Dragan Matić/CROPIX
ALEN BOKŠIĆ

Izbornikova desna ruka: 'Pozitivan rezultat u Belgiji otvara nam vrata Brazila!'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. rujan 2012. 11:06

Alen Bokšić je Štimčeva desna ruka, čovjek čijim procjenama najviše vjeruje. Po njemu ovo nije samo susret za tri boda već prva meč-lopta za Brazil.

- Belgija ima jako dobre mlade igrače, njih 7-8, u klubovima su fantastični. Iako su oni uvjetno rečeno favoriti, mi idemo odigrati svoje i ostvariti dobar rezultat. Premda je ovo tek druga utakmica u ciklusu, jako je važna, skoro odlučujuća. Pozitivan nam rezultat širom otvara vrata plasmana na Svjetsko prvenstvo. Mnogo toga možemo riješiti. Spremni smo za to. Pred nama je sasvim drukčiji dvoboj nego s Makedonijom. Nismo mi ti koji moramo napadati i pod svaku cijenu tražiti tri boda. Oni će biti pod većim pritiskom.

Taktička postavka će dakle biti defenzivnija. U čemu vidite šansu?

- Zna se kako igra Hrvatska. Naša snaga je, posebno u ovakvim utakmicama, čvrsti blok. Pogotovo ćemo od početka pokušati zaustaviti njihove napade i euforiju. Kasnije tijekom susreta, kad ih primirimo, imajući Modrića, Srnu i dvojicu napadača, sad treba još vidjeti koji će to biti, moramo tražiti šansu i nastojati ih ugroziti iz nekakvog polukontranapada. Mislim da smo to u stanju.

Bokšić je specijalno zadužen za napadače. Kakvi su?

- Hvala Bogu, svi su u odličnoj formi. Pokazalo se to i u petak kad je Jelavić ušao s klupe i riješio utakmicu. Zato i jest ovdje. Što se tiče tog dijela igre možemo biti super zadovoljni. Zdravi su, igraju puno u klubovima, s njima nemamo problema.

Jeste li vi sugerirali izborniku, kako dopiru informacije, da ubaci Jelavića s Makedonijom?

- Na klupi se priča o svemu, traže se rješenja, svi zajedno smo došli do odluke da stavimo još jednog klasičnog napadača.

Jasno je da će Mandžukić biti jedan “for”, a tko mu je bolji partner Olić ili Jelavić?

- Različiti su tip igrača, ali ne toliko da bi se zbog toga mijenjala cijela koncepcija. S Olićem bismo možda dobili više hitrine i odlazaka u prostor, međutim, to imamo već s Mandžukićem. S Jelavićem bismo bili čvršći u šesnaestercu, imali bismo igrača koji je stalno pred vratima, budući da Olić više ide sa strane. Nikica može sačuvati loptu i vezati njihove centarhalfove.

Iz ovih riječi naziremo da je “bombarder iz Gabele” Bokšiću privlačnija opcija. Čega se pak najviše treba bojati u režiji Belgijanaca?

- Igraju bez klasične špice, imaju Fellainija koji je u načelu vezni igrač ali vrlo često se pretvara u drugog napadača, jako je opasan pred golom i mislim da bismo posebno na njega trebali obratiti pažnju.

Alen Bokšić je 2001. godine zabio Crvenim vragovima u Maksimiru za trijumf Vatrenih 1:0 i plasman na Svjetsko prvenstvo u Japan. Tko će večeras biti Bokšić?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 19:51