Regija

U javnost isplivalo ime idućeg protivnika Filipa Hrgovića: Na pomolu dugo očekivani veliki meč!?

Filip Hrgović
 SRDJAN VRANCIC/CROPIX
Meč koji je već neko vrijeme želja vlasnika Matchroom Boxinga mogao bi uskoro biti ugovoren

Filip Hrgović već je neko vrijeme u ozbiljnom treningu, kojem se posvetio kad je krajem prošle godine u Zagreb s Floride došao Pedro Diaz. Čim je veliki trener odlučio sunce i ocean zamijeniti zagrebačkom "lockdown" zimom, lako je bilo zaključiti kako se za Hrgovića priprema nešto veliko i to vrlo vjerojatno na europskom tlu. Informacije koje su se sad pojavile na nekima od vodećih boksačkih portala upravo to potvrđuju.

Kako je prvi prenio jedan od vodećih svjetskih boksačkih medijskih autoriteta, Dan Rafael, Hrgovićev tim trenutno je pri završetku posla ugovaranja velikog meča. Taj meč zapravo nije posebno velik imenom protivnika, budući da se ne radi o nikome od boksača koje je Filip nakon posljednje pobjede prozvao, koliko meč ima apsolutno svakog sportskog smisla i jedan je od najboljih "matchmakinga" koji su za Filipa trenutno mogući. Sve vodi tome kako će mu protivnik biti Martin Bakole Ilunga. Rafael je otkrio kako ima u potpunosti upućen izvor te da su preostali tek detalji, poput datuma. Za sada se radi na 17. ili 24. travnju te će čini kako će jedan od tih termina biti i onaj službeni.

Već sam pogled na BoxRecovu teškašku ljestvicu puno govori. Hrgović se tamo nalazi na 23. mjestu, dok je Bakole pet pozicija ispred njega te bi ovo bio prvi Hrgovićev susret s bolje rangiranim boksačkem. 27-godišnji Kongoanac je godinu dana mlađi od bivšeg hrvatskog olimpijskog medaljaša, do sada je u profesionalnoj karijeri upisao 16 pobjeda i jedan poraz, a 12 puta slavio je prekidom. Posljednji meč odradio je 12. prosinca prošle godine, kad je na priredbi predvođenom Joshuom i Pulevim savladao tog trenutna otprilike podjednako rangiranog Sergeja Kuzmina. Nakon tog meča odlučio je prozvati jedinog boksača koji ga je savladao, Michaela Huntera. No, čini se kako Matchroom Boxing ima druge planove.

Eddie Hearn je zapravo ovaj meč već nekoliko puta pokušavao organizirati, čak se već jednom govorilo da bi posao mogao biti zgotovljen, no obojica su na kraju otišli u drugim smjerovima. No, kako je Hrgoviću na ugovoru s Matchroomom preostala tek jedna borba, nikoga ne treba čuditi što je vlasnik Matchrooma i dalje sklon ideji testirati ova dva boksača u međusobnom ogledu, nakon čega bi mogao dobiti bolju sliku o tome kojem od njih dvojice treba slijediti nešto više, kao i o tome koji je zaslužio bolji ugovor.

Bakole i Hrgović do sada su imali jednog istog protivnika. Riječ je o Kevinu Johnsonu, kojeg je Hrgović, u prosincu 2018. godine, u Ciboni savladao sudačkom odlukom nakon osam rundi. Bakole se protiv njega borio deset mjeseci kasnije te ga je savladao prekidom u petoj rundi. Osim spomenute pobjede nad Kuzminom, Bakole u svom rezimeu ima i slavlje protiv Mariuza Wacha, kao i protiv još jednog nesuđenog Filipovog protivnika, Ytala Peree.

Bakole je tehnički potkovan i vrlo snažan borac, no vrlo lako mu se može primijetiti nedostatak eksplozivnosti, kao i problem s kondicijom u kasnijim rundama. To je lakši i brži Hunter u njihovom meču uspio iskoristiti. Slavio je prekidom u desetoj rundi nakon što Bakole zbog ozljede oka nije bio u stanju nastaviti, no i po sudačkim karticama imao je prednost, budući da je dobio šest od devet do tada odrađenih rundi.

Hrgoviću će ovo biti svakako najveći meč u dosadašnjoj karijeri te pobjedom može dobiti jako puno. Ovisno o načinu na koji bi do nje došao, mogao bi napokon postati boksač kojeg veća imena žele gledati preko puta sebe, a i sam Eddie Hearn bio bi uvjeren u to kako Filipa treba gurati u mečeve kojima će doći bliže napadu na svjetsku titulu. Naravno, kako je velika nagrada za pobjedu, tako postoji i rizik u slučaju poraza. Iako je riječ o Top 25 boksačima, poraz u ovom meču će jednom od njih dvojice svakako usporiti uspon prema željenim pozicijama te ga natjerati da ponovi posljednjih nekoliko koraka. No, upravo takvi mečevi su potrebni onima koji prema vrhu gledaju. Laki poslovi su očito iza Filipa Hrgovića, sad kreću one prave stvari.

Linker
26. travanj 2024 15:26