Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images
NEUGODNA STATISTIKA

IDUĆA UTAKMICA BIT ĆE PRAVI IZAZOV, OVO JE NAJLOŠIJI START U OSAM GODINA Kovačev Bayern skupio najmanje bodova još od Van Gaalove ere

Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 05. studeni 2018. 20:48

Četiri pobjede u nizu nisu donijele prijeko potreban mir na Allianz Arenu, dovoljan je bio novi kiks da se ponovno zatresu temelji Bayerna i to uoči dviju važnih utakmica. U srijedu doma protiv AEK-a Bavarci mogu osigurati prolazak skupine Lige prvaka. Uvod je to u subotnji spektakl na Signal Iduni Parku, gostovanja kod vodeće Borussije Dortmund.

Nakon deset kola Bavarci na kontu imaju 20 bodova, najmanje od 2010. kada je na klupi bio Louis van Gaal, jedan od dva trenera koji u ovom desetljeću nisu dočekali kraj mandata, nego su smijenjeni tijekom sezone. Drugi je Carlo Ancelotti, koji je jesenas morao otići nakon neuvjerljivog starta, a konačan udarac zadao mu je PSG. Tada su Parižani, ne toliko rezultatom (0:3), koliko dojmom i igrom ponizili Bavarce. Krajem rujna ustoličen je Jupp Heynckes, Hoeness i Rummenigge su nagovorili 72-godišnjeg stručnjaka da se vrati iz mirovine kako bi spasio sezonu. Heynckes je uspio, osvojio je naslov prvaka, u Ligi prvaka poražen je u polufinalu od Reala nakon sudačkih previda, a jedini bolni udarac bio je poraz od Eintrachta u finalu Kupa. Niko Kovač tako se na najbolji mogući način predstavio svojim budućim poslodavcima.

Kritike i Salihamidžiću

I početak nove sezone bio je u ružičastim tonovima, uvjerljivo je osvojen Superkup, nanizali su Bavarci sedam pobjeda i onda je uslijedio bolan pad. Augsburg je prekinuo pobjednički niz, pogodak Felixa Götzea sve je okrenuo naglavačke. Od tog 25. rujna Bayern nije odigrao ni jednu dojmljivu utakmicu, pa ni u ove četiri pobjede uoči Freiburga nisu briljirali, ali su uspijevali nekako stići do trijumfa.

U subotu je opet bila to loša predstava, imali su inicijativu, ali bez prevelikih šansi. Ni u jednom trenutku nisu promijenili ritam, a to je ono što neki zamjeraju Niki Kovaču.

- Postoji puno trenera koji tijekom utakmice naprave taktičke promjene kako bi promijenili tijek zbivanja. Kod Kovača nemam osjećaj da je u ovom trenutku sposoban to napraviti, svih 90 minuta igraju na isti način, to se najbolje vidjelo u subotu - rekao je Mario Basler, nekoć igrač Bayerna, a sada trener u nižerazrednim klubovima i stručni komentator britka jezika.

Nije Basler poštedio ni igrače, a posebno se okomio na sportskog direktora Hasana Salihamidžića, koji je nakon utakmice s Freiburgom djelovao vrlo zbunjeno i nesuvislim odgovorima samo pojačao sumnje u ovaj Bayern.

- Onako kako su oni igrali u subotu, tako je i on nastupio pred novinarima, sramotno! - jasan je Basler.

Halil Altintop, pak, vjeruje da ova kriza nije trajna i da će na kraju Bayern ipak pronaći put iz nje te se vratiti tamo gdje mu je i mjesto, na vrh bundesligaškog redoslijeda.

- Mislim da su u pitanju samo sitnice, treba samo zategnuti nekoliko vijaka u stroju. Kovač bi morao pustiti igrače koji su hijerarhijski pri vrhu, ako ne vidi da ne ide protiv Freiburga, kao što je to bilo u subotu, onda moraju nastupiti igrači poput Riberyja i Müllera. Ako je Ribery sto posto spreman onda ga treba pustiti da igra - smatra Altintop.

Poput reprezentacije

Zanimljiva je, pak, opservacija jednog od najcjenjenijih njemačkih nogometnih komentatora Marcela Reifa.

- Bayern ne samo da mora pobjeđivati, nego to mora raditi na dominantan način. Mene ova situacija podsjeća na onu s reprezentacijom uoči Svjetskog prvenstva u Rusiji. Tada smo svi govorili “ma to su samo pripremne utakmice”, a znamo kako je sve završilo. Tako se i sada pristupilo ovim kiksovima. Kovač je još mladi trener i sada svi gledaju prema njemu, a čini mi se kako ga neki igrači testiraju - kaže Reif.

Prije osam godina, kada su Bavarci ubilježili još gori start, prvak je bila Borussia D. U subotu bi crno-žuti pobjedom mogli pobjeći na velikih sedam bodova prednosti i Kovačevu situaciju dodatno zakomplicirati. Favreova momčad u Wolfsburg je pokazala novo lice, uzela je tri boda na mišiće. Švicarac je iskusni trenerski lisac, bit će pravi izazov za Kovača.

Učinak Bayerna nakon 10 kola Bundeslige

2018/19. (trener Niko Kovač)

20 bodova (6-2-2)

2017/18 (trener Jupp Heynckes)

23 boda (7-2-1)

2016/17. (trener Carlo Ancelotti)

24 boda (7-3-0)

2015/16. (trener Josep Guardiola)

30 bodova (10-0-0)

2014/15. (trener Josep Guardiola)

24 boda (7-3-0)

2013/14. (trener Josep Guardiola)

26 bodova (8-2-0)

2012/13. (trener Jupp Heynckes)

27 bodova (9-0-1)

2011/12. (trener Jupp Heynckes)

22 boda (7-1-2)

2010/11. (trener Louis van Gaal)

15 bodova (4-3-3)

Bavarci u Kupu gostuju u Berlinu kod Herthe

Jučer su izvučeni parovi šesnaestine finala Njemačkog kupa. Ždrijeb nije bio naklonjen Bayernu, dobili su jednog od najtežeg suparnika, Herthu, i to u Berlinu. Hertha je, podsjetimo, nanijela Bavarcima prvi poraz ove sezone, bilo je 2:0 za momčad Pala Dardaija.

U ostalim utakmicama koje se igraju 5. i 6. veljače sljedeće godine sastaju se: HSV - Nürnberg, Schalke - Fortuna D., Borussia D. - Werder, Heidenheim - Bayer, Kiel - Augsburg, Duisburg - Paderborn, RB Leipzig - Wolfsburg.

Isprika Müllerove supruge treneru

Jedan od događaja koji je obilježio subotnji dvoboj s Freiburgom je i instagram objava Lise Müller. “Trebalo mu je 70 minuta da shvati očitu stvar”, napisala je nakon što je Kovač uveo njenog supruga Thomasa. Igrač je nakon dvoboja morao objašnjavati novinarima što je to njegova bolja polovica mislila.

- Što ja tu mogu, vidite da me voli - rekao je jedan od igrača koji u posljednje vrijeme igra u katastrofalnoj formi i češće je na klupi nego na terenu.

Lisa je tu objavu obrisala 50 minuta nakon što ju je objavila, ali šteta je napravljena, a jučer se ispričala treneru Bayerna.

“Lisa je odmah po završetku utakmice otišla našem treneru kako bi se ispričala za objavu, a Kovač je istu prihvatio”, objavio je Bayern na službenoj stranici.

Rezultati by SofaScore

Linker
24. travanj 2024 07:34