K1 i Boks

‘Nepolirani dijamant‘: sjajan meč u kruzer kategoriji između mlade nade i starog asa

Briedis vs Opetaia

 SKY NEWS AUSTRALIA
Kruzer kategorija oduvijek je nudila sjajne borce i mečeve koji nisu bili adekvatno medijski popraćeni

Na main cardu velike priredbe "The Ring of The Fire" između Furyja i Usyka čeka nas još jedna sjajna borba. Naime na stolu 18. svibnja će biti IBF-ova titula u kruzer kategoriji (-90.72 kg), a navedenu titulu će braniti Jai Opetaia protiv Mairisa Briedisa.

Mairis Briedis (28-2, 20 KO) dolazi iz Latvije, a svojevremeno je bio "najteži" protivnik Oleksandru Usyku. Usyk je više puta govorio kako se radi o sjajnom boksaču. Latvijac se tri puta popeo na vrh boksačkog svijeta te je nosio WBC, WBO, IBF i The Ring titule .Jai Opetaia (24-0, 19 KO) je 28-godišnji prvak koji traži put ka ujedinjenju titula u kruzer kategoriji, a titulu je osvojio 2022. upravo protiv Latvijca te će ovo biti "game 2".

Briedis od te borbe nije kročio u ring dok je Opetaia obranio titulu protiv Jordana Thompsona i Ellisa Zorroa. Latvijac je 2018. godine ukrstio rukavice s Oleksandrom Usykom, a meč je bodovan "tijesno" za Usyka. To mu je bio prvi poraz, a priredba je organizirana posredstvom World Boxing Super Seriesa. To je bio turnir koji je unificirao kruzeraške titule, a pobjednik je dobio "Muhammad Ali" trofej. Naime, taj turnir je maestralno osvojio Usyk (vs Huck, Gassiev, Briedis) te je poslije toga odradio "gostujuću" borbu protiv Tonny Bellewa

prije nego što se "popeo" u tešku kategoriju.

Zanimljivo će biti vidjeti hoće li 39-godišnji Briedis moći parirati mladom Australcu otočko-pacifičkih korijena. "Forma je prolazna, ali klasa je vječna" poema je kojom se vodi Latvijac, dok je na Australcu pritisak da potvrdi rezultat prošle borbe. Kruzer kategorija je oduvijek bila na "maćehinskoj" konotaciji od strane boksačke zajednice, ali kategorija koja nam je podarila boksače poput Evandera Holyfielda i Oleksandra Usyka to ne zaslužuje.

Linker
23. travanj 2024 22:36