Regija

Plantić nakon povijesnog nastupa: ‘Ovo mi je najveća pobjeda u karijeri, ali nema stajanja!‘

Luka PlantiĆ
 RONALD GORSIC/CROPIX
‘U polufinalu sam i Igre mi ne mogu pobjeći, ali idem ovdje sad do kraja‘

Luka je uspio! Poluteškaš iz zagrebačkih Sesveta koji međutim već tri godine živi i trenira u Solinu, Luka Plantić izborio je Olimpijske igre u Tokiju. Luka je u francuskom Villebonu, na posljednjim predolimpijskim kvalifikacijama pobijedio u četvrtfinalu kategorije do 81 kg pobijedio Irca Emmeta Brennana u tri runde, jednoglasnom sudačkom odlukom (5-0)! Čisto i glatko kao suza, onako uostalom kako to govori i rezultat, odnosno sudačke ocjene - 29:28, 30:27, 29:28, 29:28 i 30:27.

Luka je krenuo silovito. Toliko jako i žestoko da je Ircu sudac u ringu morao brojati već u 1. rundi. Opaka je ta Plantićeva ljevica!

Suze radosnice

Brennan je malo žešće krenuo u drugoj rundi, svjestan da je prvu glatko izgubio. Stoga je i ova dionica bilo nešto ravnopravnija, makar je i u njoj Luka odnio pobjedu. Četvorica od pet sudaca je drugu rundu dodijelilo pet prvaku Hrvatske. U posljednje, ispostavilo se odlučujuće tri minute do Tokija, Luka je mudro, ali opet aktivno odboksao do kraja i sa suzama radosnicama u oku i visoko uzdignutim rukama dočekao kraj borbe za svoju dosad najveću pobjedu u karijeri.

Plantić je, podsjetimo, na početku kvalifikacija, još prije 16 mjeseci, u ožujku 2000. u Londonu, svladao nositelja Austrijanca Umara Džambekova, a ovog tjedna, u petak je prekidom u prvoj rundi nadjačao i Armenca Gora Nersesijana. Treća pobjeda u nizu, ova nad čvrstim Brennanom odvela ga je u Tokio.

Nakon Olimpijskih igra u Rio de Janeiru prije pet godina gdje smo imali Filipa Hrgovića, kasnije brončanog, te Hrvoja Sepa, hrvatski boks ima na drugim uzastopnim Igrama svojeg predstavnika.

- Ovo mi je jasno najveća pobjeda u karijeri jer Olimpijske igre su ipak san svakog sportaša. Međutim, nema stajanja. Ja sam se sad plasirao u Tokio, u polufinalu sam i Igre mi ne mogu pobjeći, ali idem ovdje sada do kraja. Idem i tu do finala, idem po pobjedu. Imam u ponedjeljak Engleza. Moram i njega “maznuti”.

Irac je čvrst borac

Ajde super, a kako je to zgledalo s Ircem, ali iz vašeg pogleda, onog unutar konopaca?

- Čvrst, jako čvrst borac. Nije baš bilo nimalo lagano, jednostavno, ali kako sam ga dobio prve dvije runde, a to sam znao, onda sam u trećoj išao kontrolirano, lagano, ali opet i oprezno. Ne preoprezno jer toga nema u boksu, ali kad s već bio na putu do Tokija, želio sam tamo i stići - u subotu će kasno iz Francuske, čekajući doping-kontrolu novi hrvatski olimpijac, Luka Plantić.

Linker
08. svibanj 2024 05:57