UFC

Anthony Smith o mogućem meču Jonesa i Miočića: ‘Stipe mu je najlakši protivnik među top teškašima‘

Stipe Miočić

 Sam Wasson/Getty images/Profimedia
‘‘Lionheart‘‘ ističe kako bi Jonesa radije gledao protiv nekog drugog vrhunskog teškaša

Puno prašine podigao je Jon Jones svojim nedavnim komentarima u vezi teške kategorije. Bivši prvak UFC-ov poluteške kategorije, bio je poprilično vokalan tijekom UFC 270 priredbe i meča između CIryla Ganea i Francisa Ngannou. Slavio je Ngannou jednoglasnom odlukom u tom meču, no Jones je u jednom od ''tvitova'' naveo kako bi zasigurno pobijedio obojicu.

Ipak, Francis Ngannou morat će proći operaciju koljena koja će ga udaljiti iz kaveza do kraja godine. Dodamo li Francisove nategnute odnose s promocijom i upitnost samog produljenja ugovora, pitanje je hoćemo li ''Predatora'' ikad više gledati unutar UFC-ova kaveza. Daniel Cormier jedan je od prvih koji je predložio da UFC ugovori meč za privremenog prvaka teške kategorije, a Jon Jones i Stipe Miočić trebali bi se obračunati u tom meču.

"Najveći teškaš svih vremena protiv najvećeg poluteškaša svih vremena. Tko to želi vidjeti? Ja sam apsolutno zagrijan!", Jonesova je reakcija na taj prijedlog.

Dakle, ''Bones'' djeluje zainteresirano i nema osobe koja ne bi rado pogledala taj meč. Međutim, Anthony Smith na neki način kritiizirao je Jonesa. ''Lionheart'' smatra kako Jones izluđuje javnost i MMA fanove svojim reakcijama, a dvije godine su prošle od njegovog posljednjeg nastupa.

''Jon Jones ima najgori tajming ikada, barem kad su u pitanju njegovi 'tvitovi' i najave mečeva. Svi žele da konačno odradi meč, javnost moli za to. Žele ga vidjeti u teškoj kategoriji. Međutim, doslovno ništa nismo čuli od njega, sve do meča Ngannoua i Ganea. Ngannou se ozlijedio, u svađi je s UFC-om oko ugovora, a Gane je izgubio. Jones se sada odjednom želi boriti. Kao da je čekao takav trenutak.'', započeo je Smith, a zatim se osvrnuo na potencijalni meč Miočića i Jonesa.

''Volim Stipu, ali mislim da to nije tako velik meč za Jonesa, kao što je mogao imati unutar teške kategorije. To je jako pametno od strane Jonesa, jer radi se o stilski najboljem meču za njega. Rekao bih da mu je Stipe najlakši protivnik, ako pogledamo top 3 ili top 4 teškaša.''

Michael Bisping nije se složio s tvrdnjom, na što se ''Lionheart'' ekspresno nadovezao s dodatnim pojašnjenjem.

''Ne kažem da je to lagan meč za Jonesa. Samo kažem da je to stilski vjerojatno najlakši meč za Jonesa, ako gledamo top teškaše.'', dok se Bisping zatim uključio u raspravu.

''Stipe Miočić je najveći teškaš u svijetu. Ima najviše obrana. Ngannou ga je pobijedio, ali i on je Ngannoua. 1-1 su i trebali bi odraditi treći meč. Ali mislim, za Jonesa je taj meč dobar način da se upozna s teškom kategorijom. Ngannou je rekao kako se ove godine više neće boriti. Trebali bi ugovoriti meč za privremenu titulu između Jonesa i Miočića. Na taj način, Jones bi se vratio u kavez, a ako pobijedi taj meč, imat će priliku za ujedinjenje pojasa protiv Ngannoua. Također, ta borba (protiv Miočića) poslužila bi mu kao zagrijavanje. Ali kakvo bi to zagrijavanje bilo...Stipe Miočić kao protivnik za zagrijavanje, to je najveći teškaš ikad.'', mišljenje je Michaela Bispinga o potencijalnom meču između Miočića i Jonesa.

Anthony Smith osjećao se kao da je svojim ranijim izjavama odao dojam nekog tko ne cijeni Miočića. Zato je u nastavku razgovora s Bispingom, dodatno pojasnio što misli o Miočiću i njegovim kvalitetama.

''Znam da ovo neće biti popularno mišljenje i nadam se da Stipe neće ovo vidjeti te misliti da serem o njemu. On zna da ga volim i slažem se da je on najveći teškaš u povijesti. Ali Stipe je jedva teškaš. Ja vjerojatno težim više od njega u ovom trenutku. Ja sam na oko 235 'pounda' (106.59 kg) sada. On je u posljednjem meču bio na oko 230 'pounda' (Miočić je težio 234 lbs na vaganju prije drugog meča protiv Ngannoua). Stipe i ja imamo istog menadžera. Ja konstantno govorim Lloydu (menadžeru) da mu predloži prelazak u polutešku. Nije da je to moj problem, ali on može skinuti kilažu. Jan Blachowicz vjerojatno je 10 'pounda' (4.54 kg) teži od njeg u ovom trenutku. Ako želimo vidjeti kakav bi Jones bio u teškoj kategoriji, a onda ga upare s Miočićem koji je zapravo poluteškaš koji ne želi skidati kilažu. Smatram da time nećemo dobiti pravu sliku Jonesa u teškoj kategoriji. Saznat ćemo kako se kreće, kako se nosi s kilažom, naučit ćemo ponešto, aii ja ga želim vidjeti protiv pravog, velikog teškaša.'' , objasnio je Smith.

Sam Bisping naveo je u nastavku razgovora kako je on tijekom 2009. godine težio 233 ''pounda'', a veći dio karijere proveo je u srednjoj kategoriji. Složili su se Smith i Bisping kako mnogi poluteškaši zapravo teže jednako (ili čak i i više) nego Miočić. Međutim, Stipe u osmom mjesecu puni 40 godina i šanse za prelazak u nižu kategorije uistinu su minimalne. Sam Miočić nikada nije davao naznake da će se to dogoditi, a s obzirom da se već isprofilirao kao najveći teškaš u povijesti UFC-a, nema smisla da sumnja u svoje mogućnosti unutar te kategorije.

Kompletan Bispingov podcast možete pogledati u videu pri dnu teksta, a dio razgovora vezan za potencijalni meč između Jonesa i Miočića, započinje od 55:40.

Linker
03. svibanj 2024 01:27