Davor Žunić / CROPIX
KOBAN TRANSFER U AZIJU

Benkova kalvarija u Kini: 'Prevarili su me, dobio sam dva puta po pola plaće'

Gdje je Leon Benko danas? Eto ga u Varaždinu, nakon samo nekoliko mjeseci vratio se iz Kine, prevaren, bez osigurane egzistencije. Trenira i čeka neki novi angažman
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. kolovoz 2014. 16:34

Nogometni život ponekad piše čudnovate priče i ispunjen je raznim avanturama. Najbolje će to posvjedočiti Leon Benko (30) . U veljači ove godine krenuo je u kinesku avanturu, potpisao je dvogodišnji ugovor s tamošnjim prvoligašem Dalian Aerbinom, sve je izgledalo idealno, po sezoni je trebao zarađivati 700.000 eura i tako osigurati egzistenciju.

Imao je još ponuda, ali Kina mu je izgledala iznimno primamljivo. Bilo je to vrijeme kada mu se sve polazilo od noge u dresu Rijeke, u polusezoni je na svom kontu imao već 16 pogodaka i držao vodeće mjesto na čelu ljestvice strijelaca HNL-a, stigao je i poziv za reprezentaciju Hrvatske. Živio je svoj nogometni san, u zrelim godinama igrao je svoj najbolji nogomet.

Gdje je Leon Benko danas? Eto ga u Varaždinu, nakon samo nekoliko mjeseci vratio se iz Kine, prevaren, bez osigurane egzistencije. Trenira i čeka neki novi angažman. Razgovarali smo s odličnim napadačem baš nakon što je odradio vježbanje u teretani.

- Bio sam malo u Dubrovniku na odmoru, vratio sam se u Varaždin i treniram. Čekam novi angažman - kazao nam je u uvodu

Ispričao nam je svoju ‘kinesku priču’.

- Moj bivši klub Dalian Aerbin nije ispoštovao finacijske stavke iz ugovora, tužio sam ih, slučaj je na FIFA-i, slobodan sam igrač i tražim novi klub. Imam nekih ponuda, ali ne želim prihvatiti bilo što. Tri-četiri ponude sam odgodio, treniram redovito i čekam - priča nam Benko.

U Dalian Aerbinu je odigrao sedam kompletnih utakmica, na četiri je ušao s klupe, dvije nije igrao zbog ozljede, a postigao je jedan pogodak u prvenstvu. To je bio njegov cijeli kineski opus. Kako danas gleda na odlazak u ‘nepoznato’.

- Otišao sam u Kinu zbog novca, želio sam osigurati egzistenciju. Međutim, nije mi se poklopilo. Predsjednik kluba, koji se bavi građevinskim poslovima, upao je u krizu, nije bilo novca i nisu mi plaćali ugovorne stavke, plaću, bonuse...

Jeste li bar nešto donijeli iz Kine?

- Dali su mi dva puta po pola plaće... Vidite kako je sve to ispalo, ali tko bi znao?

Imao je i ponuda iz europskih klubova. Zašto se onda odlučio za Kinu?

- Nitko iz Europe nije htio platiti za mene 700.000 eura. Bila je to prevelika odšteta, kako zbog mojih godina, tako i zbog činjenice da mi je ugovor s Rijekom trajao još samo nekoliko mjeseci, plus ta opcija produženja za koju u Europi nitko ne mari.

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN-A

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 02:04