K1 i Boks

Vasiliy Lomachenko do kraja godine još jednom u ringu, čeka ga još jedan bivši prvak

Vasiliy Lomachenko
 Steve Marcus/Getty images/Profimedia
Sjajni Ukrajinac predvodit će posljednju ovogodišnju veliku priredbe Top Ranka

Nova prilika za novo dokazivanje i potvrdu kako u potpunosti zaslužuje revanš protiv Teofima Lopeza je ispred Vasiliya Lomachenka. Fenomenalni ukrajinski boksač ući će u ring po drugi put ove godine te po drugi put otkako je dvije elitne svjetske titule izgubio u prošlogodišnjem meču protiv Teofima Lopeza. Datum je 11. prosinca, za kada je zakazana priredba Top Rank Boxing u Madison Square Gardenu, a protivnik je također netko tko po najboljem ne pamti Teofima Lopeza.

To je 34-godišnji Richard Commey (30-3, 27 KO), boksač iz Gane koji je u veljači 2019. godine uzeo IBF pojas prvaka. Jednom ga je obranio prije nego mu ga je u prosincu te iste godine oduzeo Lopez i to tako da ga je nokautirao u drugoj rundi njihovog meča. U to trenutku Loma je držao dva pojasa, koji su nakon neizvjesnog meča održanog iduće godine također pripali Teofimu. Commey je svoj prvi meč nakon tog poraza odradio u veljači ove godine, kad je bio bolji od Jacksona Martineza.

Tom pobjedom Commey je izborio najveći meč koji u ovom trenutku može dobiti, upravo ovaj protiv Ukrajinca.

Što se tiče Lomachenka (15-2, 11 KO), on je svoj prvi meč nakon poraza od Lopeza odradio u lipnju. Suprotstavio mu se Masayoshi Nakatani, no Japanac nije imao nikakve šanse protiv još jednom fenomenalnog "Lome", koji je samo potvrdio da revanš protiv Lopeza itekako zaslužuje. Nažalost, napravio je neoprostivu grešku pa u ugovor za taj meč nije stavio klauzulu o revanšu i sad velikim dijelom ovisi o dobroj volji Lopeza i njegovog tima. Ipak, čini se da je revanš puno realniji nego do prije koji mjesec.

Problem zbog kojeg Lomachenko još nije došao do spomenutog revanša u prvom je planu nastao zbog Trillera, promotorske kuće koja je putem licitacije došla do prava organizacije Lopezove obavezne obrane titule protiv Georgea Kambososa Jr. Taj meč se od lipnja do danas više puta odgađao, a posljednja informacija govori kako se Triller povukao te kako je zapravo upitno hoće li se isti održati. Lopez ima dužnost odraditi meč protiv propisanog izazivača i nakon toga može krenuti u dogovaranje eventualnog revanša protiv Lomachenka, zapravo meča kojeg ljubitelji boksa najviše žele vidjeti.

U međuvremenu će se Lomachenko i Commey obračunati u meču čiji će pobjednik imati pravo tražiti upravo ono što se gore spominje, revanš protiv aktualnog IBF, WBA i WBO prvaka. I nema sumnje kako će to biti još jedan u nizu sjajnih mečeva koje ova kategorija može ponuditi.

Linker
26. travanj 2024 19:27