K1 i Boks

(VIDEO) Ako odradi ovakav nastup, Ngannoua čeka ‘škola boksa‘: Pogledajte Joshuinu savršenu izvedbu protiv Otta Wallina

Otto Wallin (lijevo) vs. Anthony Joshua (desno)

 Bildbyran/ddp USA/Profimedia
Sjajni britanski boksač maestralno je odradio svoj posljednji nastup

Anthony Joshua boksač je kojeg su Britanci predodredili za najveće domete još od amaterskih boksačkih dana. Bio je to velik teret na leđima ‘‘AJ-a‘‘ od kojeg se očekivalo olimpijsko zlato na Igrama u Londonu, a zatim svjetska titula u profesionalnim boksačkim vodama.

Ždrijeb nije pomazio Joshuu na Olimpijskim igrama koje su se 2012. godine održale u Londonu. Joshua je već u prvom krugu išao na Kubanca Erislandyja Savona. Dobro znamo što Kubanci predstavljaju u amaterskom boksu, a kad dodamo u priču prezime Savon, priča postaje još ozbiljnija. Erislandy Savon nećak je legendarnog Felixa Savona, a Anthony Joshua uz puno muke ipak je uspio izbaciti Savona u prvom krugu Olimpijskih igara. Tada je na snazi bio stari sustav bodovanja gdje su se brojali udarci, a Joshua je slavio rezultatom 17-16.

Zhilei Zhang i Ivan Dychko bili su sljedeći Joshuini protivnici na putu do finala. Zhang je danas jedan od najboljih teškaša na svijetu, dok je Dychko dvostruki osvajač bronze na OI, a dvaput je osvajao i srebro na Svjetskim amaterskim prvenstvima. Trenutno gradi profesionalnu karijeru, neporažen je i upisao je 13 pobjeda. Joshua je uspio proći i Zhanga i Dychka, a u finalu Igara čekao ga je meč protiv legende amaterskog boksa.

Roberto Cammarelle došao je u London kao aktualni olimpijski prvak i dvostruki svjetski amaterski prvak. Iskustvo je bilo na njegovoj strani, ali Joshua nije mogao propustiti priliku na domaćem terenu. ‘‘AJ‘‘ nije ostavio Britance na cjedile i nakon prebrojavanja došao je do olimpijskog zlata.

2013. godine Joshua se otisnuo u profesionalce, ali njegovu profesionalnu karijeru nećemo detaljno secirati. Spomenut ćemo kako je Joshua u dva navrata postajao svjetskim prvakom, a u svom vlasništvu držao je tri od četiri najveće svjetske titule. WBC-ov pojas jedini je svjetski pojas koji Joshui nedostaje u vitrinama.

Najteži period u svojoj karijeri Joshua je proživljavao tijekom 2021. i 2022. godine. Oleksandr Usyk dvaput zaredom porazio je Joshuu, a posebno upečatljiv bio je Joshuin mentalni slom koji je doživjeo nakon drugog poraza od Usyka. Joshua je preoteo mikrofon prije Usykovog govora, u suzama se nepovezano obraćao publici, a Joshua je posebno šokirao publiku bacanjem svjetskih pojaseva iz ringa.

Djelovalo je kao da Joshuina karijera kreće silaznom putanjom, ali ‘‘AJ‘‘ se sabrao, složio je dobar plan za 2023. godine i uspješno ga je sproveo u djelo.

Sve je krenulo od pobjede nad Jermaineom Franklinom. Joshua nije izgledao pretjerano impresivno u toj borbi, ali povratak pobjedama bio je najvažniji. Tijekom kolovoza (osmi mjesec) Joshua je nokautirao Roberta Heleniusa i upisao je prvu pobjedu nokautom još od 12. mjeseca 2020. godine.

Najbolji nastup Joshua je prezentirao krajem prošle godine. Šveđanin Otto Wallin došao je u Saudijsku Arabiju s pedigreom borca koji je upisao samo jedan poraz i to u meču protiv Tysona Furyja. Wallin je u toj borbi bio jako blizu pobjede nad Furyjem, ali u konačnici je poražen na bodove. Vjerovalo se da Wallin može ugroziti Joshuu, ali meč je izgledao poput jednosmjerne ulice.

Joshua je nešto rezerviranije otvorio borbu, ali kako su runde odmicale, ‘‘AJ‘‘ se autoritativno nametnuo, preuzeo je sve konce u svoje ruke i totalno je nadboksao Otta Wallina. Šveđanin je na nagovor svog tima predao meč po isteku pete runde. Gotovo pa savršen meč odradio je Joshua te večeri u Rijadu i s velikim samopouzdanjem danas će ući u ring.

Francis Ngannou naći će se na suprotnoj strani ringa. Iskusni MMA borac iza sebe ima samo jedan profesionalni boksački meč. Ngannou je u desetom mjesecu prošle godine odradio boksački debi i poražen je od Tysona Furyja. Anthony Joshua puno je dulje u ovom sportu, neusporedivo je iskusniji i tehnički potkovaniji.

Naravno, Francis Ngannou posjeduje razornu udaračku moć kojom može preokrenuti svaki meč, ali pruži li Joshua izdanje kakvo je pružio protiv Otta Wallina, lako je moguće da ćemo kasnije danas pisati o ‘‘školi boksa‘‘ u režiji Anthonyja Joshue.

Ako nam ne vjerujete i ukoliko ste propustili Joshuino majstorsko izdanje protiv Otta Wallina, vrijeme je da pogledate taj meč. Čak i ako ste gledali tu borbu, nije na odmet prisjetiti se dominantne izvedbe sjajnog Britanca.

Nećemo više duljiti, video je ispod ovog teksta.

Linker
25. travanj 2024 22:11