Natasa Sundara / CROPIX
PANIKA U POSLJEDNJIM TRENUCIMA

DINAMO NA KRILIMA SJAJNOG VATRENOG DO NOVA TRI BODA, PULJANI UZVRATILI MODRIMA U SAMOJ ZAVRŠNICI Bivši dinamovac pogodio s 'bijele točke'

Puljani nisu uspjeli doći do iznenađenja, na Drosini je u 17. kolu HNL-a slavio zagrebački Dinamo. Modri su pobijedili rezultatom 2:1, strijelci su bili Damian Kadzior i Mislav Oršić, a vodstvo je smanjio Mario Ćuže. Dinamovci su i dalje prvi na ljestvici s 38 bodova, dok je Istra na osmome mjestu s 12 bodova - koliko ima i devetoplasirani Varaždin.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 30. studeni 2019. 17:26

ISTRA 1961 - DINAMO 1:2 (Ćuže 90' p. / Kadzior 22', Oršić 49')

ISTRA 1961 (5-4-1): Čondrić - Grujević, Tomašević, Bosančić, Gonzales, Galilea - Lončar (od 76' Močinić), Regan, Gržan (od 83' Bušnje), Ćuže - Perić-Komšić (od 64' Fintić)

Trener: Ivan Prelec

DINAMO (4-1-4-1): Zagorac - Šitum, Theophile, Perić, Moubandje - Moro - Kadzior, Majer (od 66' Ivanušec) Gojak, Oršić (od 81' Marin) - Gavranović (od 74' Atiemwen)

Trener: Nenad Bjelica

PULA Stadion Aldo Drosina. Gledatelja: 2.462. Sudac: Duje Strukan (Split)

Prema očekivanju Dinamo je osvojio tri boda na Drosini. Modri su bili bolji od domaćina tijekom svih 90 minuta, ali objektivno rečeno nisu odigrali na razini svojih mogućnosti. Istra 1961 je pak dala sve što je mogla, borili su se igrači Ivana Preleca, ali nisu pronašli način da ozbiljno ugroze gol Zagorca, osim u trenutku kada je golman Dinama skrivio kazneni udarac…

Na Drosini se okupilo oko 2 tisuće gledatelja. Vrijeme je bilo hladno, 10 stupnjeva uz buru koja bitno pojačava osjećaj hladnoće. Na solidnom travnjaku domaći su istrčali u očekivanoj postavi, uz Perić-Komšića kao jedinog napadača. Nenad Bjelica je dao priliku većini igrača koji nisu u prvom planu i logično dao malo predaha udarnoj postavi.

Od početka gosti su se nametnuli snagom svoje kvalitete ali i garda koji je, barem se tako činilo u prvih 15-20 minuta, dodatno opteretio Puljane. Zatvoreni u defenzivnom bloku pokušali su zgusnuti redove i zatvorili prilaze prema Čondriću. No, dinamovci su dobro kombinirali i najviše preko Majera uspijevali pronaći rupe između linija i prijetiti domaćem golmanu. Kad je Istra počela izlaziti iz bloka dogodilo se ono čega su se i pribojavali. U napadačkoj akciji je izgubljena lopta, dubinsku je loptu pokušao zaustaviti Tomašević ali je slabo reagirao. Oršić je otišao s loptom i onda sjajno iza leđa braničima Istre uposlio Kadziora koji je mirno plasirao loptu u kut Čondrićeva gola.

Kako je vrijeme odmicalo domaći su češće izlazili iz bloka i stizali pred šesnaesterac gostiju, no u završnici akcije nisu imali rješenja. U toj fazi igre do poluvremena znakove nervoze iskazivao je trener Bjelica, koji vjerojatno nije bio baš zadovoljan onime što pokazuju njegovi igrači. U jednom trenutku se pak žešće obrušio na suca iako nije bilo jasno čemu takva reakcija, kao ni sučeva nezainteresiranost da ga upozori na ponašanje. Strukan je bio i hladan prema prosvjedima Puljana, koji su tražili prekršaj nad Ćužeom. On je u trku uletio u kazneni prostor i onda je pao nakon kontakta s Theophileom….

