UFC

Bisping otkrio tko će vladati poluteškom kategorijom na kraju godine: ‘On je lud na razne načine‘

Jiri Prochazka

 Pavel Mazáč/CNC/Profimedia
Legendarni engleski MMA borac dao je svoj osvrt na trenutno stanje pri vrhu UFC-ove poluteške kategorije

Nedugo nakon odlaska Jona Jonesa iz poluteške kategorije, spomenuta kategorija postala je izuzetno napeta i zanimljiva. Jan Blachowicz jedno vrijeme držao je tron, a sada je prvak Glover Teixeira. Izuzev spomenute dvojice, niz je nadolazećih izazivača koji pucaju na sami vrh. Aleksandar Rakić, Magomed Ankalaev i Jiri Prochazka, ističu se između ostalih. Upravo ovaj potonji, najvjerojatnije će biti idući izazivač.

29-godišnji Prochazka trenutno je drugi u poretku izazivača, a samo je Blachowicz ispred njega. Međutim, Blachowicza 26. ožujka čeka meč protiv Rakića, dok Prochazka čeka na službeno ugovaranje svog meča za pojas. Samo dvije pobjede pod okriljem najjače svjetske MMA promocije, bile su dovoljne da ovaj češki borac dođe na prag samog trona kategorije.

Puno je prašine podigao tako brzi uspon, a naročito ljut bio je Rakić kojeg je Prochazka obišao u poretku. Ipak, treba uzeti u obzir kako je Jiri došao u UFC kao renomirani borac s čak 30 profesionalnih nastupa iza sebe. UFC ga je odmah bacio u vatru protiv boraca kao što su Volkan Oezdemir i Dominick Reyes, a Prochazka ga je odgovorio dvama nokautima u drugoj rundi.

Gore smo već spomenuli kako poluteškoj kategoriji ne fali izazivača. Izuzev Blachowicza te trojice nadolazećih boraca, tu su još imena poput Anthonyja Smitha i Thiaga Santosa. Ipak, Michael Bisping samo jedno ime vidi na tronu ove kategorije. Bivši UFC-ov prvak srednje kategorije, smatra kako će upravo Prochazka završiti tek započetu 2022. godinu na vrhu poluteške kategorije.

''Mislim da će Jiri Prochazka dobiti svoj 'title shot'. Borba protiv Glovera neće biti laka za njega jer nismo vidjeli kakva je njegova (Jirijeva) obrana od rušenja i grappling. Ali u stojci, čovjek je silovit, moćan i neortodoksan. On je nekako lud na razne načine, a to je na neki način ključ njegova uspjeha. Vrlo je nepredvidljiv. Mislim da će u ovo doba, iduće godine, Jiri Prochazka biti taj koji će vladati poluteškom kategorijom.'', objasnio je Bisping u razgovoru za BT Sport.

Naravno da se ostali izazivači unutar poluteške neće složiti s time. Međutim, dobra je stvar što će svaki od njih imati priliku pokazati se unutar kaveza. Onda ćemo dobit prave odgovore i saznat ćemo je li Bisping bio u pravu ili poluteška ipak nudi neke bolje borce od Jirija Prochazke.

Linker
07. svibanj 2024 02:22