Zvonimir Deranja
 Vladimir Dugandžić/Cropix / ALL
POČINJE RAT ŽIVACA

DOSAD NEVIĐENA SITUACIJA NA POLJUDU! NAKON PUČA KAKAV SE NE PAMTI POČINJE VELIKA ROŠADA Ime novog mogućeg trenera prve momčadi već se zna...

Trener javno kritizirao nadređene kojima direktno odgovara, a oni mu pružili podršku
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 02. srpanj 2019. 13:07

Siniša Oreščanin bacio je rukavicu izazova nadređenima u klubu javnom podrškom smijenjenom šefu Akademije Krešimiru Gojunu. Ali iako su mnogi poslije trenerova priopćenja očekivali otkaz za Oreščanina, iz kluba je smireno odgovoreno “trener, imate našu punu podršku”. Službeni Hajduk ostao je miran, premda su na Poljudu imali jasan poziv Oreščanina na raskid ugovora:

‘Ukoliko se nadležni ne slažu s našom nogometnom filozofijom i načinom rada i poštivanja etičkih vrijednosti, molimo da nam to kažu i da nam se zahvale na suradnji’, napisao je Oreščanin u svom priopćenju.

Split, 100519.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 33. kola HT Prve lige, Hajduk - Slaven Belupo.
Na fotografiji:  Sinisa Orescanin i Darko Nejasmic
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

Ali službeni Hajduk ostao je koncentriran. Bez novog priopćenja, bez daljnje polemike s djelatnikom kluba. Ionako je posljednjih dana bilo previše priopćenja, rasprava, istraga... Otvorena pitanja rješavat će se unutar četiri zida, ali neće pat-pozicija, ovaj svojevrsni rat živaca, dugo trajati. Kada trener u javnost pošalje takvo priopćenje, više ništa ne može biti kao prije i samo je pitanje kako će se i kada rastati Oreščanin i Hajduk. Bez obzira na ugovor koji mu je upravo Brbić produžio do 2022. godine.

Burić prvi kandidat za nasljednika

Onog trenutka kada se Hajduk rastane s Oreščaninom, a jasno je da suradnja na ovakvim osnovama golemog nepovjerenja neće dugo trajati, tog trenutka tražit će se nasljednik za još uvijek aktualnog trenera Bijelih. Damir Burić bio je i ostao prvi kandidat za nasljednika Oreščanina. (jr)

Nezapamćen potez

Oreščanin je napravio nesvakidašnji potez, nezapamćen za trenera Hajduka. Javno je kritizirao nadređene kojima direktno odgovara, negirao njihove odluke, pozvao ih na odgovornost. Do sada neviđeno u ulozi trenera Hajduka. Jer čak i kada su odlazili s klupe, uglavnom nisu treneri rušili sve za sobom, a kamoli da bi rušili upravljački sustav u trenutku dok obnašaju dužnost trenera. Uz to je Oreščanin dodatno polarizirao navijače podrškom Gojunu. Umjesto da smiri situaciju u kojoj će i sam raditi, Oreščanin je dolio ulje na vatru. Trener Oreščanin, naglašavamo. Jer bez obzira koliko Oreščanin izražavao podršku Krešimiru Gojunu, nema smisla da se trener s klubom obračunava priopćenjem preko medija. Izašao je u javnost mimo dopuštenja i konzultacije s klubom kojem, prema vlastitom priznanju, toliko silno želi zaštiti vrijednosti i moralna načela. I to ne samo na terenu, nego i izvan terena.

Stao uz prijatelja

Prometnuo se i Oreščanin u još jednog od brojnih zaštitnika Hajduka, a zna se da ima dovoljno posla na travnjaku. Dodatna zaštitnička zadaća bit će mu samo još veće opterećenje u radu, zato je bolje da se posveti onome što najbolje zna, a to je nogomet. Uostalom, nakon razočaravajućeg izdanja u porazu od Aluminija ima previše posla u analizi kadra i utakmice, pa mu pisanje priopćenja samo oduzima dragocjeno vrijeme.

Oreščanin je primarno trener, ali Oreščanin je čovjek od krvi i mesa koji ima svoje prijatelje. Nije dvojbeno da je Krešimir Gojun jedan od takvih. Gojun je doveo Oreščanina u Hajduk, omogućio mu hijerahijsko uspinjanje unutar klupske stručne piramide i Oreščanin je opravdao povjerenje. S Hajdukom je izborio Europu, ali zapeo je na prepreci koja nema veze s nogometnom pločom. Smjenom Gojuna osjetio se dužnim izraziti podršku svom bivšem šefu, ušao je u začarani krug spletki, optužbi i mailova, upao je u zamku hrvatskog sindroma “tko je kome kada i što rekao”. Nije Oreščanin izdržao u fokusiranju na svoj posao, suprotstavio se klupskom stavu, stao iza svog prijatelja i jedino u cijeloj priči nije jasno zašto je ostao u Hajduku.

Zagreb, 140516. 
Stadion u Kranjcevicevoj.
Nogometna utakmica 36. kola 1. HNL lige izmedju NK Zagreba i Hajduk Split.
Na fotografiji: Damir Buric.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

Zašto nije poštujući svoja moralna načela u solidarizirajućem gardu potpisao ostavku i napustio projekt koji je, kako sam kaže, tako brižno gradio, u koji je tako silno vjerovao? Jedini logični odgovor može se skriti u potencijalnoj otpremnini, ali jasno je kakav život čeka Oreščanina u Hajduku nakon priopćenja, nakon pokušaja svojevrsnog puča. Ostao je trener, živjet će u napetom ozračju negativnog elektriciteta i nepovjerenja kojeg je sam kreirao, a dodatno je podijelio navijački puk koji mu je do sada neizmjerno vjerovao.

Čudna priča

Uz sve to, mora u nedjelju sjesti u isti zrakoplov sa svima onima kojima je javno rekao da ne vjeruje u njihove stavove. Mora pogledati u oči, suočiti se s Brbićem, Bjelanovićem i Jakobušićem. Ili će im se možda obratiti priopćenjem kada se nađu na Malti?

Oreščanin kao trener prve momčadi Hajduka

⊲ naslijedio Zorana Vulića u studenome 2018.

⊲ Hajdukove profi-nogometaše vodio na 22 utakmice

⊲ upisao je 14 pobjeda, 3 remija i 5 poraza

⊲ godišnje na Poljudu zarađuje oko 120.000 eura

⊲ ugovor mu s Bijelima istječe u ljetu 2022.

OTIŠAO TOLIĆ, IDE I DESPOTOVIĆ Na Poljud se vraća Zvonimir Deranja?

Split 15.05.04.   HNL doigravanja  Hajduk  Varteks 2:0  snimioVD   Deranja
Vladimir Dugandžić/Cropix / ALL

Treneri iz Omladinske škole “Luka Kaliterna” koje je doveo Krešimir Gojun počeli su napuštati Hajduk. Prvi se od Bijelih oprostio Igor Tolić, trener juniora. Objavnom na društvenim mrežama Tolić je poručio:

“Hvala za dvije uzbudljive godine u Hajduku i kako bi rekao Bare... vrijeme je da se krene...sretno svima!!!”, napisao je Tolić.

Nakon Tolića, odlazak je najavio i Mario Despotović, dosadašnji trener B momčadi.

Prema neslužbenim informacijama, pomoćni trener u drugoj momčadi mogao bi postati Zvonimir Deranja, napadač Hajduka koji je za splitski klub zabio 52 pogotka, a na Poljudu je igrao u periodu od 1996. do 2004. godine.

Linker
04. svibanj 2024 16:45