Screenshot: Youtube
'SVE SE DRASTIČNO PROMIJENILO'

REPREZENTATIVCA SRBIJE ODUŠEVIO NOVI VATRENI 'Dečko je jak, sve je lopte poskidao Benficinim srednjim braničima! Ma baš je dobar igrač....'

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 14. ožujak 2019. 17:17

Ako je suditi po napisima u portugalskim medijima, ne zna se što je Benfici teže palo - neočekivani poraz u Zagrebu, ili ozljeda prvoga napadača, Harisa Seferovića! Jer, Seferović je jedini igrač za kojeg trener Bruno Lage u svlačionici nema adekvatnu zamjenu, Seferović je prvi napadač, ‘razbijač’, nećemo pretjerati napišemo li da je švicarski reprezentativac zapravo Benficin - Mario Mandžukić!

Petković me oduševio

Lage je svu svoju koncepciju temeljio baš na Seferoviću, oko njega je postavljao brzance i driblere na krilima, iza njega je bljesnuo Joao Felix... A sad, kad nema Seferovića, koji je svojim kretanjem i agresivnošću na sebe navlačio suparničke srednje braniče, niti će ta krila biti tako opasna, niti će Joao Felix biti takav virtuoz. Niti će, dakle, Benfica biti tako ubojita. Ne treba zaboraviti, naime, da je Seferović u posljednjih 13 utakmica zabio čak 11 golova...

Još nakon prve utakmice Dinama i Benfice pričali smo s reprezentativcem Srbije Nikolom Marašem koji igra u portugalskom Chavesu. Najprije je rekao:

"Dinamo je odigrao fantastičnu utakmicu, baš onako kako je trebalo igrati s Benficom! Zatvoreno, u čvrstom bloku i tražiti priliku u protunapadima. Bome, Dinamo je to radio sjajno, imao je dosta šansi, pokazale su se sve Benficine slabosti na koje smo ukazali u prošlom razgovoru. A to su ponajprije neiskusni srednji braniči. Znate, dogodi se pogreška svakome, ali iskusni srednji branič kod onoga se 11-erca jednostavno izmakne, ne ide u nepotreban duel s natrčalim Olmom! Ali, mladoga Rubena Diasa ponijela je želja", dobro je to vidio Maraš, potom je nastavio:

"Oduševila me Dinamova ‘špica’, Bruno Petković! Dečko je jak, sve je lopte ‘poskidao’ Benficinim srednjim braničima, zna zadržati loptu, imao je sjajnu asistenciju, baš je dobar igrač. I taj Olmo je stvarno dobar, a sve pohvale Dilaveru i Theophileu, Dinamovi su srednji braniči napravili sjajan posao! Pazite, Benfica je stvorila jednu jedinu šansu u Zagrebu, a samo nekoliko dana ranije u Portu su imali barem deset prilika za gol, demolirali su taj jaki Porto, koji igra četvrtfinale Lige prvaka! Istina, posao im je bio olakšan izlaskom Seferovića i sad ćete vidjeti u kakvom je Benfica problemu! Svoj su način igre temeljili baš na Seferoviću, a nemaju pravu zamjenu. I siguran sam da im poraz protiv Dinama nije toliki problem kao Seferovićeva ozljeda", potvrdio je Maraš i naša opažanja.

Daleko je Jonas

Kakav je napadač 34-godišnji Brazilac Jonas?

"Igrač je 16-erca, zna zabiti gol, a sličan je po načinu igre Joau Felixu. Daleko je Jonas od ‘razbijača’ kakav je Seferović."

A mlađahni Jota?

"Ma to je klinac, tek je debitirao baš na utakmici protiv nas. I više je krilni napadač... Ma ne, nema Lage nikakvu zamjenu za Seferovića! Sad se vidi koliko su u Benfici nedavno pogriješili kad su se olako riješili Argentinca Fakunda Ferreyre i Čileanca Nicolasa Castilla, dvojice napadača koji su bili alternativa Seferoviću! Ferreyru su ljetos doveli iz Šahtara i dali su ga 1. veljače na posudbu u Espanyol, a istoga su dana Castilla prodali meksičkoj CF Americi! Kakav kiks... I nemam ideju što bi sad Lage mogao napraviti! Ostaje mu jedino promijeniti koncepciju igre, a to se ne može učiniti u samo nekoliko dana. U nogometu ne postoji čarobni štapić."

Dinamo nije bez šansi

Kakvu utakmicu očekujete u Lisabonu?

"Benfica će tražiti pobjedu, ali, Dinamo nije bez šansi, pokazao je da sa svojim brzim igračima može i te kako nauditi Benfici. Zabije li Dinamo gol, a trebao bi tražiti svaku priliku za kontru, bit će veselo."

Trener Bjelica kaže da Dinamo ide u Lisabon po pobjedu!

"Polako... Lijepo je čuti i vidjeti da su u Dinamu puni samopouzdanja, ali polako... Gledajte, ne želim nimalo umanjiti Dinamovu više nego zasluženu pobjedu, ali treba reći da je Benfica ipak podcijenila hrvatskog prvaka. Otputovala je u Zagreb bez Almeide, Pizzija i Jonasa, na klupi je ostao Rafa Silva i praktički je igrala bez krila. Jer, ni Gedson, ni Krovinović, nisu krila, nego vezni igrači."

Kakvi su navijači Benfice? Jesu li žestoki, podržavaju li svoj klub i kad mu ne ide?

"Benfica više nema onoliko tih ‘ultrasa’ kao što ih imaju Porto i Sporting. Imaju gledatelje, koji se ‘zapale’ nakon dobrih akcija na terenu. I neće okrenuti leđa svojoj momčadi, ali nisam siguran da mogu napraviti ozračje kakvo je bilo u Zagrebu, ono je bilo fenomenalno, navijanje cijelu utakmicu!"

Prije prve utakmice šanse ste procijenili na 75:25 za Benficu. A kako sad vidite situaciju?

"Sve se, po meni, drastično promijenilo! Sad su izgledi 50:50! Dinamo je ostavio sjajan dojam, nitko još nije tako limitirao Benficu, a vjerojatno neće biti ni Seferovića. U jednoj je utakmici sve moguće, nogomet ispisuje čudesne priče."

Linker
24. travanj 2024 09:09