U drugom dijelu su Puljani ušli nešto hrabrije. Nisu se potpuno zatvorili jer ionako nisu imali što čuvati, nego su pokušali ugroziti gostujućeg vratara. Izlagali su se tako riziku od protunapada Dinama, čiji su igrači brži i tehnički bolji. Problem Istre međutim nije u htijenju da li napasti ili se u strahu zatvarati. Problem je u tome da su u završnici jalovi. I kad 3-4 igrača isprati napad, bez efekta, nastaje problem što se sporije vraćaju obranu. To suparnicima omogućava lakšu kontru i dolaženje na posljednju liniju domaćih sa viškom igrača. Uza te limite ova Istra ima i teret teških kikseva. Oba gola Dinama, na stranu umješnost igrača Modrih, dogodila su se nakon greške stopera Tomaševića (slabo odbio loptu kao zadnji igrač) i Grujevića. Potonji, kao igrač od 28 godina, ne može sebi dozvoliti da jednostavno ispusti loptu s noge na ivici kaznenog prostora i omogući suparniku lagano poentiranje.

Dinamo je nakon 2:0 igrao točno onoliko koliko treba da ne bude nekih iznenađenja za rezultat. No, umalo je Ćuže iskoristio taj pad koncentracije, jer je nakon dobre akcije Gonzalesa bio sam na 8-9 metara iskosa i pucao pored stative. Na drugoj strani je Oršić u 71' praktično postigao gol, ali je na liniji Šitum išao „potvrditi“ stvar, uz epilog zaleđa.

Uz kontinuirano navijanje domaćih Demona, kao i na suprotnoj strani BBB-a, utakmica je do kraja nije nudila niti neizvjesnost, a niti posebna uzbuđenja koja bi potakla publiku na glasnije reakcije.

Gosti su ulaskom Ivanušeca i Atiemwena dobili nešto više na poduzetnosti u ofenzivnom dijelu, ali ritam igre ipak nisu podigli. Štoviše kao da su „pale linije“ igre i na kraju se utakmica zakuhala nakon prekršaja Zagorca za kazneni udarac. Ćuže je postigao gol nakon 113 dana i to baš Dinamu. U četiri minute sudačke nadoknade Istra međutim nije imala dodatne snage za izjednačenje, što bi prema prikazanom bilo ipak prevelikom kaznom za goste…

ISTRA 1961 - DINAMO 1:2 (Ćuže 90' p. / Kadzior 22', Oršić 49')

ISTRA 1961: Čondrić - Bosančić, Galilea, Tomašević - Gonzales, Regan, Lončar, Grujević - Perić-Komšić, Ćuže, Gržan

DINAMO: Zagorac - Moubandje, Perić, Theophile, Šitum - Moro - Oršić, Gojak, Majer, Kadzior - Gavranović

---------------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

90' - GOOOL! Ćuže je realizirao najstrožu kaznu, pucao je bivši dinamovac u jednu, a Zagorac je otišao u drugu stranu!

89' - JEDANAESTERAC ZA ISTRU! Fintić je ubacio naizgled bezazlen centaršut u šesnaesterac, a Zagorac je reagirao jako neoprezno i šakom gotovo nokautirao Tomaševića! Sudac je odmah pokazao na bijelu točku i žuti karton Dinamovu vrataru.

87' - Velika prilika za Istru! 22-godišnji Fintić je napravio pomutnju u Dinamovoj obrani i zatim opalio po golu s desetak metara iskosa, međutim i to prolazi pored vratnice!

86' - Šansa za Dinamo. Moro je uputio udarac iz daljine, a - iako je lopta prošla mimo vratnice - Čondrić ju je samo ispratio pogledom.

84' - Obavio je i Prelec sve izmjene. Ušao je Denis Bušnja, iz igre je izašao Šime Gržan.

82' - Posljednja promjena kod Dinama. Izlazi Mislav Oršić uz ovacije BBB-a na pulskim tribinama, u igri je mladi Antonio Marin.

76' - Još jednom mijenja i Istra. Ušao je Ivan Močinić umjesto Stefana Lončara.

75' - Druga promjena kod Modrih. Izašao je Gavranović koji se opet nije upisao u strijelce, zamijenit će ga Iyayi Atiemwen.

72' - GOOOL! Ipak ništa od gola! Ivanušec je povukao kontru, lopta je došla do Oršića koji odmah dodaje u peterac, a ondje ju Kadzior posprema u mrežu! Međutim, pomoćni je sudac procijenio da je Poljak bio u zaleđu i propala je ta prigoda Modrih...

66' - Reagira odmah i Bjelica. Iz igre je izvadio Lovru Majera, ući će Luka Ivanušec.

64' - Prvu zamjenu radi Ivan Prelec. Umjesto Perić-Komšića u igri je Matija Fintić.

59' - Dalekometni projektil Mislava Oršića! Sjajno je raspoložen dinamovac, no ovog puta nije to bilo kao u Milanu kada je lopta odsjela na gredi... ovaj je udarac završio na tribinama.

