screenshot
KVALIFIKACIJE ZA LIGU PRVAKA

MAĐARI POTVRDILI PROLAZ NA MALTI I IZBORILI OKRŠAJ PROTIV DINAMA, ALI NIJE SVE BILO TAKO GLATKO Basel kod kuće šokirao PSV, Celtic dalje bez problema

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 31. srpanj 2019. 00:10

Mađarski Ferencvaros bit će suparnik Dinama u 3. kolu kvalifikacija za Ligu prvaka. Već nakon prve utakmice bilo je izvjesno da će prvak naših sjevernih susjeda vrlo vjerojatno proći dalje jer je pred svojim navijačima svladao Vallettu s 3:1. Konačna potvrda stigla je na Malti, na stadionu Centenary, gdje je rezultat bio 1:1

Doduše, nije sve išlo glatko za mađarskog prvaka, jer je domaćin u prvom poluvremenu bio konkretniji te je na odmor otišao s minimalnom prednošću. Vodeći je pogodak za Maltežane postigao Fontanella iz kaznenog udarca u 27. minuti. Vratar Dibusz bio je na toj lopti, ali je ipak ostao prekratak i ona je odsjela u donjem desnom kutu.

Nada je kod domaćih trajala sve do 60. minute. Tada je tamnoputi norveški veznjak Nguen s 20-ak metara lijepo pogodio u lijevi kut domaćeg vratara i postavio konačni rezultat. Bilo je nakon toga jasno da Maltežani više nemaju snage za povratak i preokret, pa će Modri put u play-off tražiti preko mađarskog prvaka.

Za Ferencvaros su nastupili: Dibusz – Lovrencsics, Blazic, Dvali, Civic – Ihnatenko (od 33. Siger), Kharatin – Zubkov, Skvarka, Nguen (od 85. Varga) – Lanzafame (od 74. Signevič).

Vrlo uzbudljivo bilo je u Baselu, gdje je istoimeni domaćin na St. Jakob-Parku ugostio nizozemski PSV. U Eindhovenu je prošlog tjedna bilo 3:2 za nizozemskog doprvaka, a i uzvratni je susret ponudio pogotke i puno uzbuđenja. Poveo je Basel preko Comerta već u 8. minuti, no u 23. je izjednačio Bruma. Još jednom domaćin je u prednost došao u 68. minuti, kad je Van Wolfswinkel zabio za 2:1. Rezultat se više nije mijenjao, Basel ostaje u Ligi prvaka i ide na austrijski LASK Linz.

Što se ostalih utakmica tiče, APOEL je bez problema na domaćem terenu u Nikoziji slomio otpor crnogorske Sutjeske. Hat-trick postigao je srpski napadač Andrija Pavlović, koji je zabijao u 13., 25. i 66. minuti. Ostalo je 3:0, s ukupnih 4:0 ciparski je prvak prošao Crnogorce te će u 3. kolu igrati s boljim iz ogleda Karabah i Dundalka. Antonio Jakoliš odigrao je cijelu utakmicu u napadu APOEL-a.

Škotski Celtic je pitanje prolaska riješio već u prvom ogledu s estonskim prvakom. U Glasgowu je bilo 5:0, pa su Škoti u uzvratu smanjili gas i rutinski upisali pobjedu od 0:2. Poveli su već u 10. minuti autogolom Kulinitsa, a konačni je rezultat postavio Shved u 3. minuti sudačke nadoknade. Za goste je punu minutažu na stoperskoj poziciji imao Jozo Šimunović.

Rumunjski CFR Cluj obranio je minimalnu prednost od 1:0 iz prvog ogleda s izraelskim Maccabijem iz Tel-Aviva. U uzvratu odigranom na neutralnom terenu u Netanyji domaćin je poveo pogotkom Blackmana u 15. minuti, no već četiri minute kasnije Culio je izjednačio iz kaznenog udarca. Rondon je zabio za preokret u 42. minuti, da bi konačnih 2:2 postavio Cohen u 48. minuti. U 3. kolu kvalifikacija sastat će se Cluj i Celtic.

Najuvjerljiviju pobjedu u uzvratima ostvario je Olympiacos koji je u Pireju sa čak 4:0 svladao Viktoriju Plzen. Češki doprvak držao je ukupnih 0:0 sve do 51. minute kad je Guilherme zabio za 1:0, a do kraja su strijelci bili Guerrero (70), Reznik (73-ag) i Semedo (82). Sljedeći suparnik Olympiacosa bit će turski Basaksehir.

Linker
26. travanj 2024 06:49