 65 sekundi 11. runde trebalo je Canelu da savlada iznenađujuće dobrog protivnik. Istina da je Plant došao u ovaj meč kao neporaženi boksač, no nikada se nije susreo s boksačem na ovako visokoj razini. Veliki favorit bio je Canelo, no Caleb Plant kroz dosta rundi pokazivao se kao tvrd orah i opravdao je svoje mjesto u ovom meču.

Pomalo rezervirano ušao je Canelo u meč, a Plant je jako dobro koristio svoju duljinu i prednji direkt. Lateralne kretnje američkog boksača također su bile na dobroj razini. Međutim, kako je meč odmicao, Canelo je postajao sve opasniji, a njegovi udarci bili su znatno konkretniji i jači od Plantovih.

Canelo je konstantno vršio presing, kretao se prema naprijed, pritiskao je protivnika uz užad ringa i pogađao brojnim udarcima u tijelo. Ulaskom u kasnije runde, sve je bolje Meksikanac radio i svojim lijevim krošeom, a nakon jednog lijevog krošea, problemi su zapravo i započeli za Planta. Pogodio je Canelo prvo spomenutim udarcem, zatim je nadovezao desni aperkat, a dok je američki boksač padao, Canelo pogađa i lijevim aperkatom. Brojao je sudac Calebu koji je uspio nastaviti, no sjajni Meksikanac namirisao je krv i ubrzo dovršio posao.

Saul Canelo Alvarez sada je IBF, WBA, WBC i WBO prvak super srednje kategorije, a današnjom pobjedom u Las Vegasu, Canelo je postao prvi Meksikanac s objedinjenim pojasevima, barem kada je u pitanju era s četiri pojasa. Alvarez je ujedno i prvi boksač ikad koji je to ostvario u super srednjoj kategoriji, a u eri četiri pojasa, samo je još pet boraca uspjelo ujediniti sva četiri. Radi se o Bernardu Hopkinsu, Jermainu Tayloru, Terenceu Crawfordu, Oleksandru Usyku i Joshu Tayloru.

Canelu je ovo treća pobjeda ove godine. Meksikanac je u u drugom mjesecu savladao Avnija Yıldırıma prekidom u trećoj rundi, a u petom mjesecu Canelo je bio bolji Billyja Joe Saundersa. Taj meč okončan je nakon punih osam rundi.

Caleb Plant s druge strane može biti ponosan na svoj nastup. Jedan od sudaca dodijelio mu je četiri od prvih 10 rundi. Drugi sudac dao mu je tri runde, a kod trećeg je osvojio samo dvije. Hrabro se Plant suprotstavio ponajboljem boksaču današnjice, no nije bilo dovoljno za nešto više od poraza u 11. rundi.

Linker
03. svibanj 2024 17:19