50' - I odmah zamalo gol za Istru! Lijepo su kombinirali Puljani, Ćuže je imao mat-poziciju, no njegov udarac s pet metara odlazi pored gola!

49' - GOOOL! Grujević je teško pogriješio, a onda su Kadzior i Oršić zamijenili uloge... Poljak je dodao Vatrenom koji iz ove pozicije ne griješi! Dinamo u Puli vodi 2:0!

46' - Zamalo je sad Istra šokirala Dinamo! Lončar je opalio unutar šesnaesterca, gađao je bliži kut, no bio je Zagorac spreman na toj lopti!

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Puli. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Dinamo dominira na stadionu Aldo Drosina, dok je Istra zaprijetila samo jednom prema golu Modrih. Bolju igru zagrebačka je momčad okrunila pogotkom Damiana Kadziora u 22. minuti, iako je ta prednost mogla biti kudikamo veća. Jedna je dvojbena situacija ostala iz 39. minute kada je Ćuže pao u duelu sa Šitumom, no glavni se sudac nije oglasio.

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

44' - Evo i prvog udarca na gol Modrih... Lončar je zaprijetio iz daljine, ali prošao je udarac pored vratnice.

42' - Još jedna šansa za Dinamo. Majer je iz slobodnjaka pronašao Perića koji tuče glavom sa šest-sedam metara, međutim nije to bilo dovoljno precizno.

39' - DVOJBENA SITUACIJA! Ćuže je pao na samom rubu kaznenog prostora u duelu sa Šitumom i skočila je čitava pulska klupa tražeći jedanaesterac! Ponovljena snimka pokazuje da je kontakta bilo, no splitski sudac Duje Strukan procijenio je da tu nije bilo govora o najstrožoj kazni.

38' - Velika pogreška obrane Istre! Galilea je vraćao loptu svom vrataru, Oršić je zamalo kaznio taj kiks, ali Čondrić je ovog puta bio brži od Dinamova krilnog napadača.

34' - Istra još uvijek nema udarac na gol Modrih... sada je Moro pucao po golu Puljana, prošlo je to pored vratnice.

26' - Gadan start na Kadzioru! Obeng Regan je s leđa srušio Dinamova Poljaka i zamalo ga teže ozlijedio, ružno je to izgledalo... sudac Strukan odmah je ganskom nogometašu pokazao žuti karton.

22' - GOOOL! Oršić je majstorski smirio jednu 'svijeću' na tridesetak metara od gola, smireno pričekao dolazak Damiana Kadziora i zatim 'španerski' podvalio za Poljaka koji pogađa pored nemoćnog Čondrića!

21' - Sjajna šansa za Modre! Oršić je iskoristio jednu dugačku loptu i pobjegao obrani Istre, no njegov udarac iskosa brani Čondrić!

18' - Kadzior je izveo taj slobodnjak, preletjela je lopta živi zid, ali i gol Istre.

17' - Prilika za Dinamo. Bosančić je napravio neoprezan prekršaj na Majeru u zoni udarca, i to na samome vrhu šesnaesterca.

8' - I nova prijetnja Modrih... Majer je bio u naletu, malo mu je zasmetao Kadzior, a u nastavku je Šitum šutirao po golu, međutim nije to bilo precizno.

5' - Dinamo je odmah nametnuo žestok tempo! Gavranović se sjurio u kazneni prostor Puljana, 'vrtio' je Bosančića nekoliko puta, ali branič Istre je u ovoj situaciji izašao kao pobjednik.

1' - Počela je utakmica u Puli. Glavni sudac je Duje Strukan iz Splita.

---------------------------------------------

16.40: Objavljeni su službeni sastavi. Trener Istre Ivan Prelec napravio je jednu izmjenu u sastavu... iako se očekivao Denis Bušnja od prve minute, prednost je ipak dobio 20-godišnji napadač Robert Perić-Komšić.

Nenad Bjelica je također iznenadio udarnom postavom. Neočekivano je na klupi ostavio Brunu Petkovića i Danija Olma, a Istru će napasti Mario Gavranović i Lovro Majer. Petar Stojanović, premda najavljen, nije niti na klupi Dinama. Njegovu će ulogu, osim ako strateg Modrih nema drugačije zamisli u veznome redu, vjerojatno preuzeti Mario Šitum.

U odnosu na susret s Atalantom u Milanu, u prvoj momčadi Dinama startat će samo Dino Perić, Kevin Theophile-Catherine i Mislav Oršić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 12:32